


Маш
Що таке МАШ, та як його вживати?
- Маш - це вид бобових, який наповнює організм якісними білками;
- Він популярний серед вегетаріанців. Горох-маш вариться приблизно 40 хвилин;
- З машу варять супи, соуси, поєднують з рисом і овочами, а також пророщують;
- Щоб проростити маш, залийте його на ніч водою. Вранці промийте, злийте воду і залиште в посуді. Ввечері повторіть промивання – і на сніданок матимете поживні проростки.
- Смак проростків машу нагадує смак зеленого горошку.
Зверніть увагу! Перед приготуванням продукт варто ретельно проглянути та перебрати за необхідності.
В чому сила МАШУ?
- Маш допомагає наростити м'язову масу;
- Це легка їжа, яка сприяє інтелектуальній діяльності;
- Боби машу підвищують загальну опірність організму;
- Постійне вживання машу покращує роботу серцево-судинної системи, знижує тиск, робить судини еластичнішими і очищує їх від холестеринових бляшок.
Чого не варто?
- Не варто вживати при індивідуальній непереносимості продукту;
- Будьте обережні, у маші можуть попадатися маленькі камінчики!
“Салат з машем по-літньому”
Інгредієнти:
Маш — 1 склянка;
Листя салату — ½ пучка;
Червона цибуля нарізана кубиками — ½ склянки;
Помідори чері — 2 склянки;
Кукурудза зерна — 2 качани (100 - 150 г);
Авокадо нарізаний кубиками — 2 шт;
Лимонний сік — 1 ст.л.;
Оливкова олія — 3 ст.л.;
Сіль та перець — за смаком.
Приготування:
1. Замочіть маш на ніч у контейнері. Якщо хочете зробити салат з пророщеного машу, тоді вранці промийте боби та залиште трішки вологи. Покладіть в теплому, темному місці у нещільно закритому контейнері до вечора. Коли боби проклюнуться, промийте їх ще раз і використовуйте для приготування салату.
Якщо хочете приготувати боби, тоді відваріть маш протягом 40 хвилин до розм’якшення у каструлі з великою кількістю води (не менше 4-ох склянок).
2. Після приготування злийте зайву воду та дайте вистигнути.
3. З’єднайте у глибокій мисці боби (або їх проростки) з овочами та зеленю.
4. Приготуйте заправку. З’єднайте лимонний сік з оливковою олією, збийте виделкою та заправте салат.
Додайте за бажанням сіль та перець та розмішайте.
Смачного!
Найкраще вживати у обідній час.
Плов з машу і рису
Інгредієнти:
1. Маш - 1 склянка;
2. Рис Басматі - 1 склянка;
3. Вода - 6 склянок;
4. Імбир - 2, 5 см свіжого (або 1/3 ч. л. сухого);
5. Кінза - 1 жменька;
6. Олія - 2 ст. л.;
7. Куркума - 1 ч.л.;
8. Коріандр - 1 ч.л.;
9. Кмин мелений - 1 ч.л.;
10. Цілий кмин - 1 ч.л.;
11. Насіння гірчиці - 1 ч.л.;
12. Сіль - 1 ч.л.;
13. Асафетида - щіпка.
1. Добре промиваємо маш разом з рисом, ставими стекти.
2. Змішуємо олію і прянощі, помішуючи підсмажуємо прянощі на середньому вогні протягом декількох хвилин.
3. Додаємо рис і горох, перемішуємо, поки добре не змішаються з прянощами.
4. Доливаємо води, доводимо до кипіння і варимо 10 хв на середньому вогні.
5. Зменшуємо вогонь, накриваєм кришкою і варимо 30-40 хв на повільному вогні, поки рис і маш не стануть м`якими.
6. Додаємо нарізану зелень, настоюємо і подаємо страву гарячою.
Суп з машу
200 г гороху маш,
1, 9 л води
3 ч л солі
2 лаврових листки
1 палочка кориці
1 ч л куркуми
275 г овочів, нарізаних кубиками
3 ст л олії
1 ч л насіння кумину
2 стручка сушеного червоного перцю
1 ч л натертого свіжого імбиру (або ? ч л сухого)
1 ч л асафетиди
1 ст л нарубленого листя свіжого коріандру
2 лимона, ( кожен розрізаний на 8 частин )
(Якщо Ви не маєте деяких спецій, то просто не використовуєте їх)
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Перебираємо, промиваємо і просушуємо маш.
2. Наливаємо у велику каструлю воду, кладемо сіль, лавровий лист, корицю і доводимо до кипіння.
3. Кладемо маш в киплячу воду.
4. Коли вода закипить другий раз, закриваємо наполовину кришкою і варимо на невеликому вогні 20 хв, поки маш не стане м’яким. Не забуваємо періодично знімати піну.
5. Додаємо куркуму, 1 ст. л. олії і нарізані овочі. Закриваємо кришкою і варимо, поки маш не розвариться повністю.
6. Нагріваємо 2 ст л олії в маленькій сковорідці, кидаємо туди насіння кумину і перець. Коли насіння кумину потемніє, додаємо натертий імбир і асафетиду і просмажуємо ще кілька секунд. Потім швидко переливаємо приправи в маш, відразу ж закриваємо кришкою і залишаємо на повільному вогні ще на 4-5 хв.
7. Подаємо маш гарячим з рисом, овочами і хлібом, прикрасивши зеленню і долькою лимону.
Суп має бути рідким, якщо він загустів - додаємо гарячої води.
Смачного!