Олія з насіння чорного кмину (дамаська)
Чим особлива олія з насіння чорного кмину (дамаська)?
- Олія чорного кмину — це джерело корисних рослинних жирів для організму.
- Цю олію виготовляють з вирощуваного в українських степах унікального сорту чорного кмину Nigella damascena.
- Вітамін Е, яким багата олія чорного кмину, є базовим у формуванні імунітету. Від його кількості залежить робота серця, судин та водний баланс шкіри.
- Олія містить активну речовину тимохінон, яка має антиоксидантні, протиракові та антибактеріальні властивості.
- Олія з дамаського чорного кмину має більш м'який смак, ніж олія із чорного кмину сатіва.
- Запах і смак олії схожий до сунички:)
Як використовувати олію чорного кмину (дамаську)?
- Додавайте олію в салати, соуси, каші. Проте варто розбавити її будь-якою іншою олією щоб уникнути різкого специфічного смаку.
- У профілактичних цілях (при виразці шлунка, захворюваннях кишечника, а також хворобах дихання) вживайте по 1 ч. л. два рази на день (вранці і перед сном).
- Зовнішнє застосування олії може бути різним: точкове нанесення (на проблемні ділянки шкіри) або масажна терапія.
Чого не варто?
- Не варто використовувати при індивідуальній непереносимості.
- Не піддавайте олію термічній обробці, оскільки тоді вона втрачає свої корисні властивості.
- Олію чорного кмину не можна вживати вагітним та людям із пересадженими органами, оскільки це може спровокувати відторгнення.
Салат з чорними рисом
Інгредієнти:
Для соусу:
Олія соняшникова сиродавлена — 4 ст.л.;
Олія чорного кмину — 2 ч.л.;
Яблучний оцет — 2 ст.л.;
Бальзамічний оцет — 1 ½ ст.л.;
Мед (сироп) — 1 ½ ст.л.;
Морська сіль — ½ ч.л.;
Гірчиця ціла — 2 ч.л.;
Кмин — ½ ч.л.;
Кориця — ¼ ч.л.;
Чорний перець — за смаком.
Для салату:
Відварений чорний рис — 5-6 склянок (250-300 г)
Цибуля салатна різана — ½ склянки (за бажанням);
Огірок — 1 великий;
Морква — 70г;
Капуста чи інша зелень нарізана — 100г;
Червона квасоля (консервована чи відварена — 300 г;
Родзинки — ¾ склянки.
Приготування:
1. Збийте у блендері всі інгредієнти для соусу.
2. Додайте в глибоку салатну миску нарізану цибулю та огірок. Подрібніть за допомогою блендера моркву та капусту (чи зелень) окремо до дрібної крихти.
3. Додайте в миску моркву, зелень, квасолю та родзинки.
4. Налийте ½ соусу та ретельно розмішайте. Додайте готовий рис, другу половину соусу та добре рівномірно вимішайте салат.
Подавайте його охолодженим чи кімнатної температури.
Смачного!
Найкраще смакувати салатом в обідній час.