Для чого вживати бобові?

Опубликовано: 25.04.2018,   Обновлено: 08.10.2021

Ви любите бобові? Часто їх вживаєте?

В дитинстві єдина асоціація з бобовими продуктами була горох і квасоля, які важко було назвати улюбленими стравами.

Нарешті прийшов час, коли ледь не на кожному кроці можна придбати сочевицю всіх видів, нут, маш, сою, квасолю різних розмірів і смаків.


Види бобових:


  • Сочевиця. Екологічно-чистий продукт, який швидко готується та приносить багато користі. Лідер по вмісту заліза. Вилікує анемію, підвищить гемоглобін та допоможе кровотворенню. Вживання червоної сочевиці нормалізує роботу печінки, жовчного міхура.

Більше про сочевицю у статті: https://sz.lviv.ua/article/20140429_1114/


  • Нут. Білковий продукт, містить амінокислоти. Вживання нуту нормалізовує рівень холестерину, покращує роботу печінки, очищує організм від шкідливих речовин.

Більше про нут у статті: https://sz.lviv.ua/article/20140419_1709/


  • Квасоля. Біла квасоля допомагає зміцнити кістки, оскільки містить багато кальцію та калію. Червона - підвищує гемоглобін, корисна для серцево-судинної та нервової систем. Джерело заліза.


  • Горох. Джерело фолієвої кислоти, містить вітамін С і незамінні амінокислоти (такі ж, як у м’ясі). Покращує стан шкіри, волосся, підвищує імунітет.


  • Маш. Допомагає очистити кишківник, не провокує газоутворень. Боби машу підвищують загальну опірність організму, покращують роботу серцево-судинної системи, знижують тиск, роблять судини еластичнішими й очищують їх від холестеринових бляшок.


Більше про маш у статті: https://sz.lviv.ua/article/20140516_2030/


  • Соя. Містить близько 45% рослинного білка. Сприяє зміцненню кісток, запобігає виникненню злоякісних пухлин, прискорює метаболізм.

                                                             


- Бобові містять багато білків, залізо і цинк, але в порівнянні з м’ясом, бобові багаті клітковиною, калієм і фолієвою кислотою.

- Крім цього бобові не містять насичених жирів і холестерин.

- Вчені з американського інституту досліджень раку рекомендують вживати бобові з кожним прийомом їжі. Більша частина вашої їжі повинна бути розділена на овочі та зерна, а інша половина між фруктами і білковою їжею.

- Вживання бобових зроблять вашу талію тоншою, допоможуть знизити тиск, внормують рівень цукру в крові, а також рівень інсуліну та холестерину.

- Боби містять фолати та фітати, які допомагають попередити рак молочних залоз і збільшити шанси на одужання при цій хворобі.

- Також, продукти, які містять фітати (бобові, горіхи, зернові) захищають та зміцнюють ваші кістки. Фітати допомагають уникнути остеопорозу та знизити ризик перелому. https://nutritionfacts.org/video/phytates-for-the-prevention-of-osteoporosis/



- Боби мають низький глікемічний індекс. Якщо порівняти одну порцію бобів з картоплею або макаронами, то після бобів ви не отримаєте й половини цукру, який поступить в організм з картоплею. Тому бобові особливо корисні діабетикам. 
Якщо ви на сніданок з’їсте шматок хліба - ви отримаєте різкий стрибок цукру, якщо ж з’їсте сочевицю - такого стрибка не буде. 
Боби на сніданок? Звучить не типово для нашої місцевості, але спробуйте запікати сочевицю до солоного сніданку, або додавати проростки у свою кашу чи на тост. 


- Боби довше затримуються в шлунку і годують ваші корисні бактерії. Тому, якщо ви з’їсте на вечерю буріто з квасолею, вранці вашим “жителям” буде чим підживитися. Завдяки цьому ефекту після вживання бобових ваш рівень цукру не скаче, ви залишаєтесь довше ситими і менше спокус перекусити чимось шкідливим.


- Боби можуть продовжити наше життя! Американські вчені кажуть, що достатньо їсти щодня 20г бобових продуктів для збільшення життя на 8%.

- Додавайте у свій раціон супи з бобових, готуйте хумус, щоб вживати його щодня з хлібом чи овочами, пророщуйте сочевицю та збагачуйте нею смак салатів. Бобові - це весело і різноманітно!


- Делікатне запитання, яке пов’язують з бобовими - це підвищений метеоризм. В більшості людей після бобових його немає, а для тих, хто страждає рекомендують все ж їсти щодня боби і через 2-3 тижні організм звикне до бобових. Також варто додавати спеції масали, які знижують газоутворення.


- Бобові чудово поєднуються зі свіжими, квашеними овочами, зеленню, салатами, гречкою, рослинними жирами.

- Не “подружаться” бобові з картоплею, м’ясом і горіхами. Для кращого засвоєння додавайте імбир, куркуму, перець, гарам масалу, самбар масалу чи бахарат.






Важливо:


  1. Не вживайте сирою квасолю та не пророщуйте її, адже квасоля містить отруйні речовини в сирому вигляді. При термічній обробці вони руйнуються.

  2. Якщо у вас алергія, варто обережно вживати сою та арахіс, оскільки ці продукти є алергенами.

  3. Не рекомендовано вживати боби при запальних захворюваннях кишківника.


То ж, чому необхідно їсти бобові


  1. Бобові - це джерело білка, що засвоюється легко і корисно

  2. Бобові - це ситість в шлунку та велика кількість клітковини, що сприяє травленню

  3. Це тонка талія (див.п2)

  4. Бобові зміцнюють кістки та захищають їх від переломів і остеопорозу

  5. Боби мають низький глікемічний індекс, тому чудово підходять для дієти при діабеті

  6. З бобів можна придумати найрізноманітніший раціон від супів до закусок

  7. Боби містять фолати та фітати, які допомагають попередити рак молочних залоз

  8. Боби - чудове джерело заліза, яка допоможе при анемії.

  9. Боби це смачно!



Любіть боби!


P.S. За посиланням ви знайдете супер-смачний рецепт хумусуhttps://www.facebook.com/smak.zhyttya/videos/1415980581840229/

Автор: Ящук Ірина (Malynivna)
Кошик
Итого: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформить заказ