


Кунжут білий
Чим особливий кунжут білий?
- Кунжут — це насіння трав'янистої рослини роду сезам.
- Насіння білого кунжуту піддають шліфуванню, тому воно отримує такий колір.
- Має приємний горіховий аромат, який особливо відчувається при обсмажуванні насіння, а на смак характерна легка гірчинка.
- Кунжут — основний складник пасти тахіні.
- Цінне та корисне джерело кальцію: 100 г насіння містить добову норму кальцію. Він необхідний для правильної роботи м'язової тканини, міцності кісток та зубів.
- Кунжут містить фітоестроген, який позитивно впливає на роботу жіночих статевих гормонів.
- Багатий на клітковину: лише 30 г кунжуту забезпечує 12% денної норми клітковини для організму. Клітковина стимулює травлення та виведення токсинів з організму.
- Кунжут містить магній, який сприяє зниженню артеріального тиску та підтримує роботу нервової системи.
Як вживати кунжут білий?
- Додавайте до випічки, десертів, салатів, гарячих страв та каш.
- Можна самостійно готувати кунжутне молоко чи тахіні. Для цього зазирніть у рубрику Рецепти.
- Оптимальна норма кунжуту — 30 г в день.
- Рекомендуємо замочувати насіння у воді на 5-6 годин чи на ніч або розмелювати сухим у кавомолці. Це дозволить усім корисним речовинам максимально засвоїтися.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту;
- Вживати кунжут із продуктами, які багаті на залізо (морська капуста, біла та червона квасоля, сочевиця, зелена гречка і т.д). Оскільки кальцій є антагоністом заліза і ці мінерали не можуть повністю засвоїтися і проявити свої корисні властивості.
Тахіні (кунжутна паста)
Інгредієнти:
1. Кунжут - 1 склянка;
2. Олія (найкраще кунжутна) - 3-4 ст.л.
Приготування:
-
Відправляємо насіння кунжуту на суху сковорідку, щоб трохи підсушити на 3-5 хвилин, постійно помішуючи.
-
Подрібнюємо охолоджене насіння в блендері, додаючи кунжутну олію.
-
Доводимо до кремового стану і перекладаємо в соусник або баночку ,в якій будемо зберігати кунжутну пасту в холодильнику.
Тахіні може бути відмінною закускою сама по собі - просто наріжте овочі та вмокайте в неї, як в соус. Також її можна застосовувати в заправках до салатів або замість олії покласти в кашу. А ще тахіні є незамінним інгредієнтом такої східної страви як хумус.
Кунжутно-банановий йогурт
Інгредієнти:
1. Кунжут - 75 г;
2. Банани - 2 шт;
3. Вода (до бажаної консистенції) - по необхідності
Приготування:
1.Кунжут промити, замочити у воді на декілька годин або краще на ніч
2. Злити воду. Покласти в чашу блендера і збити протягом декількох хвилин (додати воду, якщо необхідно).
3. Нарізати банани і зблендувати до однорідності, при потребі додати води.
Можна додати ще меду за смаком, кориці , шматочки фруктів, ягоди по сезону.