Коріандр
Чим особливий коріандр?
- Коріандр або кінза має солодкувато-пряний смак і насичений аромат.
- Рекордсмен по кількості вітаміну К. Цей вітамін укріплює скелет і підвищує рухову активність.
- Містить каротин, аскорбінову кислоту, вітаміни А та В1, В2. Тому регулярне вживання кінзи поповнює дефіцити та покращує стан всього організму.
- На 20% складається з поліненасичених жирних кислот, які укріплюють і очищують стінки судин.
Як використовувати коріандр?
- Використовуйте коріандр для ароматизації хліба, кондитерських виробів, супів, сиру. Додавайте до страв з капусти, бобових та овочів.
- Ідеально поєднується з зірою, кмином, куркумою, петрушкою, чилі, часником, чорним та духмяним перцем.
- Можна приготувати чай з коріандру. Це м'який сечогінний засіб, який зменшує набряки та покращує відтік жочі.
- Маленька порада від нас ❤️
Для кращого розкриття аромату та смаку обсмажте ціле насіння у невеликій кількості олії або просто на сухій сковорідці.
Для кращого розкриття аромату та смаку обсмажте ціле насіння у невеликій кількості олії або просто на сухій сковорідці.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Не вживати більше 4грам спеції на добу.
Овочевий біріані
Інгредіенти:
Рис басматі — 180г
Гвоздика — 2 бутона.;
Кардамон — 2 коробочки.;
Овочевий бульйон (або вода) — 450 мл.;
Часник (можете замінити 1/4 ч.л. асафетиди) — 2 зубч.;
Цибуля — 2 ч.л.;.;
Кумин (цілі насіння) — 1 ч.л.;
Коріандр цілий — 1/2 ч.л.;
Куркума — 1/2 ч.л.;
Чилі (мелений) — 1/4 ч.л.;
Сіль чорна — 1-2 ч.л.;
Перець чорний (свіжозмелений) — за смаком;
Картопля — 2 шт. (або батат, топінамбур 200г);
Морква сушена — 20 г.
Цвітна капуста — 1/2 шт. (близько 400г);
Петрушка — 1 пучок;
Лайм (або лимон) — за смаком.
Приготування:
Зблендуйте разом цибулю, часник, кумин, коріандр, чилі і інші спеції, додайте частину пучка петрушки. Додайте близько 50 мл води.
Рис промийте, залийте бульйоном, додайте кардамон і гвоздику. Доведіть воду до кипіння, зменшіть вогонь і варіть рис під кришкою близько 20 хв.
Отриману пряну пасту перекладіть в сотейник (або жаротривку форму), поставте на плиту і прогрійте, помішуючи 2-3 хв. Додайте нарізану кубиками картоплю, моркву і розібрану на невеликі суцвіття цвітну капусту. Додайте близько 100 мл води і тушкуйте під кришкою 10-15 хв. Посипте дрібно нарізаною петрушкою.
З рису вийміть гвоздику. Готовий рис перекладіть поверх овочів, зверху скропіть соком лайма. Накрийте форму кришкою (або фольгою) і готуйте в прогрітій до 200°С духовці приблизно 15-20 хв. (або на плиті).
Розкладіть біріані по тарілках, перемішавши виделкою рис з овочами.
Готово!
Найкраще смакувати цю страву у першій половині дня.
Салат зі стручків горошку з м'ятою і кунжутом
Інгредіенти:
Стручки зеленого гороху (порізані) - 2 скл.
Морква - 2 шт.
Кунжут - 2 ст. л.
Масло кокосове - 2 ст.л.
Оцет яблучний - 1 ст.л.
Сіль рожева - 1/2 ч.л.
М'ята - 1 ч.л.
Коріандр цілий - 1/2 ч.л.
Перець зелений горошок - 5 горошин;
Часник - 2 зубч.
Приготування:
У стручків гороху відріжте кінчики і відваріть в підсоленій воді 1 хв., потім промийте в холодній воді та поріжте.
Моркву наріжте півкільцями або натріть соломкою.
Потовчіть окремо горошини зеленого перцю і коріандр.
Часник дрібно наріжте.
Для заправки змішайте оцет, масло, сіль, коріандр, м'яту, перець і часник.
Стручки гороху змішайте з морквою, полийте заправкою, перемішайте.
Посипте кунжутом, при бажанні, злегка обсмаженим на сухій сковорідці.
Смачного!
Чудово підходить для будь-якого прийому їжі.