Рис може наситити вітамінами та мінералами, а також допоможе вивести з організму шлаки та токсини

Опубліковано: 17.11.2016,   Оновлено: 10.11.2021

Перейти в каталог товарів  


Сьогодні ми розповімо Вам все, що знаємо про рис, навчимо розрізняти між собою його види, розуміти час приготування кожного, і звісно підберемо кілька рецептів для улюбленої страви.


Рис - це головний продукт для більшої половини населення Землі. Вражаюче, чи не так ?
Історично рис вирощували переважно в країнах Азії та Африки, згодом культивувати почали й у інших країнах світу. Наразі, найбільшими експортерами рису є Таїланд, В’єтнам, Індія і США.

Почнемо з користі рису, адже це не лише крупа, а й повноцінний харчовий елемент, який може наситити вітамінами, мінералами та допоможе вивести шлаки з організму.


  • Рис - ідеальний природній абсорбент. Це означає, що рис виконує функцію так би мовити “губки” - поглинає шкідливі речовини, які надходять в організм разом з їжею. Завдяки цьому, рис рекомендовано вживати під час дієт, які спрямовані на виведення шлаків і солей з організму.
  • Рис містить величезну кількість мінералів і вітамінів, необхідних для нашого організму. Рис низькокалорійний і ситний продукт. Звісно, зловживати ним не варто і краще віддавати перевагу нешліфованому рису, оскільки якраз ці види максимально зберігають усі корисні речовини.
  • Рис чудово смакує майже у всіх відомих харчових варіаціях, підходить до усіх соусів і може бути компонентом десертів та пудингів.
  • Рис не містить глютен.
  • Рис багатий речовинами, які захищають шлунок, створюючи так звану “оболонку” і допомагає при розладах, болях, гастриті та інших проблемах.
  • Рис містить велику кількість вуглеводів, 8-12% білків, вітаміни В3, РР, В1, В2 і В6, а також калій, фосфор, цинк, марганець, мідь, селен, кальцій.
  • Дитячі лікарі також рекомендують рис. Його можна давати діткам з 6 місяців у вигляді кашок.
  • Рис можна не тільки їсти, а й використовувати при захворюваннях шкіри та в косметології.

Рис класифікують за різними ознаками починаючи від форми, закінчуючи кольором. Спробуємо розібратися з найпопулярнішими видами рису.



Рис за формою поділяють на:


- Довгозернистий - має тонке довге зерно. Особливість такого рису в тому, що він не злипається і не розварюється при варінні. Чудово підходить для приготування салатів, закусок, супів, гарнірів тощо. Одними з кращих сортів такого рису є “Жасмин” і “Басматі”.


- Середньозерний - цей рис ідеальний для приготування різотто, супів, каш оскільки поглинає аромати інгредієнтів і майже не злипається. Зерно такого рису ширше і коротше, порівняно з довгозернистим. Одними з кращих сортів даного рису є “Арборіо” і “Карнаролі”. 


- Круглозернистий рис  розварюється при варінні й стає кремоподібним через високий вміст крохмалю. Має круглу форму і не є прозорим. Круглий рис - улюбленець англійців, оскільки з нього готують смачні пудинги та десерти. Також цей рис ідеально підійде для приготування молочних каш, супів, пирогів, суші.

Круглозернистий рис переважно дають діткам, оскільки він м’який і ніжний.

Цікаво дізнатися, що з цього сорту готують також відоме саке - рисову горілку.
Круглий рис вирощують в Італії, Японії, Китаї, Росії та навіть в Україні. Одним із кращих сортів круглого рису є “Камоліно”. 


                                                   


За видом попередньої обробки рис буває:


Білий (шліфований)- найпоширеніший вид рису. Зерна білі, гладенькі, напівпрозорі. Білий рис містить багато крохмалю, досить швидко готується і може довго зберігатись. Через обробку втрачає багато вітамінів, проте залишається найпопулярнішим видом рису.


Бурий (нешліфований) має світло-коричневий колір, якраво виражений смак і аромат. Вариться такий рис довше, порівняно з білим (25-40 хвилин). Нешліфований рис зберігає усі вітаміни та мінерали, єдиний його недолік - невеликий термін придатності. 

Бурий рис багатий на вітаміни групи В, фолієву кислоту, клітковину, цинк, йод, фосфор. 


Пропарений рис обробляють паром для того, щоб зберегти усі вітаміни і мінерали в зерні, а не оболонці. Пропарений рис має золотистий колір і напівпрозорі зерна. Після приготування такий рис стає білим, а готується він зовсім не довго (20-25 хвилин). Вважається, що при такій обробці зберігається до 80% корисних речовин. Пропарений рис надзвичайно смачний, не розварюється і може довше зберігатися.




І це ще не все ! 


Відштовхуючись від обробки рис також може поділятись на інші типи:


  • Червоний дикий рис - один з найкорисніших видів рису, оскільки він не піддається обробці та шліфуванню. Такий рис містить багато клітковини, вітамінів групи В, має солодкуватий смак і горіховий аромат. Вариться червоний рис значно довше за білий. Бажано замочувати червоний рис перед приготуванням на кілька годин. Червоний рис буде чудовим гарніром або компонентом до салатів.
  • Червоний шліфований рис має довге тонке зерно, колір від темно-червоного до каштанового, а смак горіховий. Червоний рис не розварюється, тому його можна додавати в салати, супи, гарніри тощо. Має низький глікемічний індекс, тому підходить діабетикам.
  • Чорний дикий рис особливий, оскільки білу серцевину покриває чорна оболонка. Цей рис є досить поживним, не містить жирів і холестерину. Після приготування має смак житнього хліба. Не розварюється та чудово поєднується з білим рисом і червоним. Підходить для гарнірів, салатів, закусок. Варити такий рис потрібно близько 40 хвилин з попереднім замочуванням.
  • Басматі - росте лише в одному районі зі сторони гір Пакистану та Індії. Заслужено зветься “Королем рису”, оскільки вирощується в особливому кліматі, де талі води з гір зрошують рисові поля. Деякі країни намагаються вирощувати басматі, проте якщо Ви скуштуєте справжній індійський рис - Ви ніколи не вдовільнитеся підробкою. “Басматі” дещо може нагадувати попкорн, однак він має виражений смак і чудовий аромат.
  • Золотий Басматі - пропарений рис. Завдяки цьому він довше зберігається, не втрачає корисні речовини, швидше готується. Містить менше крохмалю, і є більш розсипчастим. Золотий Басматі потребує менше води для приготування, а також Ви можете його готувати у сокові, йогурті, кокосовому молоці тощо.
  • Камоліно вирощується на берегах Нілу, відрізняється ніжним, насиченим смаком та круглою формою. Незважаючи на це, рис не злипається під час приготування. Чудово підходить для плову, пирогів, начинок, гарнірів, десертів. Готується 20-25 хв.
  • “Жасмин” при варінні трішки злипається, але не розварюється. Має тонкий аромат, який нагадує жасмин і приємний молочний смак. Залишається білосніжним після приготування, особливо смакує на пару. З цього рису готують страви східної кухні, супи, гарніри, десерти тощо. Вирощується переважно в Таїланді, В’єтнамі, Камбоджі та інших країнах Південно-Східної Азії.
  • Карнаролі - король італійського рису. Середньозернистий, при приготуванні створює кремову консистенцію, залишаючись при цьому твердим в середині (“аль-денте”, як дуже люблять італійці). Чудово підходить для приготвування різотто, супів, пудингів, начинок тощо.
  • Арборіо - сорт італійського рису, який ідеально підходить для приготування різотто і супів. Він розварюється і набуває кремової консистенції й особливо ніжного смаку.
  • Іспанський рис валенсія чудовий варіант для приготування плову і місцевої страви паельї (рис з морепродуктами). Рис добре вариться, набуває клейкої консистенції та чудово підходить для приготування пудингів, супів, різотто.
  • Девзіра також вважається дорогим сортом, має червоно-коричневий колір і є незамінним у приготуванні справжнього узбецького плову.  Має солодковатий смак, ніколи не розварюється і при приготуванні збільшується в 7 разів. Даний рис вимагає спеціальної технології приготування, багаторазового промивання, замочування.


Цікаві факти про рис:


  1. Нешліфований, дикий рис варто замочувати перед приготуванням. Таким чином він приготується значно швидше і вийде смачнішим.
  2. Вживання рису допоможе нормалізувати тиск;
  3. У склянці дикого рису міститься денна норма фолієвої кислоти для дорослої людини.
  4. Рис - єдина культура, що не боїться повені.
  5. Нерозчинні волокна рису забезпечують профілактику онкологічних захворювань, захищаючи організм від утворення і зростання ракових клітин;


________________________________________________________________________

Тим, хто дочитав до кінця статтю ми підготували кілька апетитних рецептів приготування рису :)

Як приготувати ідеальний “Басматі” 


Інгредієнти: 

2 склянки рису “Басматі”
Вода для замочування рису + вода для приготування рису
2 ст. л. олії
1 ч.л. солі
½ ч.л. кмину
¼ ч. л. чорного перцю

Приготування:

Секрет приготування полягає в замочуванні рису. В каструлю наберіть води і засипте рис. Залиште на 30 хв., після чого вилийте воду, промийте рис і знову наберіть води для приготування рису в пропорції 1:1,5.
Накрийте кришкою і доведіть воду до кипіння на великому вогні. Коли рис закипить, зніміть кришку та продовжуйте варити до повної готовності.
Якщо необхідно - злийте воду, поверніть рис в каструлю, додайте олію, спеції та постійно помішуючи тушкуйте рис ще 2 хв. на маленькому вогні.
Смачного!


Лимонний рис з коріандром


Інгредієнти:

1 склянка рису “Басматі”;
2 ст. л. олії
1 лавровий лист
2 склянки води
1 ч. л. солі
2 ст. л. свіжо- нарізаної кінзи (можна замінити на коріандр за смаком - 0,5 ст. л.)
1,5 ст. л. свіжого соку лайму
1 ст. л. свіжого лимонного соку

Приготування:

1. Поставте на середній вогонь каструлю з олією, лавровим листом, кінзою, рисом. Тушкуйте протягом 2 хвилин постійно помішуючи;
2. Вилийте гарячу воду в рис, посоліть і доведіть до кипіння. Після цього зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть на повільному вогні 15-17 хв. доки рис не вбере всю воду.
3. Додайте в рис лимонний і лаймовий соки, гарненько перемішайте і залиште варитися ще 2-3 хв.
Смачного!


Азіатський кокосовий рис


Ігредієнти:

¼ склянки мигдалю
1 склянка рису “Басматі”
1 банка кокосового молока
1 ст. л. соку лайма
½ ч. л. солі
¼ чашки води
2 ст. л. нарізаної зеленої цибулі
¼ склянки нарізаної кінзи + для оформлення страви 

Приготування:

На сухій сковорідці підсмажте мигдаль до золотистого кольору.
Змішайте кокосове молоко з водою в каструлі з товстим дном, додайте рис, кінзу, цибулю, спеції, сік та мигдаль та поставте варитися на маленький вогонь.
Готовий рис залиште на 15 хв., додайте кінзи, перемішайте все разом і смачного!
 

І відео в бонус:



Якщо ви маєте запитання - пишіть нам:
Telegram: 068 618 18 86
Viber:       068 618 18 86

Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення