Вчимося читати етикетку: ароматизатори та барвники

Опубліковано: 07.05.2018,   Оновлено: 13.11.2019

    

Кольоровий торт - це звісно дуже красиво та смішно, особливо коли язик стає фіолетовим, але чи замислювались ви наскільки це безпечно?


Сьогодні розберемо харчові ароматизатори та барвники.


Харчові ароматизатори - це речовини, які надають продуктам і напоям специфічний аромат.

Ароматизатори бувають:


  1. Натуральні - виготовляються лише з натуральних продуктів фізичним способом: пресування, екстракція, ферментація.

  2. Ідентичні натуральним - виготовляються хімічним синтезом, але хімічна сполука завжди зустрічається в природі. Наприклад: ванілін.

  3. Синтетичні - виготовляються лише хімічним синтезом. В природі хімічної сполуки може не існувати взагалі.


Для чого їх тоді взагалі використовувати?


  • Ароматизатори посилюють аромат, завдяки чому збільшується попит на продукт;

  • Ароматизатори дозволяють зробити широку лінійку продуктів, особливо не в сезон (морозиво, карамель, цукерки, солодка вода, крем тощо);

  • При тривалому зберіганні та обробці натуральний аромат стає слабшим або зникає. Ароматизатори дозволяють полуничним продуктам пахнути, як справжня ягода;

  • Банально: “заглушити” неприємний аромат продукту і додати йому привабливіший запах.

Останній пункт, звісно, заборонений, але немає гарантій, що цього не роблять з м’ясними виробами і молочними для збуту не дуже свіжих товарів.

Ароматизатори не позначаються буквою “Е”, натомість виробник просто вказує “ароматизатор”. Зверніть увагу, що підсилювачі смаку позначають літерами Е620-Е637 (про них ми ще поспілкуємось в наступних статтях)


Не забувайте читати склад етикетки. Найкраще брати ароматизатор натуральний, на крайній випадок “ідентичний натуральному”, хоча в деяких країнах виробники зобов’язані вказувати назву цього ароматизатора. Якщо ви бачите просто слово “ароматизатор”, краще скасуйте таку покупку.





Розгорнутіша тема - це барвники, адже саме вони забезпечують яскраві кольори їжі, яку так люблять діти.


Ви вже знаєте, що не варто купувати яскраві цукерки, пити помаранчеву воду чи обирати салатову глазур на пончик, але що насправді ховається за цими кольорами?


Барвники також бувають натуральними та синтетичними (Е100-Е199). Барвники відновлюють колір, втрачений при обробці продукту та роблять продукт яскравим, показним.


До натуральних відносять:

куркуму (Е100), сік буряка (Е162), бета-каротин (Е160а), хлорофіл (Е140) тощо.

Наприклад, Е163 — антоціан зі шкірки винограду.

Не про всі натуральні барвники вам буде приємно дізнатися, тому далі буде огидна правда.

  • Натуральний барвник Е120 — кармін. Він червоного кольору і виготовляється із варених жуків.

Може викликати алергічні реакції, тому виробники зобов’язані вказувати його на етикетках.

Ще один суперечливий барвник: карамелізований цукор (цукровий колер)

  • Е150а - проста карамель, яка виготовляється без застосування додаткових речовин;
  •  Е150b - карамель, виготовлена за лужно-сульфітною технологією;
  •  E150c - карамельний барвник, який отримують за аміачною технологією.
  •  E150d - одержують карамель шляхом аміачно-сульфатної технології.

Часто карамель виготовляють з доступних і недорогих підсолоджувачів на кшталт декстрози, фруктози, сахарози, патоки, крохмалю тощо.

Є ризик отримати алергічну реакцію від цієї добавки, то ж якщо у вас алергія на пшеницю, ячмінь, молочні продукти радимо уникати виробів з барвником “цукровий колір” або Е150. Добавка Е150 дозволена в Україні, та все ж радимо звертати увагу на Е150b, E150с і Е150d, оскільки при виробництві залучені луги амонію, натрію, сульфіти, сульфати. В малих кількостях шкоди ця добавка не принесе, та все ж, будьте уважні до всього, що їсте.



Особливо зверніть увагу на наступні барвники та вивчіть їх на пам’ять!

  • До заборонених барвників відноситься Е121 — барвник — цитрусовий червоний.

  • Активно використовується в харчовій промисловості барвник тартразин - Е120. Він надає харчам жовтий колір і його відтінки. Є синтетичним барвником, який відноситься до відходів промислового виробництва. Тартразин - алерген, який провокує кропив’янку. Підвищує гіперактивність, посилює канцерогенні властивості бензоату натрію (Е211), провокує злоякісні утворення. Ви можете знайти Е102 в морозиві, желе, гірчиці, йогурті, тортах, цукерках, газованих напоях, консервованих фруктах і овочах.

  • Е142 - зелений барвник. Додають в м’ятні соуси, зелений горошок, фрукти, заморожений лід, морозиво, цукерки, сухі супи, сухі закуски, рибну ікру, їстівне покриття сирів і ковбас. Не всмоктується кишківником. Е142 може викликати сильну алергію.

  • Е152 - вугілля (синтетичне). Не плутайте з натуральним вугіллям (Е153). Цей барвник давно заборонений в США, Японії, Австралії, деяких країнах Європи. В Україні, звісно, він дозволений. Використовується при виробництві кондитерських виробів, сирів, а також в косметичних засобах. Е152 провокує напади задухи в астматиків, алергічні реакції та гіперактивність у дітей. Якщо ви чутливі до аспірину В ЖОДНОМУ РАЗІ не вживайте продукти з цим барвником.

  • Е133 - синій барвник. Застосувується при виготовленні морозива, желатину, десертів, солодощів, безалкогольних напоїв, а також для виготовлення кремів, гелів для душу, фарб для волосся. Часто використовується з Е120 (тартразином) для отримання зеленого кольору. Може викликати алергію, напади задухи, особливо у людей чутливих до аспірину.

  • Е124 - понсо - барвник червоного кольору, який може давати різні відтінки коричневого, фіолетового, В багатьох країнах він заборонений, як барвник, що може провокувати канцерогенні захворювання. В Україні дозволений в межах допустимої норми. Е124 використовується у виробництві морозива, напоїв, пудингів, фруктових консерв, рибних і м’ясних продуктів, молочних десертів, тортів і виробів з сиру. Е124 є сильним алергеном, який може викликати анафілактичний шок, приступ ядухи і підвищити гіперактивність у дітей.

  • Е122 -азорубін - барвник, який надає червоні відтінки. Е122 додають в джеми, сиропи, соки червоного кольору, кондитерські вироби. Часто Е122 застосовують разом з іншими барвниками для надання продуктам відтінків коричневого, фіолетового і зеленого кольорів. Вживання Е122 приводить до алергічних реакцій на шкірі, зниження уваги та підвищення гіперактивності дітей. Будьте обережні, якщо у вас бронхіальна астма та неприйняття організмом протизапальних і жарознижувальних засобів. Цей барвник також заборонений в багатьох країнах світу.

  • Е123 - барвник амарант (не плутайте з рослиною амарант), який надає продуктам синьо-червоного, червоно-фіолетового кольору. Барвник небезпечний для здоров’я. Викликає риніт, кропивницю, негативно впливає на роботу печінки, нирок та репродуктивну функцію. В Україні заборонений. В жодному разу не давайте дітям і вагітним жінкам продукти з Е123.

  • Е110 - жовтий барвник “сонячний захід” є небезпечною версією барвника Судан 1, який є канцерогеном. Використовується для виготовлення лимонного сиру, сирного соусу, рибних консерв, пакетованих супів, глазурі, джемів, морозива і мармеладу. Також ви можете знайти цей барвник в абрикосовому та апельсиновому джемах, марципанах, міцних напоях. Е110 використовують часто з Е123 для одержання кольору шоколаду та карамелі. Е110 приводить до алергій, нудоти, риніту, набряку слизових оболонок, хромосомних ушкоджень.Також Е110 може провокувати розлад шлунку, блювоту, болей в животі. Не допускайте цієї добавки в дитячому харчуванні.

  • Е103 - натуральний барвник, який дає золотий та бордовий колір. При контакті зі шкірою, слизовою оболонкою викликає сильні подразнення. Дослідження проведені на пацюках в 1955-1957 роках, регулярне вживання Е103 приводить до утворення ракових пухлин у тварин. В промисловості алканін використовують для фарбування олій, мазей, настоянок тощо. Заборонений в Україні.

  • Е104 - хіноліновий жовтий. В харчовій промисловості використовується в копченій рибі, бакалії, напоях, кольорових драже, льодяниках і жувальних гумках.  Також Е104 використовують в косметології, для виготовлення губних помад, фарб, мила, засобів догляду за волоссям, зубної пасти та в медичній сфері.

Звісно, барвників є дуже багато, але ми розповіли вам про найбільш небезпечні.

 Шукаючи приклади для цієї статті, натрапила на сайт, який продає желейні цукерки і в описі продукту до них вказує, що цукерки 100% натуральні та їх можна давати навіть найменшим дітям. Після такого гучного речення я знайшла складники цих цукерків. Вирішуйте самі чи можна їх давати найменшим діткам.

Желейки Haribo Happy Cola.


Склад: патока, цукор пісок, агент гелеутворюючий, желатин, декстроза, регулятор кислотності, лимонна кислота, барвник: цукровий сироп карамелізований, ароматизатор, для глазурі: віск бджолиний білий та жовтий, віск карнаубський.


В деяких магазинах глазур’ю виступала пальмова олія.


Барвник натуральний, проте не вказано, який саме Е150. Не вказано який ароматизатор. Віск - продукт натуральний, а от нащо його їсти? Як вважаєте?



Розберімо ще складники кольорових продуктів.


Coca-cola Light без кофеїну:


Склад: Газована вода, Е150d, E952, E950, E951, E338, E330, ароматизатори, Е211.


  • Е952-цикламат - синтетичний замінник цукру. Безпечна доза 0,8мг/добу.

  • Е150d - палений цукор. Ми розповідали про нього вище

  • Е950 - підсолоджувач. Не рекомендовано вживати дітям, вагітним жінкам.

  • Е951- популярний цукрозамінник. При підвищенні температури розпадається на метанол і фенілаланін. Про шкоду метилового спирту ви вже знаєте. В теплій газованій воді аспартам трансформується у формальдегід, який є канцерогеном. Аспартам може викликати отруєння, головний біль, нудоту, тривожні стани, болі в суглобах тощо.

  • Е338 - ортофосфорна кислота. Перешкоджає засвоєнню кальцію і заліза. Може привести до остеопорозу. До речі, у всім відомому “Порошку для випічки” вона теж міститься.

  • Е330 - лимонна кислота.

  • Ароматизатори - не вказано, які саме.

  • Е211 - бензоат натрію. Консервант (про них ми поговоримо в наступній статті).



Солодка вода “Дюшес”:


Склад: вода питна підготовлена (артезіанська), цукор, концентрований сік лайма (масова частка відновленого соку лайму в напої 1,9 %), концентрований грушевий сік (масова частка відновленого грушевого соку в напої 1%), натуральний ароматизатор «Груша», барвник – натуральний цукровий колер. Загальний вміст соків – 2,9 %.


Льодяники “Рачки” ЕКО


Склад: цукор-пісок, патока, маргарин, ядро арахісу смажене, ванілін, какао-порошок, жир кондитерський, барвник харчовий кармазін


Жир кондитерський та маргарин - це трансжири. Про них ми вже розповідали в попередній статті: https://sz.lviv.ua/article/20180306_2013/


Карамельки фруктові “Чарівний острів”


Склад: цукор-пісок, патока, кислота лимонна, пюре яблучне, кислота молочна, ароматизатори харчові ідентичні натуральним (відповідно до назви), барвники харчові кармазін, тартразін, індигокармін.


Шкідливі барвники в дитячих карамельках!


Жувальна гумка “Орбіт: тропічний мікс”


Склад: сорбіт Е420, малтітол Е965, гумова основа, стабілізатор Е422, згущувач Е414, натуральні, ідентичні натуральним та штучні ароматизатори, яблучна кислота, фумарова кислота, емульгатор соєвий лецитин, маніт Е421, аспартам Е951, ацесульфам К Е950, сукралоза Е955, синтетичний барвник Е171, засіб для глазурування Е903, антиоксидант Е320


  • Е171 - синтетичний барвник діоксид титану. В малих дозах шкоди не принесе, але дослідження досі проводяться. Досліди на тваринах показали, що вдихання діоксиду титану приводить до онкологічних захворювань.

  • Е903 - канаубський віск

  • Е421 - маніт - запобігає утворенню комочків в їжі. При потраплянні в організм знижує реабсорбацію води. Не варто вживати їжу з цим додатком при порушенні роботи нирок або тяжкій недостатності кровообігу.

  • Е950 - ацесульфам - підсолоджувач середнього рівня небезпечності. Досі проводять досліди, щодо впливу на організм.

  • Е955 - сукралоза - синтетичний підсолоджувач. Наразі вважається найбезпечнішим з усіх переглянутих, оскільки не засвоюється організмом і не є токсичним.



Минулого місяця ми розбирали популярні складники продуктів. Наступного продовжимо розбирати інші приховані небезпеки. Залишайте коментарі, про які складники було б цікаво почитати в першу чергу.


Автор: Ящук Ірина (Malynivna)

Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення