Насіння кунжуту
Насіння кунжуту — одне з найкращих джерел кальцію для організму.
Кунжут або сезам - індійська квіткова рослина, яка може рости тільки при температурі не нижче +1 С. В дикій природі Індії сезам не поширений, його вирощують на плантаціях. Індія – світовий лідер у виробництві насіння кунжуту.
З зерняток кунжутного насіння виробляють відоме ефірне масло, а також продають просто як пряність під назвою «насіння кунжуту».
В нашому магазині можна купити кунжут таких видів:
· чорний
· білий;
· червоний.
В складі кунжутного насіння 60% масла, 20% білків і близько 16% вуглеводів, але ці дані можуть змінюватися в залежності від сорту. Кращим вважається чорний, він має більше антиоксидантів
Ціна на кунжут прийнятна.
Застосування
Як пряність рослина застосовується дуже давно, в кулінарії використовується як сильний ароматизатор. Продукт широко застосовується і в медицині з-за наявності в зернах вітаміну Е і амінокислот. Незамінний він у складі косметологічних препаратів для догляду за волоссям, шкірою, нігтями.
Що стосується приготування їжі, то він знайомий багатьом, і на кухні кожної господині є пакетик з сезамом. В кулінарії застосовуються насіння, але варто знати, що з цієї рослини виробляють борошно, яка теж має корисні і смачні якості.
Зерна мають злегка солодкуватий, горіховий смак. При легкому обсмажуванні, смак посилюється, стає більш насиченими, а запах - виразнішим.
Зернами сезаму прикрашають різні хлібобулочні і кондитерські вироби, а також додають їх у тісто для надання певного смачного аромату.
У перших і других стравах краще застосовувати порошок. Його додають після приготування, наприклад, в м'ясо, овочеві запіканки, грибні супи, приправи і соуси.
Для отримання максимальної користі краще вживати замоченим або підігрітим. Сильно обсмажені зернятка чудово пахнуть, але вже втратили свої корисні властивості.
Автор: Інна Дорога