Меню для героя. Зайди і з’їж!

Ця стаття надихне вас на чудовий експеримент – спробувати себе в ролі героя. Ми запропонуємо вам меню здорового харчування всього на три дні, а ви самі вирішуватимете чи продовжувати вам далі.

Ми дуже цінуємо ваші думки щодо цього смачного експерименту, тому сподіваємось отримати від вас відгуки та враження.

Через 5 років у вашому житті з’явиться людина. Вона буде з вами жити, їсти, спати. 
І якщо ви уважно подивитесь у дзеркало – побачите там себе.
Лише від вас залежить, яку людину ви там побачите.

Ви хочете здорово харчуватися, але не знаєте з чого почати?
Чи може ви хочете здорово харчуватися, але стандартні несмачні дієти вас лякають?

Почати завжди легко, проте протриматись не легке завдання. Тут ви не знайдете строгих рамок та жахливих обмежень.
Ми пропонуємо побути вам героєм всього три дні на тиждень. Які це дні – ви обираєте самі, а ми вам допоможемо з меню.
Отож, ви прокинулись у понеділок (у середу чи в четвер), попрямували до холодильника у пошуках сніданку, відкрили його.. І що ми бачимо?
Сосиски, майонез, кока-кола?
Переступіть через себе і негайно викиньте це. Нічого крім шкоди та проблем зі шлунком ця «їжа» вам не принесе.
Якщо в холодильнику є овочі та фрукти, - чудово – покладіть їх на видне місце разом з родзинками, горіхами, медом.

Якщо ж немає – не біда. Складемо список необхідних продуктів та придбаємо їх після сніданку.
Побудьте сьогодні героєм, випийте замість кави з цукром – чай з медом.
Важко?
Повірте в себе і спробуйте!

Отже, перший сніданок героя!

  •    Візьміть одну склянку необроблених пластівців (замовити їх можете тут: https://sz.lviv.ua/#Пластівці_сиродавлені ), залийте їх 2 склянками теплої води, додайте жменьку родзинок та 1ст.л. будь-яких горіхів, приправте медом і залиште на 15хв. Ранкова каша готова!
Не поспішайте відмовлятись від сніданку, якщо раптом у вас немає якогось з інгредієнтів. Родзинки та горіхи можете замінити будь-якими іншими сухофруктами. Немає і цього?
Потріть на терці яблуко або моркву та додайте у кашу.
З водою надто прісно?
Залийте пластівці соком або фрешом. 
Ну якщо у вас і пластівців немає, то записуємо їх у свій список покупок на сьогодні та снідаємо вітамінним салатом з потертої моркви, яблука та меду.


Отже, трапеза відбулася. Ви, ймовірно, приємно вражені від незвичного сніданку. Прийшов час скласти список продуктів, які нам знадобляться на три геройські дні.

Список писати обов’язково навіть якщо ви тримали востаннє ручку ще в школі. З обдуманим та написаним списком ймовірність того, що ви потратите гроші на непотріб, зменшується на 80%. Список допоможе придбати лише необхідне.

Сьогодні у нашому меню: рис з овочами, салат з бурячка та овочевий суп. Овочевий суп готуватиметься з овочів, які ви придбаєте для обіду. На підставі цього, вам необхідно купити:
  •                        0,5кг не шліфованого рису;
  •                        5шт. кабачків;
  •                        5шт. болгарського перцю;
  •                        3-4 цибулі;
  •                        1 цвітну капусту;
  •                        5шт. моркви;
  •                        1 буряк;
  •                        1,5кг помідорів;
  •                        0,5кг огірків.

Додайте ще у свій кошик:

  •       Шпинат;
  •       пекінську капусту;
  •       кріп;
  •       петрушку;
  •       зелену цибулю;
  •       часник;
  •       горіхи, сухофрукти;
  •       мед;
  •       яблука;
  •       Будь-які улюблені фрукти.

На інші дні експерименту вам знадобляться наступні продукти:
  •      0,5кг кус-кусу;
  •      0,5кг пластівців без додатків;
  •      250гр. шроту кунжуту;
  •      0,5 кг гречки;
  •      100гр. гімалайської солі (від солі краще взагалі відмовитись, але якщо вам це не під силу – замініть звичайну сіль на гімалайську);
  • Спеції, перець за смаком. Використовуйте ті, які вам найбільше смакують. Можете сміло замінити в рецепті одні спеції – іншими. 

Більшість інгредієнтів вже є у вас вдома, тому не переживайте щодо недоступності продуктів.
За овочами та фруктами їдьте на ринок. Купуйте продукти, які вирощені вдома. Часто їх продають бабусі. Навіть якщо яблуко чи груша зовсім не ідеальної форми та немає звичного товарного вигляду – не бійтесь. Саме такі фрукти дійсно натуральні, не оброблені воском та іншими препаратами для довгого зберігання.
Обираючи сухофрукти не зачаровуйтесь їхнім красивим блиском та яскравим кольором, – справжні сухофрукти зморщені і не надто привабливі. Яскравість і блиск – ознака того, що сухофрукти оброблені сіркою, гліцерином та жировою сумішшю.

Інші продукти ви зможете знайти тут : 

https://sz.lviv.ua/#Шрот_білого_кунжуту_(сирий)


Якщо ви не можете жити без хліба чи печива, єдиний вихід тут - https://sz.lviv.ua/#Бездріжджова_випічка
Якщо вже їсти хліб, то лише бездріжджовий, а печиво – без цукру та молочних продуктів.
Найкраще взагалі відмовитись від вживання виробів з муки.
Покупки вже зроблені і ви можете приступити до приготування обіду. 

А на обід у вас рис з тушкованими овочами та салат з бурячка.

 
Для приготування нам знадобиться:
  •                       1 склянка рису
  •                       1 болгарський перець
  •                        Півцибулі
  •                       1 морква
  •                        2 зубчики часнику
  •                        1 невеликий кабачок
  •                        Олія
  •                        Гімалайська сіль та спеції (куркума, перець, майоран) за смаком
 
Приготуйте заздалегідь каструлю із 5 склянками води та поставте її на вогонь. Поки ви будете нарізати овочі – вода закипить.
  1. Потріть на терті моркву, дрібно наріжте цибулю, підсмажте їх разом на олії.
  2. Наріжте кружальцями кабачок та перець, додайте до моркви, долийте 100 мл води і тушкуйте 10хв. Додайте в овочі 1склянку рису та тушкуйте все разом ще 10хв.
  3. Тим часом у вас закипіла вода.
  4. Візьміть 1ст.л. гімалайської солі та посоліть її. Після цього засипте у киплячу воду овочі з рисом.
  5. Через 15хв. додайте у рис спеції (якщо любите їх) і вичавлений часник. Варіть ще 10хв.
                                  

Поки вариться рис, натріть на середній терці сирий буряк, наріжте зелену цибулю, кріп, приправте все олією (бажано холодного віджиму: https://sz.lviv.ua/#Олії,_масла ) та посоліть за смаком. 
Смачний та корисний обід готовий!
Можете смакувати і насолоджуватись.
Запевняю, що ця страва вам припаде до душі.

Можливо, вам здасться, що цього мало і ви не зможете вдосталь насититись

Це цілком нормальне явище і добре, що ви про це подумали. Тут немає жодних проблем. Проте, якщо ви себе некомфортно почуваєте, через годину після їжі приготуйте собі чаю або поїжте улюблених фруктів.

Досі відчуваєте голод?
Перекусіть корисним печивом або хлібцями.
              

І обов’язково запам’ятайте це відчуття після обіду.

 Ремінь не «тріщить», живіт не болить від переїдання, бажання нерухомо «повалятись» на дивані не має над вами контролю.

Чудово, правда ж?
Будемо продовжувати?
Вечеря готуватиметься з овочів, які ви купили для обіду.
Вечеряти краще легкими, овочевими стравами. Вони дієтичні та не перевантажують шлунок.

                Отож, суп-пюре з цвітної капусти:

  •                         350гр. цвітної капусти
  •                         1 морква
  •                         1 цибуля
  •                         Пів кабачка
  •                         Сіль за смаком
 
  1.      Візьміть невеличку каструлю, налийте 5 склянок води, доведіть до кипіння. Посоліть воду та покладіть цвітну капусту (попередньо розділену на суцвіття) та кабачки (попередньо нарізані) та залиште варитись.
  2.      Тим часом натріть моркву та наріжте цибулю, протушкуйте їх 10хв на олії та додайте в каструлю до капусти.
  3.      Варіть все разом ще 10-15хв.
  4.      Остудіть трішки суп та збийте все блендером до однорідної маси.
                            
 
З супчиком можете з’їсти 2-3 хлібці або скибку бездріжджового хліба.
Смачного!
Якщо ви відчуваєте голод протягом дня – носіть з собою яблука, горіхи, хлібці, пийте багато води чи зеленого чаю.
Варто запам’ятати одне правило : пити рідину варто за 15хв. перед прийманням їжі або за 2 години після.
Якщо вам важко витримати цей відрізок - скоротіть його. Головне не пити під час і відразу після їжі.
Що ж, перший день експерименту завершився!
Приймайте вітання :-)
Завтра ви можете відпочити або продовжити цей смачний експеримент. Лиш не «перегинайте палку» з відпочинком.

       Пам’ятайте, ви себе не обмежуєте! Ви просто                            обираєте для себе найкраще!

День 2

Прокидайтеся, посміхайтесь та нумо готувати смачний смузі.
В наш час побутують стереотипи, що сніданок без яєчні з беконом, чи без бутерброда з сиром не є повноцінним. Проте, мало хто задумується над «користю» цієї їжі на шлунок.


Ідеально снідати фруктами.


Знаю, що звучить незвично і по-новому, але це насправді так. Їсти фрукти можна як цілі, так додаючи в пластівці (необроблені!) або роблячи коктейлі та смузі. Фрукти ідеально засвоюються організмом, даючи весь необхідний запас енергії та вітамінів.
Спробуйте тиждень поснідати фруктами – і ви не захочете повертатись до звичного раціону.
Отож, сьогодні для сніданку нам знадобиться блендер (на крайній випадок підійде і соковитискач), а також:
  •                         1 апельсин
  •                         1 банан
  •                         2 яблука
  •                         3 ст.л. пластівців
  •                         Мед за смаком
 
Покладіть інгредієнти у блендер і збивайте їх до однорідної маси. Додайте мед за смаком і насолоджуйтесь чудовим, фруктовим сніданком.

                  

Через 2 години поласуйте корисним печивом або випийте цикорію (https://sz.lviv.ua/#Кава,_цикорій ).
 
? Якщо ви не маєте змоги готувати обід вдома, приготуйте його заздалегідь і візьміть з собою на роботу чи на пари.

Обід:
Кус-кус з овочами та салат з пекінської капусти.

Інгредієнти для салату:
  •                         Пів пекінської капусти
  •                         2 помідори
  •                         2 огірки
  •                         1 Яблуко
  •                         Шрот кунжуту
  •                         Гімалайська сіль
  •                         Олія
 
-    Дрібно наріжте капусту, помідори, огірок та яблуко, додайте 2 ст.л. шроту кунжуту, приправте сіллю та олією.
 
Для приготування кус-кусу вам знадобляться:
  •                         100гр. кус-кусу
  •                         150-200мл води
  •                         1 морква
  •                         1 болгарський перець
  •                         1 цибуля
  •                         1 ч.л. карі
  •                         Гімалайська сіль та перець
 
  1.      Перемішайте сирий кус-кус із приправою карі та щіпкою солі. Залийте кипяченою водою та накрийте кришкою на 10-15хв.
  2.      Тим часом наріжте цибулю, натріть моркву та почніть тушкувати їх на олії, додайте дрібно нарізаний болгарський перець.
  3.      Через 10хв. додайте в овочі кус-кус та поперчіть за смаком.
  4.      Добре перемішайте і можете приступати до обіду.
 
Кус-кус смакуватиме як гарячим, так і холодним, тому можете сміло брати з собою на роботу заздалегідь приготовану кашу.


              


Як ви себе почуваєте?


До речі, науково доведено, що на формування нової звички достатньо 21 дня систематичного виконання. Неважливо чи це спорт, чи вивчення іноземної мови, чи здорове харчування.
Хто знає, можливо після цих 3 днів ви захочете пересвідчитись у «законі 21 дня»?

А на вечерю у нас легендарний продукт козака Папая – шпинат, який ми приправимо часником та помідорами.

Візьміть:
  •                         400 гр. шпинату
  •                         6 помідорів
  •                         Оригано або базилік
  •                         3 зубчики часнику
  •                         Гімалайську сіль
  •                         Олію
  1.      Шпинат, помідори та зелень добре промийте та наріжте.
  2.      У сковорідку з олією додайте помідори і шпинат, накрийте кришкою та тушкуйте 10хв.
  3.      Додайте зелень та дрібно порізаний часник. Посоліть. Залиште на 10хв. під кришкою щоб страва отримала більш насичений смак та аромат.
Після цього можете смакувати вечерею. Зі шпинатом можете поїсти 2-3 хлібці (ідеально поєднаються зі смаком шпинату хлібці з аджикою).

   
       Ви корисно харчуєтесь вже 2 дні – це достойно похвали!

Може такий стиль харчування ще не зовсім звичний для вас, але дайте собі час і ваш організм вам подякує.

День 3

Сьогодні ми пригадаємо сніданок першого дня і приготуємо щось схоже.

Яблучно-кунжутні пластівці:

  •         1 склянка сиродавлених пластівців
  •         5 ст.л. шроту кунжуту
  •         2 яблука
  •         1 ч.л. кориці
  •         2 ч.л. меду
  •         2 склянки теплої води
 
  1.  Яблуко натріть на дрібній терці
  2.  Пластівці залийте теплою водою, додайте шрот кунжуту і залиште на 10хв.
  3.  Додайте у кашу натерті яблука, корицю та мед.
                               
Ви можете варіювати інгредієнти, як забажаєте. Замість яблука – потерти моркву або нарізати банан. Додати горішки та родзинки.
Замість пластівців можете залити водою лише шрот. Майте на увазі, що шрот кунжуту трішки гірчить, тому краще додавати у кашу мед.
Шрот кунжуту можна замінити лляним (https://sz.lviv.ua/#Шрот_льняний_(сирий) ) або соняшниковим (https://sz.lviv.ua/#Шрот_соняшника_чищеного ) шротом. 

Сміло експериментуєте в кухні.

Сніданки такого типу дуже ситні і дієтичні. Тому, ви можете робити каші, не хвилюючись про зайві кілограми.

Яка каша є однією з найкорисніших?
Правильно!
Гречана каша.

Отже, обід третього дня у вас складатиметься з гречаної каші з кабачками, та салатом з помідорів і огірків.

Для салату:
  •         3 помідори
  •         3 огірки
  •         Пучок зеленої цибулі
  •         Сіль, спеції за смаком
  •         Олія
 
-    Наріжте дрібно овочі, приправте олією та посоліть.
 
Для каші:
  •         1 склянка гречки
  •         3 склянки води
  •         1 невеличкий кабачок
  •         1 морква
  •         1 цибуля
  •         Олія
  •         Гімалайська сіль
  •         Кріп, петрушка

Налийте у каструлю воду і поставте на вогонь.
  1.     Доки закипатиме вода приготуйте зажарку з моркви та цибулі так, як ми робити попередні рази для рису.
  2.     Наріжте кружальцями кабачок та додайте у моркву з цибулею. Тушкуйте все разом 10хв. (При потребі налийте півсклянки води у сковорідку).
  3.     Додайте в овочі гречку, мішайте та тушкуйте ще 5-10хв.
  4.     Висипте овочі з гречкою у попередньо посолену воду, накрийте кришкою та варіть 25-30хв.
  5.     Наріжте зелень та додайте її у готову кашу. Зніміть гречку з вогню та дайте настоятись ще 10хв.
 
Завдяки тушкуванню гречки з разом овочами каша набере чудового аромату та насиченого смаку.
Вечерю ми приготуємо із залишків куплених на 3 дні овочів. Пропорцій не вказую – дивіться що у вас залишилось у холодильнику.  
За бажанням можна додати трішки кус-кусу або жменьку рису (попередньо зваривши його).

Тушковані овочі у помідоровому соусі:

  •         Кабачки
  •         Болгарський перець
  •         Морква
  •         Цибуля
  •         Шпинат
  •         Цвітна капуста
  •         Помідори
  •         Олія
  •         Гімалайська сіль
Підготуйте овочі: помийте та наріжте.
  1.  Тушкування почніть традиційно з цибулі та моркви.
  2.  Додайте цвітну капусту та багато нарізаних помідорів (чим більше – тим смачніше буде). Тушкуйте 15хв.
  3.  Додайте кабачки, перець та шпинат.
  4.  Посоліть, і якщо бажаєте додайте улюблених спецій.
  5.  Тушкуйте все разом на маленькому вогні ще 10-15хв.
Смачного!

                                    
 
 

         Тепер ви дійсно достойні називатись героєм.

Хіба це було важко?
Чи це було не смачно і ви себе погано почували?
Правда ж ні?
Єдина перешкода – це сила звички. А позбутися її дуже легко.
Спробуйте розширювати дні здорового харчування від 3 до тижня. Від тижня – до двох.
Візьміть собі за звичку корисно харчуватися – і ви почуватимете себе значно краще, а ми з радістю допоможемо вам у цьому!


Якщо у вас виникатимуть питання щодо меню, продуктів чи ви просто захочете поділитись результатом – приходьте у наш магазин: 

м. Львів, вул. Джерельна 38/208 або пишіть на електронну скриньку smak.zt@gmail.com.
Ми разом робимо цей світ кращим!
Успіхів!
Повірте в себе!


Автор: Ірина Кривошеєва