Мак
Мак
- Один из самых ценных источников кальция — 1438 мг в 100 г при дневной норме 1000-1200 мг. Кальций необходим для здоровья наших мышц, костей и зубов.
- Мак содержит полифенолы — антиоксиданты, которые защищают клетки от повреждений и преждевременного старения.
- В нем много белка: 18 грамм — в 100 г мака. Белок участвует во всех обменных процессах и переносит минералы и витамины по организму.
- Содержит магний, который важен для свертывания крови и нормального артериального давления.
- Мак богат клетчаткой, которая стимулирует пищеварение и снижает уровень глюкозы в крови.
Что делать?
- Добавляйте в салаты, каши, десерты и смузи. Готовьте вкусную маковую начинку для кексов или булочек.
- Можно приготовить растительное маковое молоко. Подробный рецепт найдете в видео :)
- Максимальная суточная норма — 1 ст. л семян на 10 кг массы тела.
- Рекомендуем замачивать семена в воде на 5-6 часов. Это позволит всем полезным веществам максимально усвоиться.
Чего не делать?
- Употреблять при индивидуальной непереносимости продукта.
Маковий пиріг з лимонним кремом
Інгредієнти:
Борошно пшеничне цільнозернове — 1 склянка;
Кокосова олія — 4 ст.л.;
Молоко або рослинне молочко — ½ склянки;
Фініки — 150 г;
Змелений льон (або шрот) — 1 ст.л.;
Бананове пюре — ¾ склянки;
Насіння маку — ⅓ склянки;
Ванілін (або насіння зі стручка) — ½ ч.л.;
Сода харчова — ½ ч.л.;
Сіль морська — щіпка
Для лимонного крему:
Кокосова олія — 8 ст. л.;
Мед — ½ склянки
Кеш’ю — 100г;
Лимон — 1 шт.
Приготування:
1. Розігрійте духовку до 180°C. Викладіть квадратну форму для випічки пергаментним папером.
2. Збийте разом у блендері кокосову олію, молоко/молочко та фініки. Додайте змелений льон, бананове пюре, насіння маку, ванілін, соду та сіль. Додайте до вологої маси борошно і вимішайте тісто.
3. Викладіть тісто у форму, розгладьте ложкою чи шпателем. Випікайте близько 35 хвилин. Перевіряйте готовність тіста зубочисткою. Якщо на ній не залишатиметься вологе тісто, тоді пиріг готовий.
4. Дістаньте пиріг з духовки, форми та залиште щоб охолов.
5. За цей час приготуйте крем. Витисніть сік лимона. Додайте у чашу блендера для коктейлів всі інгредієнти та збивайте до кремової однорідності. Якщо крем буде зарідкий - поставте його у холодильник, щоб кокосова олія затверділа. Нанесіть крем лопаткою поверх пирога. Зберігайте в холодильнику.
Смачного!
Найкраще вживати у першій половині дня.