Чорний кмин (калінджі)
Чим особливий чорний кмин (калінджі)?
- Чорний кмин або калінджі — це насіння чорного кольору з терпким, гіркуватим смаком і тонким приємним ароматом.
- Містить речовину тимохінон — антиоксидант, який підвищує тонус та працездатність організму.
- Джерело жирних кислот Омега 3, 6 і 9. Вони захищають наші клітини від передчасного старіння.
- Чорний кмин стимулює виділення жовчі та шлункового соку. Тому його регулярне вживання покращує травлення і попереджає застій жовчі.
- Містить кальцій, який має спазмолітичну дію та захищає м'язи від судом.
Як використовувати чорний кмин (калінджі)?
- Додавайте в страви з картоплі, круп, овочів, м'яса та бобових. Використовуйте у заправці до салатів та консерваціях.
- Можна посипати ним випічку і десерти, щоб надати пряний аромат.
- Чорний кмин добре поєднується із селерою, чорним перцем, імбирем, коріандром, кардамоном та орегано.
- Ділимось способом використання калінджі для міцного імунітету ❤️
Вам потрібна 1ч.л. насіння + меду. Запийте водою та ретельно пережуйте. Таку суміш вживайте зранку перед або після сніданку.
Вам потрібна 1ч.л. насіння + меду. Запийте водою та ретельно пережуйте. Таку суміш вживайте зранку перед або після сніданку.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Вживати вагітним та дітям до 6 років.
Палички пісочні з кмином
Інгредієнти:
Кокосова олія — 200 г.
Нутове борошно — 300 г.
Тертий сир — 100 г.
Дуже холодна вода —110 мл.
Чорний кмин — 1 ч.л.
Кокосове масло для змащування — 2 ст.л.
Сметана (як варіант кокосові вершки або Соус “Сметанковий”) — 1 ст.л.
Сіль рожева крупна — за смаком.
Приготування:
У мисці змішайте просіяне борошно і сіль. Добре перемішайте і додайте олію. Втирайте олію в борошно дифузором для тіста або руками. (Можете все помолоти в кухонному комбайні, шляхом імпульсного змішування).
Додайте частинами воду щоб «зв'язати» тісто. Спочатку одну половину, перемішайте і влийте другу половину води. Потім додайте сметану, кмин і сир. Все добре перемішайте.Зімніть руками тісто в одну кулю. Загорніть в харчову плівку, надайте форму диска і поставте в холодильник «відпочити» на 2 години, а ще краще на ніч. (Якщо Ви зробили більше тіста, частину можете загорнути в харчову плівку і помістити в морозильну камеру).
Потім наріжте палички шириною і довжиною в палець, змастіть олією, посипте крупною сіллю і випікайте в духовці до легкого підрум'янення.
Найкраще смакувати в першій половині дня.
Чеський картопляний суп
Інгредієнти:
Картопля або батат — 600 г.
Морква — 1 ст.л.
Білі гриби (свіжі або заморожені) — 100 г.
Селера — 3 стебла.
Цибуля — 250 г.
Кокосова олія — 50 г.
Нутове борошно — 2 ст. л.
Часник — 1 ч.л.
Кокосове молоко (за бажанням) — 200 мл.
Майоран — 1 ч. л.
Чорний кмин (калінджі) — 1/2 ч. л.
Овочевий бульйон або вода — 1,3 л.
Сіль морська — за смаком.
Чорний мелений перець — за смаком.
Приготування:
Цибулю почистіть і наріжте невеликими кубиками.
В каструлі, де буде варитися суп, розтопіть олію, додайте цибулю і на невеликому вогні, помішуючи, смажте 8-10 хв. до прозорості.
Після цього до цибулі додайте майоран і кмин, який попередньо перетріть у ступці. Все перемішайте і смажте ще 2 хв.
До цибулі додайте моркву, борошно і смажте 2-3 хв. до золотистого кольору, весь час помішуючи. У разі потреби додайте ще трошки олії.
Вміст каструлі залийте гарячим бульйоном чи водою, ретельно перемішайте і доведіть до кипіння. Додайте селеру і картоплю, порізані невеликими кубиками, і варіть 5 хв.
Далі додайте гриби, порізані невеликими шматками. Додайте солі та перцю, варіть 20 хв. Якщо використовуєте заморожені гриби, то їх заздалегідь повністю розморозьте, промийте і відкиньте на друшляк.
Потім додайте часник і молоко. При потребі суп досоліть, доведіть до кипіння і вимкніть вогонь. Якщо бажаєте суп-пюре - збийте його до однорідності в блендері.
Готово!
Найкраще вживати суп у першій половині дня.