

Олія з насіння льону
Чим особлива олія з насіння льону?
- Олія з насіння льону — це сиродавлена олія, джерело ненасичених жирних кислот для організму.
- У лляній олії співвідношення Омега-3:Омега-6 — 1:0,3 (у нормі не більше 1:5) . Тому лляна олія здатна забезпечити добову потребу цих важливих поліненасиченних жирних кислот. Це особливо актуально якщо ви дотримуєтесь рослинного харчування.
- Омега-3 мають протизапальний ефект, підвищують опірність організму до інфекцій. Люди, які регулярно вживають лляну олію значно рідше хворіють на застудні захворювання.
- Вживайте лляну олію, щоб уникнути дефіциту необхідних організму жирів.
Як використовувати олію з насіння льону?
- Олія з льону дуже універсальна. Це і їжа, і косметика, і ліки.
- Додавайте її до каш та салатів, приймайте в профілактичних цілях перед сніданком (1 ст. л. щоранку).
- Ідеально поєднується із нашою веганською ікрою — надасть їй вишуканий смак і аромат.
- Не використовуйте лляну олію для смаження. Для цього вона не придатна, бо має низьку точку димлення.
- Щоб олія добре зберігалась та не втратила своїх властивостей, бережіть її від сонця і тепла.
Чого не варто?
- Використовувати при індивідуальній непереносимості.
- Рекомендуємо проконсультуватися з лікарем перед вживанням лляної олії, якщо у вас є такі захворювання, як: холецистит, панкреатит, гепатит, цироз, нефрит, гіпертонія, цукровий діабет.
- Не піддавайте лляну олію тепловій обробці — вона втратить свої властивості.
Яскравий салат
Інгредієнти:
Для соусу:
Кеш’ю (або сметана чи йогурт) — ¾ склянки;
Вода — ¼ склянки;
Олія насіння льону — 2 ст.л.;
Мед — 2-3 ч.л.;
Яблучний оцет — 2 ст.л.;
Подрібнений часник — ½ ч.л.;
Сіль морська — ½ ч.л.;
Чорний перець свіжозмелений — ½ ч.л.;
Для салату:
Броколі — 2 великі суцвіття (500-600 г);
Червоний виноград — 1 ½ склянки;
Мигдаль (сирий чи смажений) — ½ склянки;
Червона цибуля (дрібнорізана) — ¾ склянки;
Журавлина сушена або родзинки — ⅓ склянки.
Приготування:
1. Для м’якості замочіть кеш’ю у воді на 2 години (або на 10 хв у гарячій).
2. Покладіть горішки та всі інгредієнти для соусу в блендер та збийте до однорідної кремової консистенції. Якщо немає блендера, кеш’ю можна замінити сметаною чи несолодким йогуртом і замішати соус вилкою чи вінчиком.
3. Броколі можна приготувати на пару протягом 2-5 хв, або використовувати сирими. Розділіть броколі на менші гілочки, покладіть у салатницю, додайте виноград порізаний на половинки, мигдаль, цибулю та журавлину (або родзинки). Заправте салат соусом, розмішайте. 4. Додайте сіль та перець за смаком. Готово!
Смакує охолодженим.
Чудово підходить для будь-якого прийому їжі.