Асаї – цінний суперфуд

Ще один відомий суперфуд заполонив нашу увагу.

Асаї

Чим вони корисні? Як їх вживати? Дань моді чи прогрес здорового харчування?


Розберімося разом у статті.



Чим корисна асаї?


Асаї, звісно, не є панацеєю від усіх хвороб і миттєво не зцілюють, але їх однозначно варто додати в раціон через ряд наступних причин:


  • Запобігають виникненню атеросклерозу, аритмії та ішемічної хвороби серця;

  • Уповільнюють процеси старіння, омолоджують організм на клітинному рівні;

  • Зміцнюють психіку та допомагають позбутися наслідків нервового виснаження;

  • Знижують високий тиск, цукор і рівень холестерину;

  • Тонізують організм і можуть замінити кофеїнові напої;

  • Сприяють нарощуванню м’язової маси у спортсменів;

  • Нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту;

  • Допомагають засвоювати їжу та виводити з організму токсини і шлаки;

  • Нормалізують обмін речовин і прискорюють спалювання жирів;

  • Покращують пам’ять та концентрацію уваги;

  • Позбавляють від мігрені та стресу;

  • Зміцнюють імунітет та мають протизапальну дію;

  • Забезпечують енергією;

  • Борються з раковими клітинами;

  • Нормалізують сон;

  • Відновлюють організм після операцій;

  • Покращують стан шкіри, здоров’я очей;

  • Збільшують потенцію;



Хімічний склад


  • Фітостероли - речовини, що відповідають за регенерацію клітин шкіри.

Асаї таким чином можна використовувати при дерматитах і як омолоджувальний засіб для шкіри.

  • Ціанідин – перешкоджає розвитку цукрового діабету та ожиріння

  • Головна цінність асаї полягає у вмісті антоціанів (Е163) - речовин, які і надають ягодам темно-фіолетовий колір. Це сильні антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали, зменшують руйнування клітин шкіри і уповільнюють процес старіння;

У дослідженні, яке проводили в університеті  у Флориді в 2006 році, було виявлено, що екстракт ягід асаї сприяв загибелі 86% клітин лейкемії. Чудовий ефект пов’язаний з великим вмістом антоціанів в асаї та їх глибоким впливом на клітинну генетику.

  • Полісахарид арабиногалактан – надає потужну стимулюючу дію на Т-Лімфоцити, що покращує протистояння різним інфекціям.

  • Клітковина

  • Фруктоза


Ягоди асаї - унікальне джерело вітамінів і мікроелементів.


Вони містять:


  • вітаміни групи В, С, А, Е і D, які покращують стан шкіри, нігтів і волосся;

  • Залізо, кальцій, фосфор, калій – всього одна порція ягід задовільняє добову потребу в них елементах. Калій і магній забезпечує постачання кисню в мозок, а кальцій є основною живильною речовиною для серцевого м’яза.

  • Незамінні жирні кислоти (омега 6, 9) – (займають до 50% обсягу корисних речовин асаї), які є чудовою профілактикою атеросклерозу.


Асаї містять у своєму складі більше антиоксидантів, ніж червоне вино, чорниці чи виноград! А вміст жирних кислот в асаї майже такий, як і в оливковій олії.



Асаї та схуднення


Ягоди покращують обмін речовин і сприятимуть позбавлення зайвої ваги, але лише за умови, що все Ваше харчування буде збалансованим, в житті буде присутня щоденна фізична активність і Ви не перевищуватимете норми вживання.


Як вживати?


До нас доїжджають вже висушені ягоди або порошок, але в них залишається 45% цінних елементів. Але цього цілком достатньо для здорової людини. В лікувальних цілях якраз краще використовувати висушені плоди.

  • Додавайте асаї в смузі, коктейлі чи кашу;

  • Приймаючи одну ложку порошку асаї, розчинену у воді, Ви покращите свій імунітет, станете бадьорішими та виведете з організму токсини;

  • Додавайте в десерти та випічку;


Асаї широко застосовуються в спортивному харчуванні, як найкраще джерело енергії.

  • У профілактичних цілях асаї приймають від 1 до 2 г в день. Якщо ви страждаєте порушенням обміну речовин, то для його відновлення рекомендовано приймати асаї в дозі від 5 до 10 г в день.

Перед лікуванням краще проконсультуватися з лікарем і вживати асаї з перервами 2 тижні.




Протипоказання:


  • Не варто зловживати ягодами асаї. У великих кількостях вони можуть пошкодити роботу нирок, печінки, негативно вплинути на серце та підвищити рівень цукру в крові.

  • Алергія.

  • Індивідуальна непереносимість.

  • При вагітності обов’язкова консультація з лікарем.

  • Якщо Ви приймаєте інші вітаміни проконсультуйтеся з лікарем, щодо вживання асаї.



Зберігання:


Зберігайте асаї в сухому місці. Пересипайте їх відразу в скляні банки і герметично закривайте, щоб не потрапила волога.




Рецепти


Свіжі і сухі плоди асаї використовують для приготування лікувальних бальзамів, лікарських препаратів. Їх також активно використовують в кулінарії. На основі ягід і соків готують коктейлі, фруктові пюре, морозиво, смузі, крему, різні десерти та солодощі.


Коктейль з асаї




Інгредієнти:

4 ч. л порошку або подрібнених таблеток асаї

1 банан;

1 склянка рослинного молока;

1 ч. л меду (або  будь-який сироп).


Приготування:

  1. Подрібніть у блендері банан, додайте порошок асаї, мед або сироп і ще раз перемішайте.

  2. Додайте рослинне молоко, перемішайте

  3. Прикрасьте листям м’яти.

Морозиво з асаї




Інгредієнти:

1 ст. л порошку асаї;

2 банани;

4-5 шт чорносливу без кісточок;

1 ст. л какао;

3 ст. л будь-якого сиропу;

0,5 ч. л лимонного соку;

Ваніль або ванільний цукор;

Дрібка солі

Приготування:

  1. Замочіть чорнослив на півгодини у воді

  2. Подрібніть ваніль, якщо у Вас паличка

  3. Наріжте банан кубиками, складіть в пакет і помістіть в морозилку на 3-4 год.

  4. Чорнослив відіжміть та подрібніть у блендері.

  5. Додайте банан і знову подрібніть.

  6. Додайте інші компоненти й збийте все до однакової консистенції

  7. Перекладіть готову масу в формочки для морозива або в каструлю та відправте в морозилку.


Автор: Ящук Ірина (Malynivna)