6 способів використати кунжут з користю для здоров’я
Опубліковано: 21.04.2017, Оновлено: 03.11.2021
Кунжут (сезам) – чудове джерело кальцію, магнію, фосфору та просто смачний додаток, який часто додають у випічку, десерти, салати та другі страви. Також з насіння кунжуту роблять смачну та корисну олію. Однак, найбільшу користь з кунжуту можна отримати, споживаючи його в сирому, термічно необробленому вигляді. Давайте розглянемо 6 способів використати кунжут з максимальною користю для здоров’я.
Спосіб №1: “З’їсти та запити водою”
Для інтенсивного виведення токсинів рекомендовано натщесерце протягом 1-2 тижнів з’їдати не менше 1 столової ложки насіння кунжуту.
Спосіб №2: “Розмочити та додати в салат”
Спосіб №3: “Пророщування кунжуту”
Пророщування дозволяє отримати максимум кальцію з насіння кунжуту. Також завдяки певним ферментам, які утворюються в процесі пророщування, такий кальцій буде оптимально засвоюватись нашим організмом.
Промиваємо насіння проточною або “живою” водою і кладемо його в посуд з рівним дном (плоска тарілка і т.д.). Зверху накриваємо тонкою марлею і заливаємо теплою водою так, щоб насіння було занурене в цю воду повністю. Ставимо посудину в затемнене тепле місце. Марлю тримаємо вологою, доливаючи за необхідності теплу воду. Насіння проросте за 1-3 дні, в залежності від температури та інших факторів. Готові проростки ще раз промиваємо водою і вуаля – вони готові до вживання! Денна норма – 50-100 г.
Можна додавати до салатів або вживати як самостійну страву, подрібнивши їх ножем. Пророщений кунжут містить біля 1500 мг кальцію на 100 г насіння, це більше, ніж в звичайному сирому. Такий кунжут зміцнює кістки, нігті, відновлює зубну емаль, корисний при артритах та остеохондрозах.
Спосіб №4: “Кунжутна олія”
Кунжутна олія цілком може замінити оливкову та мигдальну в разі приготування мазей, емульсій і т.д. В бодібілдингу таку олію використовують для збільшення м’язової маси. Дорослим рекомендується вживати 1 столову ложку олії 3 рази в день до їжі, дітям – по 1 чайній ложці.
Приймаючи хоча би 1 столову ложку кунжутної олії в день, можна значно полегшити дихання людини з бронхіальною астмою, задишкою чи сухим кашлем. Олія нейтралізує кислотність крові та підвищену кислотність шлункового соку, компенсує загальне виснаження організму, сприяє набору м’язової маси.
Кунжутна олія чудово смакує з салатами та може виступати в ролі косметичної маски для волосся.
Спосіб №5: “Кунжутне молочко”
Дуже корисна та насичена легкозасвоюваним кальцієм страва. Замочуємо склянку насіння (на 1 склянку сухого насіння додаємо 2 склянки структурованої води) і залишаємо на ніч (8-10 годин). Зранку додаємо 1 столову ложку меду і 3 фініка (без кісточок). Можна покласти трохи солі (гімалайської чи морської). Все перемішуємо в міксері і зціджуємо через марлю. Сухий залишок можна використати для приготування сироїдних хлібців чи печива.
Такий об’єм кунжутного молочка розрахований на 4 порції.
Спосіб №6: “Присипка для страв”
Користь від цього способу дещо менша, ніж від вживання сирого насіння кунжуту, оскільки має місце термічна обробка їжі. Але варто знати і про такий варіант.
Кунжутом можна присипати хліб та будь-яку іншу випічку. Злегка піджарений кунжут має приємний горіховий смак, що дозволяє використовувати його для обсмаження других страв.
Крім вищеперерахованого, з кунжуту Ви можете готувати печиво, цукерки, тахіні, додавати в каші :)
Смакуйте кунжут та будьте здорові!
Автор: Андрій Матула