Як вживати кокосову олію

Опубліковано: 14.02.2017,   Оновлено: 16.12.2021



Кокосова олія — продукт, який отримують із плодів кокосової пальми.


Ми зібрали найкращі способи використання та рецепти з кокосової олії.


Косметичне застосування кокосової олії
                                                              

                        


Для обличчя: кокосова олія містить вітаміни А, Е та пальмітинову кислоту, які розгладжують зморшки, допомагають висвітлити пігментні плями. Гілауронова кислота глибоко зволожує та живить шкіру. Найкраще підходить для сухої та чутливої ​​шкіри обличчя. Можна наносити масло в чистому вигляді (не кожен день), додавати в маски і креми.


Зверніть увагу! Якщо у вас жирна шкіра, не рекомендуємо наносити масло у чистому вигляді, щоб уникнути закупорки сальних залоз.


Для зняття макіяжу: просто нанесіть на ватний диск та зніміть косметику легкими масажними рухами.


Для волосся: найпопулярніший спосіб використання кокосової олії — догляд за волоссям. І не дарма, маски з кокосової олії допомагають відновити волосся після хімічних завивок, фарбування та впливу сонця. Кокосова олія є джерелом жирних кислот, особливо лауринової. Доведено, що завдяки їй олія глибоко проникає у волосся. Крім того, лауринова кислота має відновлюючі властивості.

Лінолева кислота у складі олії, захищає волосся від втрати вологи, надає еластичності та здорового блиску.


Також до складу кокосової олії входить кератин, який захищає волосся від пошкодження та негативного впливу зовнішніх факторів. Наносьте олію на кінчики після миття голови, щоб попередити посічені кінчики або в чистому вигляді на кілька годин перед миттям.



Для тіла: наносьте олію в чистому вигляді на шкіру замість лосьйону після душу. Завдяки високому вмісту вітамінів А і Е - це ефективний засіб для пружної сяючої шкіри.
Рекомендуємо наносити для пом'якшення та заспокоєння шкіри після епіляції, манікюру або педикюру.


Кокосова олія — ефективний засіб проти розтяжок під час вагітності. Втирайте її у проблемні ділянки шкіри з приємним масажем шкіри.


Для засмаги: допомагає отримати рівну засмагу і захищає шкіру від зневоднення та сухості. Олія кокосу діє як природний фільтр від передчасного старіння.


Для губ: наносьте на губи у чистому вигляді, щоб зволожити та пом'якшити їх. Жирні кислоти і антиоксиданти посилюють захисні функції та захищають губи від сухості.


Для рук: кокосова олія чудово справляється з сухістю та потрісканою шкірою рук. Можна використати її замість крему або додавати у крем.


Для чоловіків: використовуйте кокосову олію замість лосьйону після гоління. Олеїнова та міринстинова кислоти знімають подразнення, почервоніння і відновлюють гідроліпідний баланс шкіри.


Для ротової порожнини: кокосова олія ефективна при кровоточивості ясен і як природний захист від карієсу. Окільки містить лауринову кислоту, яка має протизапальний ефект і захищає зубну емаль. Можна використовувати кокосове масло для чищення зубів собі чи дітям. Візьміть невелику кількість кокосової олії на палець, легко помасажуйте ясна та зуби. Дітки обожнюють запах кокоса:)


Для дітей: лауринова кислота має антибактеріальні та заспокійливі властивості. Кокосова олія допомагає при екземі, попрілостях та тріщинах на губах.  Нанесіть трохи кокосової олії на шкіру після ванни. Можна використовувати як лосьйон для тіла або для масажу. Також олія допомагає швидше загоїти укуси комах.


                               


Кулінарне застосування кокосової олії

Кокосова олія найкраще підходить для приготування їжі при високих температурах, особливо смаження. На відміну від оливкової олії, кокосова не окислюється і не утворює вільні радикали, а навпаки зберігає свої корисні властивості. Не димить і не стає канцерогенною, а тому готувати на ній безпечно. Точка димлення кокосової олії — 175 °С.


Якщо вам дуже хочеться солоденького — з’їжте чайну ложку кокосової олії. Насичені жири в складі насичують значно більше, ніж вуглеводи з солодощів. 


Додавайте кокосову олію до гарячих страв та випічки замість масла, а також до гарячих напоїв: кави, молока, гарячого шоколаду. Можна використовувати для приготування соусів, супів та овочевих гарнірів.

Кокосова олія суперпопулярна, як інгредієнт для виготовлення кондитерських виробів, шоколаду чи морозива. Спробуйте додати трішки кокосу в улюблені десерти:)

 

                     


Зберігання:

Найкраще зберігати кокосову олію при кімнатній температурі (до +25 градусів). В холодильнику не втрачає своїх властивостей, але радимо зберігати при кімнатній температурі.


Протипоказання: 


Кокосова олія немає протипоказань. Виключенням є індивідуальна непереносимість кокосу.
Завжди пам’ятайте про міру. Не варто зловживати кокосовою олією, оскільки вона досить калорійна — на 100грам приблизно 890 калорій.


                                                       



Маска для обличчя №1


1 ст.л меду;
1 ст.л. кокосової олії;
1 ст.л. сметани.
Нанесіть на 20 хв на обличчя. Змийте теплою водою.


Підходить лише для сухого типу шкіри. Це шкіра, у якої немає видимих пор, не буває висипань і жирного блиску.



Маска для обличчя №2


2 ст.л. кокосової олії:
1 ч.л. меду;
⅕ ч. л. куркуми
Змішайте інгредієнти та нанесіть на чисту шкіру на 15-20 хв. Змийте теплою водою.


Підходить лише для сухого типу шкіри. Це шкіра, у якої немає видимих пор, не буває висипань і жирного блиску.


Маска для волосся


Розігрійте на водяній бані кокосову олію. Нанесіть на шкіру голови та волосся по всій довжині. Покрийте голову пакетом або поліетиленовою шапочкою, а зверху рушником. Через 30-40 хв (чим довше —тим краще) змийте олію теплою водою з шампунем. Якщо у вас жирне волосся не використовуйте олію частіше, ніж 1 раз в тиждень.



Маска для нігтів і рук


1 ст.л. розтопленої кокосової олії змішайте з 5 краплями лимонного соку. Нанесіть на руки, добре втираючи. Робіть таку маску мінімум 2 рази в тиждень.



Маска для шиї


Кокосову олію в чистому вигляді нанесіть на шию та зону декольте. Залиште на 20 хв. Залишки видаліть серветкою.

Не використовуйте цю маску, якщо шкіра шиї схильна до висипань.


Скраб для тіла


2 ст.л кокосової олії змішайте з 1 ст.л солі та 1 ст.л цукру. За бажанням можете додати 1 краплю улюбленої ефірної олії. Легкими масажними рухами нанесіть на шкіру після її очищення. Добре промийте. Шкіра тіла буде і зволоженою і м’якою.

  

                   

Як використовувати кокосову олію в кулінарії?


Кокосовий коктейль

Інгредієнти:


1 стакан рослинного молока
1 банан
50 г чорниці
30 г насіння льону
30 г подрібненого мигдалю або інших улюблених горіхів
15 г кокосової стружки або шроту
15 г кокосової олії


Приготування: 


Змішайте всі інгредієнти, окрім кокосової олії в блендері. В останню чергу додавайте порційно кокосову олію, постійно помішуючи.
Смачного !



Арахісово-кокосова паста


                                   


Інгредієнти
¾ склянки арахісового масла
½ чашки кокосової олії
½ ч. л. ванілі
2 чашки цукрової пудри або будь-якого замінника цукру
½ ч. л. солі
¼ чашки мигдалевого молока


Приготування: 


1. Розтопіть разом арахісове масло і кокосову олію, перемішайте, дайте суміші повністю охолонути.
2. Додайте ваніль, цукрову пудру і сіль. Ще раз гарно перемішайте.
3. Тоді додайте мигдальне молоко і збийте блендером до однорідної консистенції.
Зберігати в герметичному контейнері при кімнатній температурі (якщо ви будете їсти в той же день) або в холодильнику. Перед подачею на стіл дайте нагрітися маслу до кімнатної температури.