Ягоди годжі: роздутий міф чи користь?

Опубліковано: 21.09.2018 ,   Оновлено: 01.09.2021

Ажіотаж довкола ягід годжі за останній час дещо стишився, але все ж вони досі популярні. Ми спробували розібратись, за що ж їх так люблять та цінують прихильники здорового харчування.



Чим корисні ягоди годжі?

  • уповільнюють процес старіння, оскільки у великій кількості містять антиоксиданти. За це їх навіть називають ягодами довголіття;
  • допомагають знизити рівень холестерину в крові завдяки бета-стиролу у складі;
  • дозволяють підтримувати в нормі артеріальний тиск, оскільки у великій кількості містять залізо;
  • перешкоджають активізації ракових клітин і виникнення злоякісних пухлин. У них антираковий компонент — германій;
  • беруть участь у жировому обміні, покращують обмін речовин;
  • знижують апетит, оскільки є поживними;
  • зміцнюють імунітет;
  • покращують сексуальну активність, є натуральним афродизіаком;
  • захищають печінку від утворення зайвого жиру;
  • позитивно впливають на зір, оскільки містять антиоксидант заексантин, який захищає сітківку ока від пошкоджень;
  • покращують настрій та пам`ять, оскільки бетаїн з ягід перетворюється на колін, що позитивно впливає на пам’ять;
  • допомагають при анемії, оскільки містять багато заліза. Годжі можуть стати доповненням до вашого раціону, але не можуть замінити повноцінне харчування. Годжі можуть рекомендувати лікарі як дієтичну добавку та додаткове джерело біологічно активних речовин. Цей суперфуд, справді, може покращити самопочуття людини, але лише за умови, що вона стежитиме за своїм харчуванням, фізичною активністю та дотримуватиметься здорового способу життя.

                                                                     

Хімічний склад ягід годжі


В сухих ягодах годжі є:

  • феноли, які відомі своїми антиоксидантними властивостями
  • 6 вітамінів. Найбільше вітаміну А та С. Вони допомагають підтримувати імунну систему та мають антионтиоксиданту дію. А от вітаміну С мають в 500 разів більше, ніж в апельсини;
  • 11 мінералів, а вміст заліза – в 15 раз більше, ніж в шпинаті;
  • 18 амінокислот (4 з них незамінні, які людський організм самостійно не виробляє)
  • 8 полісахаридів (з них 4 незамінних, яких більше немає в жодному продукті: LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4
  • 6 моносахаридів
  • 5 ненасичених жирних кислот, в тому числі Омега-3 і Омега-6.
  • містять більше бета-кератину, ніж морква.

Величина

Кількість на 100 г

Калорій

370

Жири

5,7 грам

Ненасичені жири

1,1 грам

Білки

10,6 грам

Вуглеводи

21 грам

Харчові волокна

7,78 грам

Цукор

17,3 грама

Вітаміни

A, Е, С, PP, В

Натрій

24 мг

Кальцій

112,5 мг

Залізо

8,42 мг

Вітамін С

308 мг

Каротин

7,28 мг

Амінокислоти

8,48 мг

Вітамін В1

0,15 мг

Полісахариди

46,5 мг


  


Ягоди годжі та схуднення

Схуднення — це одна з причин шаленої популярності ягід годжі. Кілька років тому інтернетом активно гуляла інформація, про їхній чарівний вплив при схудненні: їси ягоди чи п’єш з них чай і просто худнеш на очах. Ех, жаль вас розчаровувати, але немає жодного продукту, який б так працював:( Так, ягоди годжі можуть пригнічувати відчуття голоду, покращувати обмін речовин, що тим самим допоможе скинути зайві кілограми. Але лише за умови, що все ваше харчування буде збалансованим і в житті буде присутня щоденна фізична активність. Лише в комплексі з цим ягоди годжі дійсно покажуть результат. Для стимулювання схуднення додавайте годжі в раціон 20-35 г на день. Не варто збільшувати норму, щоб не отримати проблем зі здоров’ям.

Як вживати ягоди годжі?

Як ще можна вживати ягоди годжі?

  • Додавайте ягоди в супи, салати, каші, смузі.
  • Використовуйте, як ароматну приправу для пікантності страв. 
  • Готуйте чай
  • Просто залийте 1 ст.л. ягід 1 склянкою окропу, дайте настоятись 15-30 хвилин. Також можна заварювати чай з годжі в термосі, але не менш як годину. 
  • У лікувальних цілях вживайте напій з годжі по 100 мл тричі на день під час або після їди. Ягоди після заварювання не викидайте. Їх можна додати у вівсянку, випічку, салати тощо.


                                                                        

Протипоказання:

Хоча годжі — це сухофрукти, у них є певні протипокази до вживання.

  • Ягоди годжі погано взаємодіють з деякими медикаментами, тому краще проконсультуйтесь з лікарем, якщо приймаєте певні специфічні ліки.
  • Не вживайте при алергії на червоно-рожеві плоди;
  • Не варто вживати у період вагітності та лактації, оскільки ягоди містять бетаїн, що може зашкодити дитині;
  • Не вживайте при запорах і проблемах з травленням.

Зберігання:


Висушені ягоди зберігайте в сухому темному місці. Настої з ягід не варто зберігати більше як 2 доби у прохолодному місці;

Що можна приготувати з ягодами годжі?     
                                                                                                


Теплий салат з кіноа і ягодами годжі (на 4 порції)


Інгредієнти:


1 чашка кіноа

2 склянки капусти (можна салату)

1/4 склянки годжі

1/4 склянки меду

1/4 ч.л. чорного перцю

1 ч.л. мускатного горіха

1/4 ч.л. морської солі

1/4 склянки яблучного оцту

1 ст.л. кокосової олії

2 склянки води

¼ склянки оливкової олії

1 велика картопля зварена, очищена та нарізана кубиками

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Кіноа добре промити, залити водою і поставити готуватися.

2. Варити до готовності. Додати кокосову олію

3. Нарізати дрібно капусту

4. Змішати оливкову олію, оцет, спеції, мед і ягоди годжі.

5. Додати в кіноа порізану капусту та заправку.


Горіховий снек з годжі для перекусів



Інгредієнти:

1 склянка годжі

1 склянка мигдалю

1 склянка нарізаного кокоса

1 склянка грецьких горіхів

1 ч.л. кориці


ПРИГОТУВАННЯ:

1. Змішайте всі інгредієнти в банці та смакуйте в дорозі, на перерві чи просто з чаєм.


Ягідний джем з годжі та чіа за 5 хв.

Інгредієнти:

2 1/2 склянки ягід малини (свіжих або заморожених)

1/3 склянки ягід годжі

3 ст.л чіа

1/4 склянки меду

1/3 склянки апельсинового соку або фрешу

Цедра одного апельсину



ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Змішайте всі інгредієнти в каструлі, варіть на середньому вогні поки все не стане м’яким.

  2. Налийте в герметичний контейнер і зберігайте в холодильнику до 3 тижнів.

  3. Додавайте джем до своїх улюблених страв

 

Чай з ягодами годжі

Інгредієнти:

15 г ягід годжі

200 мг води

 

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Закип’ятіть воду, залийте ягоди годжі.

2. Додайте чаю на свій смак.

 

 

Настоянка з ягід годжі

 

Інгредієнти:

1 ст л ягід годжі

1 склянка води

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Столову ложку ягід годжі залити окропом в термос, закрити і настоювати приблизно 30 хвилин.

2. Процідити і приймати по  1/2–1/3 склянки по 2–3 р в день. Ягоди, що залишились після проціджування, також можна вживати в їжу.


Настоянку зберігати в сухому, прохолодному, захищеному від світла місці не більше 2 діб.

Каша з ягодами годжі

Інгредієнти:

0,5 скл. рису

1 скл води

5 грам ягід годжі.

ПРИГОТУВАННЯ:


1. Рис добре промити, залити водою і додати ягоди годжі.

2. Варити до готовності.