


М'ята
Чим особлива М'ЯТА?
- М’ята (перцева) – пряність із приємним ароматом і охолоджувальним, свіжим, солодкуватим смаком;
- Вона допоможе полегшити роботу травної системи, зняти спазми, позбавити від головного болю та мігрені, а також є ефективною при метеоризмі;
- Ця пряність допоможе впоратись із нудотою та рвотними рефлексами, полегшить симптоми морської хвороби;
- М‘ятний чай освіжає, втамовує спрагу, надає сил, покращує травлення, знімає нервову напругу та допомагає розслабитись.
Як використовувати М'ЯТУ?
- М’ята добре поєднується практично з усіма пряними травами, а також із цедрою, корицею, паприкою, коріандром;
- Додавайте її до гарячих овочевих страв, супів, салатів, бобових, різноманітних десертів, кондитерських виробів та фруктових салатів. Використовуйте м’яту для ароматизації соусів, маринадів, гарячих та холодних напоїв;
- Вона гармонійно смакує з морквою, помідорами, картоплею, капустою, динею та шоколадом;
- Використовуйте заморожений відвар м'яти у кубиках льоду щоб охолодити та освіжити напої, а також для косметологічних цілей в якості тонізуючого засобу для обличчя.
Чого не варто?
- Не варто вживати при індивідуальній непереносимості продукту;
- Не варто зловживати м'ятою чоловікам, оскільки вона сильно знижує потенцію.
Паста «ПЕСТО»
Інгредієнти:
1. Базилік свіжий — 2 склянки;
2. М'ята — 1 ст.л.;
3. Часник — 2 зубчики;
4. Авокадо — 1/2 шт;
5. Гарбузове насіння — 1 ст.л.;
6. Кеш’ю/Кедрові горішки — 1/4 чашки;
7. Лимонний сік — з 1/2 лимона;
8. Оливкова/кедрова олія — 2-3 ст.л.
Приготування:
1. Базилік промийте прохолодною водою і відокремте листя від стебел.
2. Листя базиліка добре просушіть (найкраще скористатися сушаркою для зелені). Часник очистіть і наріжте дольками. Частину базиліка покладіть в чашу блендера (листя можете попередньо крупно порубати). Додайте до базиліку кедрові горішки, гарбузове насіння, часник, м'яту і влийте лимонний сік та частину олії.
3. Подрібніть інгредієнти в блендері, поступово додаючи до суміші решту листя базиліка та підливаючи олію.
4. Соус не потрібно подрібнювати до однорідності, лише, щоб подрібнити і змішати інгредієнти.
5. Порада. Замість блендера соус "Песто" можна приготувати в ступці, розтерши, інгредієнти товкачем.
6. Перекладіть готовий "Песто" в скляну банку з кришкою і зберігайте його в холодильнику.
Соус може зберігатися до 5 днів в холодильнику або до 1 місяця в морозилці.
Щоб спробувати трохи інші, не менш цікаві, відтінки соусу "Песто", замість базиліка можна взяти:
- 2 частини кінзи і 1 частину петрушки;
- 2 частини шпинату і 1 частину базиліка.
Смачного!
Ліванський зелений суп з рисом
1. Овочевий бульйон (або вода) — 1 л.;
2. Рис басматі — 100 г.;
3. Молодий порей — 2 стебла;
4. Молодий цукіні/кабачок середнього розміру — 1 шт.;
5. Молода селера з листочками — 7 шт.;
6. Часник — 2-3 зубч.;
7. Сік половини лимона;
8. Сушена м'ята — 1 ст. л.;
9. Сіль — ⅓ ч.л.
Приготування:
Покладіть рис в сотейник, залийте великою кількістю киплячої води, посоліть. Доведіть до кипіння, варіть на середньому вогні 15 хв., Відкиньте на сито.
Селеру наріжте часточками товщиною близько 1 см (зелене листя відкладіть).
Порей (всю білу частину і 3-4 см зеленої) наріжте товстими кільцями, промийте, покладіть в каструлю, додайте селеру, залийте холодним бульйоном.
На середньому вогні доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і готуйте під кришкою 30 хв.
Кабачок розріжте навпіл, наріжте скибочками завтовшки приблизно 0,7 см.
Подрібніть часник і відкладену зелень селери. Додайте рис, цукіні, часник і селеру в суп. Влийте лимонний сік, посоліть, додайте цукор за смаком (приблизно 1 ч.л. або більше), готуйте 5 хв.
Всипте м'яту і готуйте під кришкою ще 5 хв. Подавайте негайно, розливаючи в підігріті тарілки.