Як вживати кокосову олію

Опубліковано: 14.02.2017 ,   Оновлено: 22.10.2021



Кокосова олія - продукт, який отримують із плодів кокосової пальми.


Ми зібрали способи використання та рецепти з кокосової олії.


Косметичне застосування кокосової олії
                                                              

                        


Для обличчя: Кокосова олія розгладжує зморшки, допомагає освітлити пігментні плями. Гарно зволожує та живить шкіру. Чудово підійде для сухої та чутливої шкіри обличчя. Можна наносити її в чистому вигляді (але не рекомендуємо робити це щодня), додавати до масок і кремів. 


Зверніть увагу ! Якщо у Вас жирна шкіра, не рекомендуємо наносити олію в чистому вигляді, щоб уникнути закупорення сальних залоз.


Для зняття макіяжу: просто нанесіть кокосову олію на ватний диск і знімайте легкими рухами залишки косметики. 


Для волосся: мабуть, найпопулярніший спосіб використання кокосової олії - догляд за волоссям. І не дарма, оскільки маски з кокосової олії допоможуть відновити Ваше волосся після хімічних завивок, фарбувань, впливу сонця. Кокосова олія надасть волоссю еластичності, здорового блиску, попередить випадіння талупу, покращить ріст. Наносьте олію на кінчики після миття голови, таким чином Ви зможете попередити або й позбутись посічених кінців. Кокосова олія захищає волосся від ультрафіолету, вітру, морської води. 



Для тіла: наносьте олію в чистому вигляді на шкіру замість лосьйону після душу. Вона чудово зволожить Ваше тіло. Рекомендується наносити олію для пом'якшення та заспокоєння шкіри після епіляції, манікюру, педикюру. Кокосова олія - ефективний засіб від розтяжок під час вагітності.
Втирайте кокосову олію в проблемні ділянки шкіри. Такий спосіб допоможе позбавитись від целюліту.


Для засмаги: кокосова олія допоможе отримати чудову рівну засмагу та захищатиме шкіру від зневоднення і сухості.


Для губ: Ви можете наносити олію на губи в чистому вигляді. Олія допоможе обвітреним, потрісканим губам. Чудово зволожить  та пом’якшить їх.


Для огрубілої шкіри: шкіра на ліктях, колінах, стопах стане ніжною і м’якою, якщо Ви будете регулярно змащувати їх кокосовою олією.


Для рук: кокосова олія чудово справляється з сухістю та потрісканою шкірою рук. Використовуйте її замість крему.


Для чоловіків: використовуйте кокосову олію замість крему для гоління та лосьйону після.


Для грудей: кокосову олію можна використовувати для зняття подразнення з грудей в період лактації.

Для загоєння: кокосова олія чудово загоює синці, подряпини, порізи, подразнення. 


Для порожнини рота: допомагає при кровоточивості ясен. Також Ви можете використовувати кокосову олію для чищення зубів собі, а також перших зубів діткам. Візьміть невелику кількість кокосової олії на палець, помастіть і легко помасажуйте ясна дитини.


Для дітей: кокосова олія допоможе Вам та Вашим діткам при екземі, попрілостях, потрісканих губах. Антибактеріальні властивості кокосової олії допоможуть боротися з попрілостями. Нанесіть на шкіру після ванни трішки кокосової олії. Також олія допоможе загоїти укуси комах. Ви можете використовувати олію як лосьйон для тіла або олійку для масажу.


                               


Кулінарне застосування кокосової олії

Кокосова олія найкраще підходить для приготування їжі при високих температурах, особливо смаження. На відміну від оливкової олії, кокосова не окислюється і не утворює вільні радикали, а навпаки зберігає свої корисні властивості. Вона не димить та готувати на ній безпечно, оскільки вона не стає канцерогенною. Точка димлення кокосової олії — 175 °С.

Якщо Вам дуже хочеться солоденького - з’їжте чайну ложку кокосової олії. Жир, який міститься в ній насичує значно більше, ніж вуглеводи з солодощів. 
Кокосова олія активно використовується для виготовлення кондитерських виробів. 
Додавайте кокосову олію до всіх гарячих страв та випічки замість масла;

Кокосову олію можна додавати до гарячих напоїв: кави, молока, гарячого шоколаду.

 

                     


Зберігання:

Найкраще зберігати кокосову олію при кімнатній температурі (до +25 градусів). В холодильнику вона не втрачає своїх властивостей, але найкраще зберігається при кімнатній температурі.

Протипоказання: 


Зазвичай олія немає протипоказань. Виключенням є індивідуальна непереносимість та алергія. 
Проте, пам’ятайте завжди про міру. Не варто зловживати кокосовою олією, оскільки вона досить калорійна і може призвести до проблем з фігурою. 


                                                       


Маска для обличчя №1: 


1 ст.л меду;
1 ст.л. кокосової олії;
1 ст.л. сметани.
На 20 хв на обличчя. Змивається теплою водою.


Підходить лише для сухого типу шкіри. Це шкіра, у якої немає видимих пор, не буває висипань, ніколи не турбує жирний блиск.


Маска для обличчя №2


2 ст.л. кокосової олії:
1 ч.л. меду;
⅕ ч. л. куркуми
Змішайте інгредієнти та нанесіть на чисту шкіру на 15-20 хв. Змийте теплою водою.


Підходить лише для сухого типу шкіри. Це шкіра, у якої немає видимих пор, не буває висипань, ніколи не турбує жирний блиск.


Маска для волосся: 


Розігрійте на водяній бані кокосову олію. Нанесіть на шкіру голови та волосся по всій довжині. Покрийте голову пакетом або поліетиленовою шапочкою, а зверху рушником. Через 30-40 хв. (чим довше - тим краще) змийте олію теплою водою з шампунем. Якщо у Вас жирне волосся не використовуйте олію частіше ніж 1 раз в тиждень.



Маска для нігтів і рук: 


1 ст.л. розтопленої кокосової олії змішайте з 5 краплями лимонного соку. Нанесіть на руки гарно розтираючи. Робіть таку маску як мінімум 2 рази в тиждень.


Маска для шиї:


Кокосову олію в чистому вигляді нанесіть на шию та зону декольте. Залиште на 20 хв. Залишки видаліть серветкою.


Не використовуйте цю маску, якщо шкіра шиї схильна до висипань.

Скраб для тіла: 


2 ст.л кокосової олії розмішайте 1 ст.л солі та 1 ст.л цукру. За бажанням можете додати 1 краплю улюбленої ефірної олії. Легкими масажними рухами нанесіть на шкіру після її очищення. Добре промийте. Шкіра буде і зволоженою, і м’якою.

  

                   

Рецепти для харчування:

Кокосовий коктейль

Інгредієнти:


1 стакан рослинного молока
1 банан
50 г чорниці
30 г насіння льону
30 г подрібненого мигдалю або інших улюблених горіхів
15 г кокосової стружки або шроту
15 г кокосової олії


Приготування: 


Змішайте всі інгредієнти, окрім кокосової олії в блендері. В останню чергу додавайте порційно кокосову олію, постійно помішуючи.
Смачного !



Арахісово-кокосова паста


                                   


Інгредієнти
¾ склянки арахісового масла
½ чашки кокосової олії
½ ч. л. ванілі
2 чашки цукрової пудри або будь-якого замінника цукру
½ ч. л. солі
¼ чашки мигдалевого молока


Приготування: 


1. Розтопіть разом арахісове масло і кокосову олію, перемішайте, дайте суміші повністю охолонути.
2. Додайте ваніль, цукрову пудру і сіль. Ще раз гарно перемішайте.
3. Тоді додайте мигдальне молоко і збийте блендером до однорідної консистенції.
Зберігати в герметичному контейнері при кімнатній температурі (якщо ви будете їсти в той же день) або в холодильнику. Перед подачею на стіл дайте нагрітися маслу до кімнатної температури. 


Автор: Ящук Ірина (Malynivna)