


Кедровий горіх лущений
У чому користь кедрового горіха?
- Кедровий горіх — це насінинки сибірської кедрової сосни.
- Ці кедрові горіхи сирі.
- Корисний для охочих схуднути — стимулює вироблення гормону холецистокініну. Цей гормон сигналізує мозку про насичення організму.
- Містить Омега-3 жирні кислоти, які сприятливо впливають на фізичний і розумовий розвиток дитини. Тому кедрові горішки слід обов'язково включити в раціон дітей і підлітків.
- Білок кедрового горіха багатий на незамінну амінокислоту триптофан. Вона забезпечує хороший сон, відмінний настрій і утворює гормон щастя серотонін.
- Містить велику кількість антиоксидантів, які підтримують обмін речовин та здоров'я клітин нашого організму.
- Джерело вітаміну Е — потрібен для роботи ендокринної та статевої систем.
Як споживати кедровий горіх?
- Додавайте горішки в салати, овочеві страви. Готуйте класичний соус "Песто".
- Можна посипати ними каші, десерти чи випічку.
- Ретельно і повільно пережовуйте кедрові горіхи — так вони краще засвояться організмом. Їх не потрібно замочувати, а якщо прогріти на сковороді — стануть особливо смачні.
- Денна норма кедрового горіха: 30г — для дорослих, 4-5 горішків — діткам від 3-х років, 10-15 горішків — з 12-ти років.
Чого не варто?
- Не варто вживати при індивідуальній непереносимості чи алергії.
Песто соус (веганський)
Інгредієнти:
Свіжий базилік (без стебла) — 2 скл.;
Кедровий горіх* — 3 ст.л.;
Часник — 3 зубчики;
Лимонного соку — 2 ст.л.;
Неактивні дріжджові пластівці — 3-4 ст.л.;
Сіль морська — ¼ ч.л.;
Оливкова олія — 2-3 ст.л.;
Вода — 3-6 ст.л. (при потребі більше).
* В оригінальному рецепті використовують кедровий горіх. Можливо замінити грецьким горіхом або насінням соняшника.
Приготування:
1. До кухонного комбайна або маленького блендера додайте базилік, горіхи, часник, лимонний сік, харчові дріжджі та морську сіль і перемішайте на високій швидкості, поки не утвориться пухка паста.
2. Доливайте поступово оливкову олію (під час змелювання, якщо це можливо). Потім додайте води по 1 ст. л. (15 мл) до досягнення бажаної консистенції - густого соусу.
3. Смакуйте і відрегулюйте аромат за потребою, додавши більше потрібних вам інгредієнтів.
Зберігайте соус в холодильнику, до 1 тижня. Після цього розлийте у форми для льоду, заморозьте і зберігайте до 1 місяця і більше.
Чудово підходить для вживання у будь який час дня.