


Пажитник мелений (фенугрек)
Чим особливий ПАЖИТНИК МЕЛЕНИЙ (ФЕНУГРЕК)?
- Пажитник (фенугрек, шамбала, гуньба сінна, чаман, хельба, метхі) – тверде насіння ромбовидної форми, жовто-коричневого кольору з характерним грибним запахом і нотками свіжоскошеної трави. Смак пряний, гіркуватий, трішки солодкий та з горіховим присмаком;
- Пажитник – найкраща пряність для жінок - він нормалізує гормональний фон, пом'якшує симптоми менопаузи, полегшує менструальні болі, зміцнює та відновлює організм молодих мам, сприяє притоку грудного молока та є ефективним в лікуванні гінекологічних захворювань.
- Пажитник знижує рівень цукру в крові, але хворим на діабет слід проконсультуватись з лікарем перед вживанням.
Як використовувати ПАЖИТНИК МЕЛЕНИЙ (ФЕНУГРЕК)?
- Пажитник має властивість згущувача, тому ним приправляють супи, підливи, соуси;
- Гарно поєднується ця спеція з усіма прянощами, а особливо з кумином, коріандром, петрушкою, чорним перцем, тим’яном.
- Цю пряність додають до страв із картоплі та грибів, овочів, бобових, також для ароматизації тіста та випічки. Пажитник чудово поєднується з морквою та нутовими млинцями;
- Змелене насіння фенугрека використовують для приготування скрабів та масок для обличчя. Фенугрек забезпечує регенерацію та оновлення шкіри, пришвидшення процесів загоєння ран, опіків, екзем, а також позбавляє від вугрів та прищів.
- Вживайте 1 ч.л. підсмаженого насіння разом з водою до приймання їжі або у вигляді чаю протягом дня;
Чого не варто?
- Не варто вживати при індивідуальній непереносимості продукту;
- Рекомендуємо проконсультуватися з лікарем перед вживанням пажитника при підвищеному рівні естрогену, на ранніх місяцях вагітності, при підвищеному згортанні крові, а також при інсулінозалежному діабеті.
Салат зі шпинатом та горіхами
Інгредієнти:
Шпинат свіжий — ½ пучка;
Горіхи волоські — 100 г;
Рукола — жменя;
Авокадо — ½ шт;
Груша або яблуко — 1 шт;
Часник — 1 зубчик;
Цибуля червона — 1 шт (невелика);
Кінза свіжа або сушена — за бажанням;
Петрушка свіжа чи сушена — за бажанням;
Паприка — 1 ч.л.;
Куркума — ½ ч.л.;
Пажитник — ½ ч.л.;
Чорний перець — за смаком;
Сіль чорна або рожева — за смаком;
Лимон — ½ шт;
Олія салатна — 2 ст.л.;
Гранат або журавлина — жменя.
Приготування:⠀
З'єднайте порізані шпинат, авокадо, грушу, горіхи, кінзу, петрушку
Збийте в блендері паприку, куркуму, пажитник, часник, цибулю, сіль і перець до однорідності і додайте до салату. Полийте олією та соком лимону. Змішайте все і прикрасьте зернами гранату або журавлиною і подавайте одразу.
Смачного!
Смакуйте у будь який час протягом дня.