

Чіа насіння
48 відгуків
100 г200 г500 гbig pack 1 кг
-+
Є в наявності
Насіння чіа / Аргентина.
на 100 г: білки — 17 г, жири — 31 г, вуглеводи — 42 г. Калорійність — 486 ккал.
Пересипати в герметичний контейнер. Зберігати в сухому прохолодному місці.
12 місяців
Що таке чіа та чим воно особливе?
- Насіння чіа — це зернятка рослини, що є "родичкою" шавлії. Чорне чіа отримують з синіх квіток, а біле — з білих. На смак вони зовсім не відрізняються.
- Смак насіння чіа нагадує горіх, тому воно чудово доповнює соуси, соки, йогурти, овочеві та зернові страви.
- Коли вживаєте чіа, варто пити багато води, бо насіння добре вбирає рідину, тим самим подовжує відчуття ситості.
- Незважаючи на свій крихітний розмір, насіння чіа дуже корисне для нашого організму. На 100 г у ньому — 17 г білка.
- Містить в 6 разів більше кальцію, ніж молоко та втричі більше заліза, ніж шпинат.
- Чіа є джерелом антиоксидантів, що сповільнюють старіння.
- Містить багато клітковини, яка важлива для нормального функціонування кишківника.
- Навіть 2 ложки насіння чіа забезпечать відчуття ситості.
Як вживати чіа?
- Можна вживати сирим і підсмаженим, цілим й перетертим. Використовувати як інгредієнт страв або як декоративний елемент.
- Чудово поєднується з м’ятою, розмарином, чебрецем, майораном.
- Чіа можна їсти в сухому вигляді, додаючи в салати, каші та йогурти.
- Незамінне для приготування пудингів та джемів з ягід. Щоб приготувати джем без варіння, просто збийте блендером 250 г фруктів, додайте 1 ст. л. чіа, перемішайте та помістіть в холодильник на кілька годин.
- Чіа може замінити яйця у випічці. Для цього розмеліть його кавомолці 2-3 ст. л. чіа та замочіть на 10-15 хв.
- Для прихильників швидкого, але корисного харчування — чудове рішення додавати чіа в коктейлі, смузі, салати чи вівсянку.
- Якщо ви перемелете блендером інгредієнти супу разом з чіа — зробите їх густішими й більш кремовими.
Чого не варто?
- Не варто вживати насіння чіа при пониженому тиску, при прийомі аспірину та антикоагулянтів, при алергії на кунжут чи гірчицю.
- Не варто вживати при індивідуальній непереносимості.
Чіа-пудинг
Інгредієнти:
- Чіа — 1/2 склянки;
- Молоко рослинне або коров'яче — 2 склянки;
- Банан — 1 шт;
- Свіжі фрукти чи ягоди по сезону - 1/2 склянки;
- Мед або сироп — за смаком;
- Стручок ванілі або ванілін - щіпка.
Приготування:
1. Ззбийте блендером у молоці банан.
2. Залийте насіння чіа молоком, ретельно розмішайте.
3. Поставте у холодильник на ніч, або на 4-6 годин при кімнатній теппературі.
4. До готового пудингу додайте нарізані фрукти чи ягоди, ваніль та підсолоджувач за смаком.
Найкраще підходить для сніданку та полудня. Легка у приготуванні страва ніжна та освіжаюча і при тому ситна.
_______________________________________________________________