


Базилік зелений
Чим особливий БАЗИЛІК ЗЕЛЕНИЙ?
- Базилік додає стравам дуже приємний запах і ніжний смак, якому характерна легка гірчинка і солодкий присмак;
- В приготуванні піци, пасти та інших страв італійської кухні Вам не обійтись без базиліку;
- Базилік є м’якою спецією і його можна вживати не лише дорослим, але й дітям. Вагітним його слід вживати в маленьких кількостях.
Як використовувати БАЗИЛІК ЗЕЛЕНИЙ?
- Базилік – універсальна пряність, тому сміливо додавайте його до супів, салатів, соусів, страв з бобових і тушкованих овочів;
- Поєднуйте базилік з петрушкою, м’ятою, коріандром, розмарином і естрагоном;
- В гарячі страви базилік слід додавати за 10 хвилин до готовності, тривала термічна обробка суттєво знижує його ароматність;
- Заваріть 1 ч.л. сухого базиліку і Ви отримаєте домашній засіб від кашлю, простуди і головного болю.
Чого не варто?
- Не варто вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
Турецький сочевичний суп-пюре
Інгредіенти:
Червона сочевиця — 300 г.;
Помідори (або 3 ст.л. томат-пасти) — 2 шт.
Кокосова олія — 50 г.;
Орегано — 1/2 ч.л.;
Базилік — 1/2 ч.л.;
М'ята — 1/2 ч.л.;
Лимон — 1 шт.;
Перець чорний — на смак;
Сіль — на смак;
Вода — 1.5 л.;
Для грінок:
Хліб цільнозерновий — 200 г.;
Твердий сир (бринза, сулугуні) — 150 г.;
Часник — 4 зубчики;
Кокосова олія — 2 ст.л.
Приготування:
1. Помідори і лимон помийте. Сочевицю ретельно промийте, очистіть від шкірки помідори і подрібніть їх.
2. У каструлі з товстим дном розтопіть олію. Додайте подрібнені помідори або томатну пасту і обсмажуйте 2-3 хв., помішуючи лопаткою.
3. Засипте в цю суміш сочевицю і обсмажуйте її, періодично помішуючи, до тих пір, поки вона не стане світлішою.
4. Залийте в каструлю всю воду, дайте закипіти. Зменшіть вогонь і варіть на слабкому вогні.
5. Коли сочевиця розвариться практично до пюреподібного стану, посоліть і поперчіть.
6. Додайте в суп м'яту, базилік, орегано і варіть на слабкому вогні ще 10-15 хв.
7. Поки доварюється суп, приготуйте продукти для грінок. Часник краще дрібно нарізати, а не видавлювати через прес. Сир натріть на тертці.
8. Обсмажте грінки на сухий розпеченій сковорідці, або на олії. Ще гарячі грінки присипте з одного боку часником, натертим сиром і відправте знову на сковорідку, прикрийте кришкою і потримайте грінки на маленькому вогні до розплавлення сиру.
9. Візьміть ще одну каструлю, поставте на неї сито і протріть через нього суп. Цей суп не бажано збивати блендером, бо з'являється непотрібна піна.
10ю Подавайте суп-пюре з 1-2 часточками лимона. Сік лимона потрібно вичавити в суп відразу перед подачею. Також до супу подавайте грінки з сиром і часником.
Смачного!
Найкраще готувати цей суп на обід.