Кіноа чорна
Що таке кіноа чорна та чим вона особлива?
- Кіноа — це зернова культура, яка є однією з найпопулярніших круп у світі.
- Містить у великих кількостях: калій (563 мг), фосфор (450 мг), магній (196 мг) та кальцій (86 мг). Ці мікроелементи нормалізують роботу серця й судин та зміцнюють кісткову систему.
- Джерело вітамінів групи В і селену. Вони укріплюють нервову систему та мають легку седативну дію.
- Ідеальна їжа для вегетаріанців — містить всі 9 незамінних амінокислот та двічі більше білка (15грам), ніж рис і ячмінь.
- Кіноа багата клітковиною (10-15г на 100 г каші), а тому стимулює і налагоджує роботу кишківника.
- Джерело потужних антиоксидантів: кверцетину і сквалену. Вони знижують ризики хронічних захворювань та захищають наш організм.
- Чорна кіноа набагато солодша за інші види цієї крупи.
Про глютен
- Кіноа — безглютенова крупа.
- Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену.
- Таку крупу можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.
Про глютен
- Кіноа — безглютенова крупа.
- Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену.
- Таку крупу можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.
Як вживати кіноа чорну?
- Готуйте з кіноа смачні каші на рослинному молоці із горішками та супи.
- Можна додавати до овочевих салатів або готувати ресторанні боули із тофу та овочами. Смакота:)
- Чудово підходить для веганського плову або для фарширування овочів. Наприклад, перчиків чи помідорів.
- Перед приготуванням рекомендуємо замочити крупу в холодній воді на 1-2 год — це позбавить її від гіркоти і зробить більш мягкою.
- Після замочування варіть крупу 10-15хв. Співвідношення кіноа і води 1:2.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Рекомендуємо проконсультуватися з лікарем щодо вживання кіноа при захворюванні нирок, подагрі.
Кіно-а-суші
Інгредієнти:
Листки норі — 6 шт;
Кіноа чорна — 1 ½ склянки;
Місо паста (не обов’язково) — 3 ст.л.;
Насіння льону (або лляне борошно) — 2 ст.л.;
Авокадо — 1шт;
Морква — 1 шт;
Буряк — 1 шт;
Маленький дайкон або селера — 1 шт;
Маринований, або свіжий імбир — 10 г;
Васабі — 10 г;
Соєвий соус — 30 г.
Приготування:
1. Відваріть кіноа у 3 склянках води. Додайте до крупи місо пасту та змелене насіння льону (чи борошно). Ретельно розмішайте та залиште остигати.
2. Підготуйте наповнення. Наріжте тонкою соломкою моркву, буряк дайкон (чи селеру) та авокадо.
3. На лист норі викладіть рівномірним шаром кіноа. На одному краї викладіть в рядок соломинки овочів та авокадо і скрутіть у роли. Наріжте на рівні частини.
4. Подавайте з васабі, нарізаним тонкими скибочками імбиром та соєвим соусом.
Найкраще вживати у обідній час.