


Сванська сіль (суміш, мікс)
Чим особлива сванська сіль (суміш, мікс)?
- Сванська сіль — традиційна грузинська суміш спецій: коріандр, куркума, перець чилі, кріп, сунелі, часник і сіль.
- На смак пікантно-солена з насиченим пряним ароматом.
- Спеції в складі багаті на корисні властивості:
- коріандр — джерело вітаміну К, тому укріплює скелет і підвищує рухову активність;
- куркума — містить антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень;
- чилі — містить речовину капсаіцин. Вона вбиває шкідливі бактерії;
- кріп — джерело ефірних масел, які підвищують апетит і стимулюють виділення шлункового соку;
- часник — містить речовину аллацин, яка знижує ризик хвороб серця. - Містить дуже малу кількість солі, тому не затримує воду в організмі.
- коріандр — джерело вітаміну К, тому укріплює скелет і підвищує рухову активність;
- куркума — містить антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень;
- чилі — містить речовину капсаіцин. Вона вбиває шкідливі бактерії;
- кріп — джерело ефірних масел, які підвищують апетит і стимулюють виділення шлункового соку;
- часник — містить речовину аллацин, яка знижує ризик хвороб серця.
Як використовувати сванську сіль (суміш, мікс)?
- Це універсальна спеція — додавайте до будь-яких страв, щоб підкреслити смак та аромат.
- Використовуйте у консерваціях, соусах та маринадах.
- Сванська сіль надає стравам не тільки соленість, але й незвичайний пряний присмак. Тому така страва не потребує додаткових спецій. Але, орієнтуйтесь лише на свій смак :)
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Вживати дітям до 3-х років.
Салат із редиски зі сметаною
Інгредієнти:
Редиска середнього розміру — 10 шт.
Пучок зеленої цибулі (2-3 см в діаметрі) — 1 шт.
Листя салату — 1 шт.
Сметана (як варіант кокосові вершки або кокосове молоко густе )— 3-4 ст.л.
Сванська сіль - 1/3 ч.л.
Приготування:
Листя салату вимийте, просушіть, наріжте широкими смужками. Редиску вимийте й обсушіть, зріжте корінець і залишки гички, якщо головки редиски дрібні, то наріжте їх кружальцями 2 мм. шириною і розріжте наполовину, якщо вони великі.
З'єднайте цибулю, кріп, листя салату і редиску, посоліть , додайте сметану (соус), перемішайте.
Від солі редис і зелень швидко пускають сік, тому салат солити і перемішувати необхідно безпосередньо перед подачею.
Подавайте відразу ж.
Смачного!
Підходить для обіднього та вечірнього прийому їжі.
Баклажани по-грузинськи
Інгредієнти:
Баклажани - 1шт. (400 г.).
Перець болгарський - 300 г.
Цибуля - 200 г.
Часник - 2 зубчики.
Вода - 300 мл.
Томатна паста - 80 г.
Сіль сванська - 1/2 ч.л.
Цукор кокосовий — 2 ч.л.
Оцет яблучний чи рисовий — 20 мл.
Кокосова олія сиродавлена — 20 мл.
Аджика (суміш) — 1/2 ч.л.
Приготування:
Перець помийте, очистіть від насіння, поріжте соломкою.
Баклажани поріжте досить великими брусочками (шкіру не знімайте).
Почистіть цибулю та наріжте півкільцями.У 1,5 л води розведіть томатну пасту. Якщо хочете, можете пропустити помідори через соковижималку, щоб вийшло 1,5 л. соку.
Овочі викладіть у велику каструлю, залийте розведеним соком і поставте на середній вогонь, періодично помішуючи.
Коли суміш почне закипати, додайте сіль, цукор, аджику, олію і оцет. Варіть на середньо-слабкому вогні, помішуючи, 40 хв. Потім додайте часник, пропущений через прес, перемішайте і варіть ще 10 хв.
Після остигання приберіть до холодильника на декілька годин або на ніч. Вранці можете насолоджуватися смачним салатом.
Смачного!
Чудово підходить для будь-якого прийому їжі.