Тарілка здорового харчування від вчених Гарвардського університету
Тарілка здорового харчування розроблена в простому схематичному форматі, щоб допомогти людям робити правильний вибір раціону, щоб бути здоровим:
Основна ідея створення Тарілки здорового харчування - наголошення уваги на якості харчування. Вчені закликають всіх використовувати дану схему для здорового та збалансованого харчування в поякденному житті.
ЗЕЛЕНИЙ ТА ЧЕРВОНИЙ КОЛІР – овочі та фрукти мають становити ? Вашої Тарілки. Вживайте в їжу побільше різних кольорових овочів та фруктів – чим більша різноманітність та чим більше кольорів, тим краще! АЛЕ картопля не входить в цю категорію у зв’язку з її негативним впливом на рівень цукру в крові.
КОРИЧНЕВИЙ КОЛІР – продукти з цільного зерна – ? Вашої Тарілки. Вживайте побільше виробів з цільнозернової пшениці, жита, вівса, коричневого рису. Обмежте вживання білого хліба, білого рису та виробів з очищеного зерна через їх негативний вплив на рівень цукру в крові.
ПОМАРАНЧЕВИЙ КОЛІР – корисні білки ? Вашої Тарілки. Включайте в раціон бобові, горіхи - це здорові джерела білків. Використовуйте їх в салатах чи подавайте разом з овочами з Вашої Тарілки. Обмежте вживання червоного м'яса, уникайте виробів з м'яса – бекону, ковбаси та сосисок.
ЖОВТИЙ КОЛІР – корисні олії. Споживайте в міру здорові рослинні олії - оливкову, соняшникову, ріпакову , соєву, кукурудзяну, арахісову. Додавайте в страви та салати. Обмежте вживання масла та транс-жирів.
СИНІЙ КОЛІР – пийте воду, чай без цукру. Обмежте вживання молочних продуктів до 1-2 продуктів на день та соку до 1 склянки в день. Уникайте солодких напоїв!
До схематичної Тарілки додається також позначка «БУДЬ АКТИВНИМ». Додайте до здорового харчування здоровий спосіб життя - більше рухайтесь, займайтесь спортом і будьте здорові!
ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ в Тарілці здорового харчування від вчених Гарвардського університету:
- такі вуглеводи, як овочі (крім картоплі), фрукти, цільнозернові та бобові є важливішими і кориснішими джерелами енергії, ніж інші;
- потрібно уникати солодких напоїв, які місять багато калорій і мало поживної цінності;
- найкорисніші джерела жиру - здорові олії ( максимальної кількості не зазначається);
- конкретна кількість калорій або розмір порцій на день з кожної групи продуктів не встановлюються, лише приблизні пропорції. Конкретна кількість калорій та поживних речовин залежить від віку, статі, ваги тіла, а також рівня активності кожної окремої особи.

Copyright © 2011,
For more information about The
Healthy Eating Plate, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition,