


Кіноа біла
Що таке кіноа біла та чим вона корисна?
- Кіноа — це вид лободи, який фермери вирощують як зернову культуру.
- За смаком нагадує ніжну рисову кашу із горіховим відтінком.
Серед усіх видів кіноа — біла має найніжніший смак, найлегшу текстуру та готується лише 10-15 хвилин. - Містить у великих кількостях: калій (563 мг), фосфор (450 мг), магній (196 мг) та кальцій (86 мг). Ці мікроелементи нормалізують роботу серця, судин та зміцнюють кісткову систему.
- Джерело вітамінів групи В і селену. Вони укріплюють нервову систему і мають легку седативну дію.
- Ідеальна їжа для вегетаріанців — містить всі 9 незамінних амінокислот та двічі більше білка (15грам), ніж рис і ячмінь.
- Кіноа багата клітковиною (10-15г на 100 г каші), а тому стимулює і налагоджує роботу кишківника.
- Джерело потужних антиоксидантів: кверцетину і сквалену. Вони знижують ризики хронічних захворювань та захищають наш організм.
Про глютен
- Кіноа — безглютенова крупа.
- Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену.
- Таку крупу можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.
Серед усіх видів кіноа — біла має найніжніший смак, найлегшу текстуру та готується лише 10-15 хвилин.
Про глютен
- Кіноа — безглютенова крупа.
- Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену.
- Таку крупу можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.
Як вживати кіноа?
- Готуйте з кіноа смачні каші на рослинному молоці із горішками та супи.
- Можна додавати до овочевих салатів або готувати ресторанні боули із тофу та овочами. Смакота:)
- Чудово підходить для веганського плову або для фарширування овочів. Наприклад, перчиків чи помідорів.
- Перед приготуванням рекомендуємо замочити крупу в холодній воді на 1-2 год — це позбавить її від гіркоти і зробить більш мягкою.
- Після замочування варіть крупу 10-15хв. Співвідношення кіноа і води 1:2.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Рекомендуємо проконсультуватися з лікарем щодо вживання кіноа при захворюванні нирок, подагрі.
Салат томатний з кіноа
Інгредієнти:
Кіноа — 1 склянка;
Вода питна — 2 склянки;
Сухі помідори в олії або томатний соус — ⅓ чашки;
Свіжий шпинат або рукола — 2 чашки;
Нарізаний грецький горіх — ⅓ чашки;
Сіль, за смаком.
Соус до салату:
Оливкова олія — 2 ст. л.;
Лимонний сік — 2 ст. л.;
Часник — 2 зубчики;
Гірчиці порошок — 1 ч. л.;
Сіль — ½ ч. л.;
Червоний перець — щіпка ;
Чорний перець за смаком.
Приготування:
1. Відваріть попередньо кіноа з водою протягом 15-20 хвилин на малому вогні. Залиште крупу остигати.
2. Приготуйте соус. Спершу змішайте оливкову олію з лимонним соком, а потім додайте інші інгредієнти і ретельно збийте.
3. Додайте до крупи нарізані помідори, або томатний соус, нарізану зелень та горіхи. Заправте салат соусом і подавайте теплим.
Найкраще споживати в обідній час.