

Олія з насіння чорного кмину (сатіва)
Чим особлива олія з насіння чорного кмину (сатіва)?
- Олія з чорного кмину — це олія холодного віджиму.
- Вітамін Е, яким багата олія чорного кмину, є базовим у формуванні імунітету. Від його кількості залежить робота серця, судин та водний баланс шкіри.
- Олія чорного кмину містить активну речовину тимохінон, яка має антиоксидантні, протиракові та антибактеріальні властивості.
- Олія з чорного кмину сатіва має більш насичений та специфічний смак, порівняно із олією з дамаського кмину.
Як використовувати олію з чорного кмину (сатіва)?
- Додавайте олію чорного кмину в салати, соуси, каші. Проте варто розбавити її будь-якою іншою олією, щоб уникнути різкого специфічного смаку.
- У профілактичних цілях (при виразці шлунка, захворюваннях кишечника, а також хворобах дихання) вживайте по 1 ч. л. два рази на день (вранці і перед сном).
- Зовнішнє застосування олії може бути різним: точкове нанесення (на проблемні ділянки шкіри) або масажна терапія.
Чого не варто?
- Не варто використовувати при індивідуальній непереносимості.
- Не піддавайте олію термічній обробці, оскільки тоді вона втрачає свої корисні властивості.
- Олію чорного кмину не можна вживати вагітним та людям із пересадженими органами, оскільки це може спровокувати відторгнення.
Салат з печерицями та горіхами
Інгредієнти:
Листя руколи — 400 г;
Королівські печериці — 250г;
Олія кокосова — 2 ст.л.;
Стебло селери нарізане — 1 склянка;
Грецький горіх (сирий або смажений та підсолений) — 1 склянка;
Бринза чи інший крихкий сир — 1 склянка;
Для соусу:
Цибуля ріпчаста (натерта чи дрібнорізана) — ½ склянки;
Гірчиця ціла, або у порошку — ½ ч.л.;
Бальзамічний оцет — 3 ст.л.;
Олія соняшникова — 2 ст.л.;
Олія чорного кмину — 1 ч.л.;
Сіль морська — ½ ч.л.;
Перець чорний — ½ ч.л.
Приготування:
1. Якщо бажаєте, підсушіть грецький горіх у духовці. Для цього викладіть горіх на пергаментний папір, змочіть 2-3 ст.л.води і посоліть. Сушіть при 180°C 10 хв.
2. У сотейнику нагрійте 2 ст.л. кокосової олії та додайте нарізані печериці, сіль та перець за смаком. Готуйте на середньому вогні 10-15 хв.
3. Приготуйте соус. Для цього збийте всі інгредієнти у блендері до однорідності.
4. Помийте листя руколи. Викладіть у глибоку миску руколу, нарізані стебла селери. Додайте готові гриби, грецький горіх та заправте салат соусом. Розмішайте рівномірно. При подачі посипте зверху натертим сиром.
Смачного!
Чудово підходить для будь-якого прийому їжі.