Ягоди годжі: роздутий міф чи користь?
Ажіотаж довкола ягід годжі триває вже довгий час і не дарма.
Давайте разом розберемось що це таке та за що їх так люблять прихильники здорового харчування.
Ягоди годжі — це плід багаторічного чагарника, який росте у тропіках Монголії, Тибету і Гімалаїв. В багатьої країнах їх називають ягодами довголіття і не просто так. За своїм мінерально-вітамінним складом годжі займають перші місця серед усіх ягід.
На смак сушені ягоди приємні кисло-солодкі.
Чим корисні ягоди годжі?
- уповільнюють процес старіння та захищають організм від впливу навколишнього середовища, оскільки у великій кількості містять антиоксиданти;
- знижують рівень холестерину в крові завдяки бета-ситостиролу і флавоноїдам у складі;
- підтримують в нормі артеріальний тиск — у великій кількості містять залізо;
- попереджають виникнення злоякісних пухлин. Містять антираковий компонент — германій;
- беруть участь у жировому обміні, покращують обмін речовин, оскільки містять антиоксиданти і полісахариди;
- попереджають анемію, оскільки містять багато заліза — 8,42 мг на 100г.
- зміцнюють імунітет і підвищують стійкість до захворювань. Містять полісахариди, які захищають клітини імунітету;
- покращують сексуальну активність і лібідо. Пам'ятайте, ягоди годжі — природній афродизіак;
- захищають печінку від утворення зайвого жиру. Багаті на галактоліпід — речовина, яка захищає клітини печінки від пошкоджень;
- позитивно впливають на зір, оскільки містять антиоксидант заексантин, який підвищує гостроту зору.
Хімічний склад ягід годжі
Сухі ягоди годжі містять:
- феноли, які відомі своїми антиоксидантними властивостями;
- 6 вітамінів: А, С, В1, В2, В6, В9. Особливо багаті на вітамін А та С, які захищають імунну систему і мають антионтиоксиданту дію. Годжі містять в 500 разів більше вітаміну С, ніж апельсини;
- 11 мінералів, в тому числі цинк, залізо, кальцій. Годжі містять в 15 раз більше заліза, ніж шпинат;
- 18 амінокислот (4 з них незамінні, які людський організм самостійно не виробляє);
- 8 полісахаридів (з них 4 незамінних, яких більше немає в жодному продукті: LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4);
- 6 моносахаридів, які забезпечують енергією всі системи організму;
- 5 ненасичених жирних кислот, в тому числі Омега-3 і Омега-6 —необхідні для здорової гормональної системи;
- бета-кератин —7,28 мг. А це вдвічі більше, ніж морква.
Кількість на 100 г | |
Калорій | 370 |
Жири | 5,7 грам |
Ненасичені жири | 1,1 грам |
Білки | 10,6 грам |
Вуглеводи | 21 грам |
Харчові волокна | 7,78 грам |
Цукор | 17,3 грама |
Вітаміни | A, Е, С, PP, В |
Натрій | 24 мг |
Кальцій | 112,5 мг |
Залізо | 8,42 мг |
Вітамін С | 308 мг |
Каротин | 7,28 мг |
Амінокислоти | 8,48 мг |
Вітамін В1 | 0,15 мг |
Полісахариди | 46,5 мг |
Ягоди годжі та схуднення
Схуднення — одна з причин шаленої популярності ягід годжі. Кілька років тому інтернетом активно гуляла інформація, про їхній чарівний вплив на схуднення: їси ягоди чи п’єш з них чай і просто худнеш на очах. Та, нажаль, немає жодного продукту, який б так працював:(
Ягоди годжі справді можуть пригнічувати відчуття голоду, пришвидшувати обмін речовин, що допоможе схуднути. Вони містять багато антиоксидантів, які стимулюють розпад жирових клітин. Але, лише за умови збалансованого здорового харчування і збільшення фізичної активності. Тоді годжі максимально розкриють свої корисні властивості і пришвидшать процес схуднення.
Радимо додавати годжі у свої раціон щодня по 25-30 грам.
Як вживати ягоди годжі?
- Додавайте ягоди в супи, овочеві салати, улюблені каші та смузі. Використовуйте у випічці та запіканках.
- Використовуйте як ароматну приправу для надання стравам легкої кислинки.
- Готуйте корисний чай. Для цього залийте 1 ч.л. ягід склянкою окропу, дайте настоятись 20-30 хвилин. Чай з годжі можна заварювати і в термосі, але не менш як годину.
- У лікувальних цілях можна вживати напій з ягод годжі по 100 мл тричі на день під час або після їжі. Ягоди після заварювання не викидайте. Їх можна додати у вівсянку, випічку чи салати:)
Протипоказання:
У ягід годжі є певні протипокази до вживання.
- Не вживайте при алергії на червоно-рожеві плоди.
- Не варто вживати у період вагітності та лактації, оскільки ягоди містять бетаїн, що може зашкодити дитині.
- Не вживайте у великих кількостях при закрепах і проблемах з травленням.
- Ягоди годжі погано взаємодіють з деякими медикаментами, тому проконсультуйтесь з лікарем, якщо приймаєте ліки.
Зберігання:
Висушені ягоди зберігайте в сухому темному місці.
А от настої з ягід не варто зберігати більше як 2 доби у прохолодному місці.
Теплий салат з кіноа і ягодами годжі (на 4 порції)
Інгредієнти:
1 чашка кіноа
2 склянки капусти (можна салату)
1/4 склянки годжі
1/4 склянки меду
1/4 ч.л. чорного перцю
1 ч.л. мускатного горіха
1/4 ч.л. морської солі
1/4 склянки яблучного оцту
1 ст.л. кокосової олії
2 склянки води
¼ склянки оливкової олії
1 велика картопля зварена, очищена та нарізана кубиками
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Кіноа добре промити, залити водою і поставити готуватися.
2. Варити до готовності. Додати кокосову олію
3. Нарізати дрібно капусту 4. Змішати оливкову олію, оцет, спеції, мед і ягоди годжі. 5. Додати в кіноа порізану капусту та заправку.
Горіховий снек з годжі для перекусів
Інгредієнти:
1 склянка годжі
1 склянка мигдалю
1 склянка нарізаного кокоса
1 склянка грецьких горіхів
1 ч.л. кориці
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Змішайте всі інгредієнти в банці та смакуйте в дорозі, на перерві чи просто з чаєм.
Ягідний джем з годжі та чіа за 5 хв.
Інгредієнти:
2 1/2 склянки ягід малини (свіжих або заморожених)
1/3 склянки ягід годжі
3 ст.л чіа
1/4 склянки меду
1/3 склянки апельсинового соку або фрешу
Цедра одного апельсину
ПРИГОТУВАННЯ:
Змішайте всі інгредієнти в каструлі, варіть на середньому вогні поки все не стане м’яким.
Налийте в герметичний контейнер і зберігайте в холодильнику до 3 тижнів.
Додавайте джем до своїх улюблених страв