


Зіра (кумин) мелена
Чим особлива ЗІРА (КУМИН) мелена?
- Зіра (кумин, римський кмин) – смугасте насіння сірого кольору з сильним пряним запахом і свіжим, гострим, горіховим смаком;
- Вона позитивно впливає на органи шлунково-кишкового тракту, покращує травлення, збуджує апетит, виводить шлаки, лікує нудоту та здуття, має легку послаблюючу і сечогінну дію, ефективна при отруєннях;
- Ця спеція покращує пам’ять, мозкову діяльність, зміцнює та відновлює зір, допомагає побороти безсоння.
Як використовувати ЗІРУ (КУМИН) мелену?
- Зіра добре поєднується зі всіма прянощами, особливо з коріандром, куркумою, фенхелем, корицею, імбирем, кмином, лавровим листом, чорним та духмяним перцем, кардамоном і мускатним горіхом;
- Цю спецію традиційно додають до східного плову, страв із бобових, рису, овочів (особливо добре смакує з морквою та картоплею), макаронів, заправок, соусів, борщів та супів, салатів, а також при маринуванні та консервації огірків, перців, помідорів, грибів, капусти;
- "Смачного" аромату зіра додасть кисломолочним продуктам, запіканкам та несолодкій випічці.
Чого не варто?
- Не варто вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
Зелений суп-пюре
Інгредієнти:
Конопляне молоко — 2 склянки (2 скл. води + 3 ст.л. насіння);
Броколі суцвіття — 2 склянки;
Авокадо — 1 шт;
Карі — ½ ч.л.
Зіра (кумин) — ½ ч.л.;
Асафетида — ⅓ ч.л. (або часник 1 зубчик);
Приготування:
1. Суп-пюре може бути як сироїдним, так і веганським (тільки відваріть броколі протягом 3 хв., якщо Ви не готові їсти її сирою).
2. Авокадо розріжте навпіл. Видаліть кісточку і наріжте на дрібні кубики. Додайте авокадо в блендер, куди вже налите конопляне «молоко».
3. Додайте дрібно нарізані суцвіття броколі та спеції. Збивайте все до утворення однорідної консистенції.
Так як в цьому рецепті не використовується сіль, то спецій можна додати побільше.
Індійські коржики (палянички) з цукіні і петрушкою
Інгредієнти:
1. Цукіні або кабачки — 450 г;
2. Пшеничне цільнозернове борошно — 200 г.;
3. Рисове борошно — 175 г.;
4. Зіра (кумин) — ½ ч.л.;
5. Куркума — ½ ч.л.;
6. Імбир — 2 ч.л.;
7. Петрушка сушена — 1-2 ч.л.;
8. Рослинна олія (найкраще кокосова) — 4 ст.л.;
9. Сіль гімалайська рожева — 1 ч.л.
Приготування:
Насіння зіри обсмажте на сухій сковороді протягом 30-60 секунд, постійно помішуючи, поки вони не підсмажаться з усіх боків.
Цукіні помийте, обріжте з обох кінців і, не зрізуючи шкірку, натріть на крупній тертці. Змішайте у великій мисці обидва види борошна, імбир, куркуму і петрушку, зіру, чайну ложку солі і перемішайте. Додайте натертий кабачок і ще раз як слід перемішайте. Влийте в ту ж миску 1,5 столові ложки олії і вмішайте її в борошняну масу. Потім поступово влийте 4-5 столових ложок холодної води, поки тісто не стане м'яким і вологим.
Посипте стіл борошном. Розділіть тісто на 12 рівних кульок. Кожну кульку розкачайте в тонкий корж діаметром приблизно 14 см.
Добре розігрійте на плиті чавунну сковорідку (або сковорідку з товтим дном). Обсмажуйте протягом 2 хвилин з кожного боку.
Окропіть краї коржів олією, знову переверніть і обсмажуйте ще 30-60 секунд, а потім переверніть і побризкайте олією з іншого боку. Після цього викладіть коржі на тарілку.
Подавайте гарячими.
Смачного!
Найкраще готувати коржі у першій половині дня.