Секреты ламинарии

Опубликовано: 12.05.2017,   Обновлено: 10.11.2021


Ламінарію (морську капусту) здавна використовують для приготування смачних та корисних страв, не кажучи про лікування багатьох захворювань (ангіна, гормональні порушення, “жіночі” хвороби та захворювання судин).

На вигляд ламінарія – звичайна водорість з бурим відтінком. Може досягати в довжину 12 м, а росте вона в Тихому та Атлантичному океанах. Ламінарію вважають цінним продуктом з цілим комплексом вітамінів та мінералів. Сьогодні ламінарію широко використовують для схуднення, оскільки при вживанні морської капусти прискорюється клітинний метаболізм і відбувається очищення від токсинів та шлаків.

Склад ламінарії


  • У морській капусті міститься фосфор, магній, марганець, йод та залізо.
  • Альгінова кислота, аналог фруктового пектину, також є складовою цієї водорості.
  • Білки, клітковина та корисні для людини амінокислоти разом з вітамінами А, С, Е и групою В роблять морську капусту бажаним додатком до страв на столі кожного, хто хоче бути здоровим.

Корисні властивості морської капусти


Ламінарію використовують для профілактики та лікування:
● ожиріння;
● авітамінозів;
● порушення обміну речовин;
● захворюваннь щитоподібної залози;
● закрепів;
● депресій та стресів;
● ослабленного імунітету та ін.


                                                   


Споживати ламінарію можна як у настоях, так і в сухому вигляді. Хоча найбільш популярний варіант – замочування з наступним промиванням від піску та додаванням водорості у страви (салати і т.д.). Важливо звертати увагу на виробника продукту. Не радимо купувати консервовану чи мариновану ламінарію, оскільки вони містять шкідливі додатки.

Цікаво буде дізнатись, що морська капуста ефективно підтримує роботу серця, нормалізує артеріальний тиск, допомагає заспокоїти нерви та покращує пам'ять, а також має антисклеротичну дію.


Якщо Ви не любите ламінарію їсти - використовуйте для краси і робіть з неї маски для обличчя. Такі маски позбавляють темних кіл під очима, роблять шкіру ніжною та гладенькою. 

Протипоказання:


Незважаючи на широкий спектр показів, ламінарію можна вживати не всім. При алергії на йод, вагітності (у вигляді порошку), наявності кропивниці та вугрів, геморої, гострих захворюваннях шлунку, кишківника чи нирок вживання морської капусти у великих кількостях небажане. Допускається вживання невеликої кількості водорості зі спостереженням за наявною хворобою. Однак у всіх інших випадках ламінарія стане корисним та дієтичним додатком у вашому раціоні.

Як приготувати морську капусту?


Не дивлячись на те, що ламінарію радять замочувати на кілька годин, спробуйте наш рецепт. Довге замочування робить водорість не надто смачною, тому до неї додають спеції. 

Отже, послідовність приготування:


1. Берете дрібку морської капусти (приблизно 20 г, це приблизна порція на 1 прийом їжі для дорослої людини), кладете у велику чашку, заливаєте “живою” водою, наприклад, відстояною на шунгіті. Після замочування об’єм водорості збільшиться в 4-5 разів.
2. Перемішуємо ложкою, залишаємо на 15 хв. Пальцями мнемо водорість, очищаючи від камінців та зайвої солі, потім виловлюємо з води та кладемо в дуршлаг чи дрібне сито. Воду, в якій замочували, не виливаємо! Після того, як камінці та все зайве осяде на дно, можна випити верхні 2/3 води – це корисно! Залишок з осадом виливаємо.
3. Промиваємо ламінарію під проточною водою на ситі чи дуршлазі. Потім можна промити 1 раз “живою” водою або залишити як є. Тепер морська капуста готова для вживання!
Таку ламінарію можна додавати в салати чи інші страви, споживати як самостійну страву або додати олії (наприклад, лляної). Якщо ваша ламінарія надто довга, як спагеті, її можна порізати ножицями для зручності. Тільки не суху, а вже після промивання.


                                                     


                                                                                               Смачного!

Автор: Андрій Матула
Кошик
Итого: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформить заказ