Ягоди годжі: роздутий міф чи користь?

Опубліковано: 21.09.2018 ,   Оновлено: 16.12.2021

Ажіотаж довкола ягід годжі триває вже довгий час і не дарма.

Давайте разом розберемось що це таке та за що їх так люблять прихильники здорового харчування.



Ягоди годжі — це плід багаторічного чагарника, який росте у тропіках Монголії, Тибету і Гімалаїв. В багатьої країнах їх називають ягодами довголіття і не просто так. За своїм мінерально-вітамінним складом годжі займають перші місця серед усіх ягід.

На смак сушені ягоди приємні кисло-солодкі.


Чим корисні ягоди годжі?

  • уповільнюють процес старіння та захищають організм від впливу навколишнього середовища, оскільки у великій кількості містять антиоксиданти;
  • знижують рівень холестерину в крові завдяки бета-ситостиролу і флавоноїдам у складі;
  • підтримують в нормі артеріальний тиск — у великій кількості містять залізо;
  • попереджають виникнення злоякісних пухлин. Містять антираковий компонент — германій;
  • беруть участь у жировому обміні, покращують обмін речовин, оскільки містять антиоксиданти і полісахариди;
  • попереджають анемію, оскільки містять багато заліза — 8,42 мг на 100г.
  • зміцнюють імунітет і підвищують стійкість до захворювань. Містять полісахариди, які захищають клітини імунітету;
  • покращують сексуальну активність і лібідо. Пам'ятайте, ягоди годжі — природній афродизіак;
  • захищають печінку від утворення зайвого жиру. Багаті на галактоліпід — речовина, яка захищає клітини печінки від пошкоджень;
  • позитивно впливають на зір, оскільки містять антиоксидант заексантин, який підвищує гостроту зору.

Годжі стануть корисним доповненням до вашого раціону, але не зможуть замінити повноцінне харчування. Часто годжі вживають як дієтичну добавку та додаткове джерело біологічно активних речовин.

Пам'ятайте, цей суперфуд, справді, покращує самопочуття людини, але лише за умови, збалансованого харчування, регулярної фізичної активності та дотримання здорового способу життя. Тоді годжі принесуть вам максимальну користь!

                                                                     


Хімічний склад ягід годжі


Сухі ягоди годжі містять:

  • феноли, які відомі своїми антиоксидантними властивостями;
  • 6 вітамінів: А, С, В1, В2, В6, В9. Особливо багаті на вітамін А та С, які захищають імунну систему і мають антионтиоксиданту дію. Годжі містять в 500 разів більше вітаміну С, ніж апельсини;
  • 11 мінералів, в тому числі цинк, залізо, кальцій. Годжі містять в 15 раз більше заліза, ніж шпинат;
  • 18 амінокислот (4 з них незамінні, які людський організм самостійно не виробляє);
  • 8 полісахаридів (з них 4 незамінних, яких більше немає в жодному продукті: LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4);
  • 6 моносахаридів, які забезпечують енергією всі системи організму;
  • 5 ненасичених жирних кислот, в тому числі Омега-3 і Омега-6 —необхідні для здорової гормональної системи;
  • бета-кератин —7,28 мг. А це вдвічі більше, ніж морква.


Кількість на 100 г

Калорій

370

Жири

5,7 грам

Ненасичені жири

1,1 грам

Білки

10,6 грам

Вуглеводи

21 грам

Харчові волокна

7,78 грам

Цукор

17,3 грама

Вітаміни

A, Е, С, PP, В

Натрій

24 мг

Кальцій

112,5 мг

Залізо

8,42 мг

Вітамін С

308 мг

Каротин

7,28 мг

Амінокислоти

8,48 мг

Вітамін В1

0,15 мг

Полісахариди

46,5 мг


  


Ягоди годжі та схуднення

Схуднення — одна з причин шаленої популярності ягід годжі. Кілька років тому інтернетом активно гуляла інформація, про їхній чарівний вплив на схуднення: їси ягоди чи п’єш з них чай і просто худнеш на очах. Та, нажаль, немає жодного продукту, який б так працював:(

Ягоди годжі справді можуть пригнічувати відчуття голоду, пришвидшувати обмін речовин, що допоможе схуднути. Вони містять багато антиоксидантів, які стимулюють розпад жирових клітин. Але, лише за умови збалансованого здорового харчування і збільшення фізичної активності. Тоді годжі максимально розкриють свої корисні властивості і пришвидшать процес схуднення.

Радимо додавати годжі у свої раціон щодня по 25-30 грам.


Як вживати ягоди годжі?

  • Додавайте ягоди в супи, овочеві салати, улюблені каші та смузі. Використовуйте у випічці та запіканках.
  • Використовуйте як ароматну приправу для надання стравам легкої кислинки.
  • Готуйте корисний чай. Для цього залийте 1 ч.л. ягід склянкою окропу, дайте настоятись 20-30 хвилин. Чай з годжі можна заварювати і в термосі, але не менш як годину.
  • У лікувальних цілях можна вживати напій з ягод годжі по 100 мл тричі на день під час або після їжі. Ягоди після заварювання не викидайте. Їх можна додати у вівсянку, випічку чи салати:)


                                                                        

Протипоказання:

У ягід годжі є певні протипокази до вживання.

  • Не вживайте при алергії на червоно-рожеві плоди.
  • Не варто вживати у період вагітності та лактації, оскільки ягоди містять бетаїн, що може зашкодити дитині.
  • Не вживайте у великих кількостях при закрепах і проблемах з травленням.
  • Ягоди годжі погано взаємодіють з деякими медикаментами, тому проконсультуйтесь з лікарем, якщо приймаєте ліки.

Зберігання:


Висушені ягоди зберігайте в сухому темному місці. А от настої з ягід не варто зберігати більше як 2 доби у прохолодному місці.

Що можна приготувати з ягодами годжі?     
                                                                                                


Теплий салат з кіноа і ягодами годжі (на 4 порції)


Інгредієнти:


1 чашка кіноа

2 склянки капусти (можна салату)

1/4 склянки годжі

1/4 склянки меду

1/4 ч.л. чорного перцю

1 ч.л. мускатного горіха

1/4 ч.л. морської солі

1/4 склянки яблучного оцту

1 ст.л. кокосової олії

2 склянки води

¼ склянки оливкової олії

1 велика картопля зварена, очищена та нарізана кубиками

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Кіноа добре промити, залити водою і поставити готуватися.

2. Варити до готовності. Додати кокосову олію

3. Нарізати дрібно капусту 4. Змішати оливкову олію, оцет, спеції, мед і ягоди годжі. 5. Додати в кіноа порізану капусту та заправку.


Горіховий снек з годжі для перекусів



Інгредієнти:

1 склянка годжі

1 склянка мигдалю

1 склянка нарізаного кокоса

1 склянка грецьких горіхів

1 ч.л. кориці


ПРИГОТУВАННЯ:

1. Змішайте всі інгредієнти в банці та смакуйте в дорозі, на перерві чи просто з чаєм.


Ягідний джем з годжі та чіа за 5 хв.

Інгредієнти:

2 1/2 склянки ягід малини (свіжих або заморожених)

1/3 склянки ягід годжі

3 ст.л чіа

1/4 склянки меду

1/3 склянки апельсинового соку або фрешу

Цедра одного апельсину


ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Змішайте всі інгредієнти в каструлі, варіть на середньому вогні поки все не стане м’яким.

  2. Налийте в герметичний контейнер і зберігайте в холодильнику до 3 тижнів.

  3. Додавайте джем до своїх улюблених страв

 

Чай з ягодами годжі

Інгредієнти:

15 г ягід годжі

200 мг води

 

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Закип’ятіть воду, залийте ягоди годжі.

2. Додайте чаю на свій смак.

 

 

Настоянка з ягід годжі

 

Інгредієнти:

1 ст л ягід годжі

1 склянка води

ПРИГОТУВАННЯ:

1. Столову ложку ягід годжі залити окропом в термос, закрити і настоювати приблизно 30 хвилин.

2. Процідити і приймати по  1/2–1/3 склянки по 2–3 р в день. Ягоди, що залишились після проціджування, також можна вживати в їжу.


Настоянку зберігати в сухому, прохолодному, захищеному від світла місці не більше 2 діб.

Каша з ягодами годжі

Інгредієнти:

0,5 скл. рису

1 скл води

5 грам ягід годжі.

ПРИГОТУВАННЯ:


1. Рис добре промити, залити водою і додати ягоди годжі.

2. Варити до готовності.