Борошно нутове
Чим особливе нутове борошно?
- Борошно нутове — це борошно, яке отримують при перемелюванні нуту.
Нут — бобова рослина, яка поширена в країнах Близького Сходу. - Має легкий горіховий смак :)
- У нього низький глікемічний індекс — 28. Це означає, що після його вживання рівень цукру в крові не підніметься стрімко.
- Багате на білок: 100г продукту = 11г білка. Памятаймо, що саме білок — це основа наших м'язів та усіх систем організму.
- Нутове борошно містить багато заліза — 6,2мг, яке бере участь в усіх обмінних процесах. Особливо радимо включати його у раціон жінкам, завдяки позитивній дії на репродуктивну систему.
Нут — бобова рослина, яка поширена в країнах Близького Сходу.
Про глютен
Нутове борошно — безглютенове.
Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену.
Таке борошно можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.
Як використовувати нутове борошно?
- Чудово підходить для приготування овочевих котлет, хліба, оладок, а також для супів і каш.
- У рубриці РЕЦЕПТИ ми залишили смачні способи використання нутового борошна. Обов'язково зазирніть :)
- Приготуйте смачний нутовий омлет ❤️
Змішайте 3 ст.л нутового борошна з улюбленими спеціями та сіллю, додайте 80 мл води і 1 ст.л олії. На розігрітій сухій сковорідці смажте по 3хв з кожної сторони. Або куштуйте вже готовий нутовий омлет.
Змішайте 3 ст.л нутового борошна з улюбленими спеціями та сіллю, додайте 80 мл води і 1 ст.л олії. На розігрітій сухій сковорідці смажте по 3хв з кожної сторони. Або куштуйте вже готовий нутовий омлет.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
Сирна запіканка з кіноа і вишнею
Інгредіенти:
Кіноа — 125 г.;
Молоко кокосове (або інше рослинне) — 350 мл.;
Шматок лимонної шкірки
Олія кокосова або масло Гхі — 60 г.;
Кокосовий цукор — 120 г.;
Тофу класичний або адигейський сир — 500 г.;
Борошно нутове — 2 ст.л.;
Розпушувач для тіста (або сода) — 1/2 ч.л.;;
Вишні без кісточок — 200 г.;
Смажений мигдаль — 40г.;
Льон — 2 ст.л.
Приготування:
1. Кіноа зваріть в молоці з додаванням лимонної шкірки на маленькому вогні до готовності, приблизно 15 хв. Після чого крупу залиште під закритою кришкою ще на 10 хв. набухати.
2. Льон попередньо замочений на 2 години у воді (приблизно 4 ст.л.), взбийте з цукром і маслом.
3. Додайте сир, борошно, перемішане з розпушувачем, додайте кіноа, вишню і мигдаль.
4. Готову масу перекладіть у форму, застелену папером для випічки, за бажанням можете покласти зверху маленькі шматочки масла.
5. Випікайте в розігрітій до 175ºC духовці приблизно 1 годину.
Смачного!
Найкраще смакувати випічкою у першій половині дня.
Гарбузовий брауні
⠀
Інгредієнти:
Борошно нутове (або пшоняне) — 130г.;
Запечений гарбуз (вибирайте солодких сортів, наприклад мускатний) — 150г.;
Рослинне молоко — 100г.;
Фініки — 150г.;
Розтопленого кокосова олія — 20г.;
Гіркий шоколад — 50г.;
Волоські горіхи — 30г.;
Кероб/какао порошок — 2ст.л.;
Насіння чіа — 2 ст.л.;
Розпушувач — 1 ч.л.;
Сода (+трохи лимонного соку) — 1/3 ч.л.⠀
Приготування:
1. З'єднайте гарбуз, молоко, фініки і кокосову олію і зблендуйте до однорідності.
2. Додайте насіння чіа і ще раз подрібніть.
3. Окремо з'єднайте борошно, кероб і розпушувач.
4. З'єднайте сухі і рідкі інгредієнти і добре перемішайте.
5. Додайте соду, гашену лимонним соком.
6. У кінці додайте подрібнені горіхи і шоколад.
7. Випікайте при t° 180° близько 30 хв.⠀
8. Верхній гарбузовий шар: з'єднайте в блендері запечений гарбуз і фініки, сироп чи інший підсолоджувач (за смаком) і подрібніть. Полийте цією сумішшю запечений брауні.
- Замість гарбузового шару можете полити брауні розтопленим шоколадом або арахісовою пастою.
- Брауні виходить не дуже солодкий, так що, якщо ви любите, щоб було солодко, додайте декілька ст.л. сиропу топінамбура/агави або більше шоколаду.
- Рецепт розрахований на квадратну форму 16х16см.
Найкраще смакувати випічкою у першій половині дня.
Кіноа — 125 г.;
Молоко кокосове (або інше рослинне) — 350 мл.;
Шматок лимонної шкірки
Олія кокосова або масло Гхі — 60 г.;
Кокосовий цукор — 120 г.;
Тофу класичний або адигейський сир — 500 г.;
Борошно нутове — 2 ст.л.;
Розпушувач для тіста (або сода) — 1/2 ч.л.;;
Вишні без кісточок — 200 г.;
Смажений мигдаль — 40г.;
Льон — 2 ст.л.
Приготування:
1. Кіноа зваріть в молоці з додаванням лимонної шкірки на маленькому вогні до готовності, приблизно 15 хв. Після чого крупу залиште під закритою кришкою ще на 10 хв. набухати.
2. Льон попередньо замочений на 2 години у воді (приблизно 4 ст.л.), взбийте з цукром і маслом.
3. Додайте сир, борошно, перемішане з розпушувачем, додайте кіноа, вишню і мигдаль.
4. Готову масу перекладіть у форму, застелену папером для випічки, за бажанням можете покласти зверху маленькі шматочки масла.
5. Випікайте в розігрітій до 175ºC духовці приблизно 1 годину.
Смачного!
Борошно нутове (або пшоняне) — 130г.;
Запечений гарбуз (вибирайте солодких сортів, наприклад мускатний) — 150г.;
Рослинне молоко — 100г.;
Фініки — 150г.;
Розтопленого кокосова олія — 20г.;
Гіркий шоколад — 50г.;
Волоські горіхи — 30г.;
Кероб/какао порошок — 2ст.л.;
Насіння чіа — 2 ст.л.;
Розпушувач — 1 ч.л.;
Сода (+трохи лимонного соку) — 1/3 ч.л.⠀
Приготування:
1. З'єднайте гарбуз, молоко, фініки і кокосову олію і зблендуйте до однорідності.
2. Додайте насіння чіа і ще раз подрібніть.
3. Окремо з'єднайте борошно, кероб і розпушувач.
4. З'єднайте сухі і рідкі інгредієнти і добре перемішайте.
5. Додайте соду, гашену лимонним соком.
6. У кінці додайте подрібнені горіхи і шоколад.
7. Випікайте при t° 180° близько 30 хв.⠀
8. Верхній гарбузовий шар: з'єднайте в блендері запечений гарбуз і фініки, сироп чи інший підсолоджувач (за смаком) і подрібніть. Полийте цією сумішшю запечений брауні.