Корисні властивості какао-бобів

Опубліковано: 03.07.2014,   Оновлено: 13.12.2021

Перейти в каталог товарів


Сирі какао-боби -  натуральний рослинний продукт, що увібрав в себе користь живої природи і силу тропічних лісів.  Декілька горішків наповнюють на довгий час відчуттями ситості і радості життя. Спробувавши хоча б кілька сирих какао-бобів, вже не захочеться їсти готовий шоколад...Какао-боби дуже корисні і, на відміну від шоколаду підходять усім: дітям і літнім людям, вагітним і годуючим жінкам, спортсменам, вегетаріанцям і сироїдам! 

  

Боби какао  (какао-боби) – овальні насінинки, шоколадні горішки, що містяться  в плоді шоколадного дерева. Боби какао – основний складник шоколаду, оскільки з них отримують какао-порошок і какао-масло, з яких власне і виготовляють шоколад. 


Мають незначну гіркоту i незабутній шоколадний смак. Потрібно промивати або можна  замочувати на 1-1,5 год. Вживають в сирому вигляді, з чаєм або перемелють для виготовлення шоколаду. Крім того, какао боби дуже загадкові і цікаві тим, що всередині вони прохолодні, мов би їх витягли із снігу. Літом, коли спека, це особливо відчутно...



Корисні властивості какао-бобів:


 - природний антидепресант, тому що містить дофамін, фенілетиламін і серотонін, завдяки чому підтримує психічне здоров'я, покращує настрій, допомагає при стресі і депресивних станах, підсилює задоволення від рухової активності, знімає втому;


 - сильний антиоксидант, завдяки чому знижується ризик захворювання на рак, регулюється рівень холестерину, позитивно впливає на продовження життя в цілому;


 - покращує кровообіг і стан областей мозку, які відповідають за швидкість реакції і пам'ять;
 
- підвищує активність мозку вдень і дарує спокійний сон вночі;
 
- позитивно впливають на серцево-судинну систему завдяки вмісту поліфенолу і магнію, а також знижують кров'яний тиск. Містить епікатехіни, що покращують циркуляцію крові, а також підтримують еластичність кровоносних судин. Магній збільшує серцеву силу і покращує стан серцевого м'яза, забезпечуючи таким чином ефективне перекачування крові. Крім того, він знижує ризик утворення тромбів, що в свою чергу, зменшує ймовірність інсультів та інфарктів;
 
- ефективний енергетик, так чашка какао може замінити чашку кави, але шкоди від, неї на відміну від кави, не буде;
 
- підсилюють сексуальні відчуття;
 
-активність і біодоступність флавоноїдів какао перевищують вітамін Е в десятки разів, підвищує рівень естрогенів у жінок в період менопаузи, зменшує ризик виникнення остеопорозу;


 - допомагають схуднути, тому що сире какао прискорює обмінні процеси на міжклітинному і внутрішньоклітинному рівні, підсилює роботу ендокринної системи, поліпшує жировий баланс в обмінних процесах, володіє приємною здатністю пригнічувати апетит. Крім того, природні антидепресанти, які містяться в продукті, знімуть емоційну напругу під час схуднення.


Купивши  какао-боби можна використовувати їх, як корисний перекус або вживати з чаєм, вони дуже ситні - навряд чи вдасться з`їсти  більше 20 горішків. А організм наповниться на декілька годин.



Історія
 
Історія какао походить від стародавніх майя та ацтеків. Під час церемоній і релігійних свят  вони робили приголомшливий напій - какао, який називався “Chocolatl”. Батьківщиною шоколадного дерева вважають Центральну Америку, тропічні ліси Амазонки. Ростуть какао-боби в плодах шоколадного дерева, після дозрівання какао-боби знімаються з дерев і розділяються навпіл. Під оболонкою знаходиться блідо-рожева м'якоть, солодкувата на смак, в якій міститься до 40 насіння, які своєю формою нагадують боби. Це і є ті самі сирі какао-боби, які і є сировиною для виготовлення шоколаду. 



Хімічний склад
 
Какао-боби складаються більш ніж з 300 корисних сполук, деякі з них включають, фенілетиламін, теобромін і багато поліфенолу. Вони містять велику кількість вітамінів і мінералів, а також калій і мідь, які підтримують здоров'я серцево-судинної системи. Какао-боби багаті кальцієм і магнієм, які необхідні для того, щоб всі основні органи функціонували належним чином.
 
Боби какао складаються на 50% з масла какао і 50% з сухих речовин, з яких отримують какао-порошок. Приблизний хімічний склад какао-бобів: 54,0% жири, 11,5% білки, 9,0% целюлоза, 7,5% крохмаль і полісахариди, 6,0% дубильні речовини (танін) і фарбувальні речовини, 5,0% вода, 2,6% мінеральні речовини і солі, 2,0% органічні кислоти і смакові речовини, 1,0% цукориди і 0,2% кофеїн. Калорійність 565 ккал.
 
Вміст у 100 г сирих какао-бобів: мідь 2275 мг, молібден 40 мг, кобальт 27 мг, цинк 4,5 мг, Залізо 4,1 мг, Марганець 2,85 мг.
 
 
Кулінарні властивості
 
Спробувавши хоча б кілька сирих какао-бобів, ви вже не захочете їсти готовий шоколад. Сирі какао боби - плоди дерева какао, з яких виробляється сировина для безлічі солодощів і напоїв. З какао роблять шоколад, цукерки і більшість розчинних напоїв. При цьому сфера його використання не обмежується харчовою промисловістю. Какао-боби в сирому вигляді - самі по собі унікальний і смачний продукт.
Сирі боби какао небажано піддавати температурній обробці понад 50 градусів. Мелені або подрібнені боби можна заливати теплою водою або молоком, змішувати з медом і фруктами, виготовляти натуральну Нутеллу. На основі какао-бобів можна приготувати натуральний гарячий шоколад і сироїдний шоколад з добавками горіхів і сухофруктів.
Якщо перекусити какао-бобами на ходу, достатньо 4-5 горіхів, щоб з'явилися сили для нових справ. 



 
Лікувальні властивості
 
Багато хто з корисних речовин і вітамінів, які містять боби какао, купити в аптеці просто неможливо та й непотрібно. Адже аптечні препарати на 70-80% складаються з синтетичних речовин, які мало засвоюються організмом. А боби какао - це єдине природнє джерело дофаміну, що відповідає за відчуття щастя і ейфорії. За своєю суттю - це природний консервант для нашого організму, сповільнює старіння і запобігає раковим утворенням. У великій кількості в ньому містяться гістамін, магній, серотонін, триптофан, які повністю засвоюються організмом і дарують нам молодість, красу і здоров'я.
 
Какао боби здатні прискорювати процеси метаболізму в організмі, що призводить до збільшення тривалості життя, поліпшенню стану судин, серця, обмінних процесів. Регулярне вживання в їжу справжніх какао бобів заповнює дефіцит йоду, магнію, цинку, хрому та інших мінералів, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища, неправильного способу життя.   Даний продукт відноситься до категорії натурального, екологічно чистої сировини, придатного для створення нових корисних продуктів, що відрізняється від звичного какао, але в значній мірі кориснішого за своїм складом.

 
Природні антиоксиданти
 
У сирих какао-бобах міститися більше 320 видів різних антиоксидантів. Жоден інший продукт у світі не містить такої кількості антиоксидантних речовин. 


 Сирі какао-боби є лідерами серед всіх інших продуктів за вмістом антиоксидантів, які здатні дезактивувати вільні радикали в клітинах нашого організму і захистити від вірусної та бактеріальної інфекції. Доведено, що саме утворення великої кількості вільних радикалів може бути причиною багатьох захворювань, зокрема раку. Рівень антиоксидантів в нашому організмі безпосередньо пов'язаний з біологічним віком і тривалістю життя.
 
Антиоксиданти в сирих какао-бобах представлені в основному поліфенолами (циклічні спирти, в бензольному кільці яких міститься кілька гідроксильних груп). Поліфеноли є одними з найбільш найпотужніших антиоксидантів, мають здатність розщеплювати жири і знижують ризик розвитку атеросклерозу і серцево-судинних захворюванні. Антиокислювальний ефект від поліфенолів багаторазово сильніше, ніж у найбільш поширених антиоксидантів - вітамінів С і Е. Поліфеноли надають бобам специфічний гіркий, терпко-в'язкий смак і забарвлення.
Сирі какао-боби є природними антидепресантами.

 
Вітаміни:
 
-вітамін PP, входить до складу ферментів, що беруть участь у клітинному диханні і обміні білків, що регулюють вищу нервову діяльність і функції органів травлення. Використовується для профілактики і лікування пелагри, захворювань шлунково-кишкового тракту, мляво гояться ран і виразок, атеросклерозу;
 
- вітамін B1 (тіамін) - водорозчинний вітамін, легко руйнується при тепловій обробці. Тіамін поліпшує циркуляцію крові і бере участь в кровотворенні. Тіамін оптимізує пізнавальну активність і функції мозку, має позитивну дію на рівень енергії, ріст, нормальний апетит, здатність до навчання і необхідний для тонусу м'язів травного тракту, шлунку і серця. Тіамін виступає як антиоксидант, захищаючи організм від руйнівного впливу старіння, алкоголю і тютюну;
 
- вітамін В2 (Рибофлавін)  інтенсифікує процеси обміну речовин в організмі, беручи участь у метаболізмі білків, жирів і вуглеводів. Рибофлавін необхідний для утворення червоних кров'яних тілець і антитіл, для дихання клітин і росту. Він полегшує поглинання кисню клітинами шкіри, нігтів і волосся. Він покращує стан органу зору, приймаючи, поряд з вітаміном A, участь у процесах темнової адаптації, знижує втому очей і відіграє велику роль у запобіганні катаракти. Вітамін B2 робить позитивний вплив на слизові оболонки травного тракту. Рибофлавін зводить до мінімуму негативний вплив різних токсинів на дихальні шляхи.
 
Алергічні реакції
 
Згідно зі статистичними даними, зібраними на підставі досліджень по надчутливості імунної системи організму, відсоток алергічних реакцій при вживанні сирих какао бобів у 20 разів нижче, ніж при вживанні шоколаду і шоколадних виробів.
 
Слід пам'ятати, що на практиці при виготовленні шоколадних виробів через високу вартість какао-масло зазвичай використовують дешевші масла, вживання яких може призвести до збільшення ваги і не має нічого спільного з користю від какао-масла, що міститься в сирих какао-бобах.
 
Рецепти.
 
                                     Сироїдний шоколад з горіхами і сухофруктами



 
СКЛАДНИКИ на 4 стограмові шоколадні плитки:
 
- 100 г какао-масла
- 100 г сирих очищених какао-бобів
- 60-90 г сирого виноградного цукру, сиропу агави або меду
- 70-100 г меленого фундука, цільного мигдалю, родзинок і інших сухофруктів за смаком
- 0,5-1 ч.л. порошку ванілі або вміст 3-4х стручків ванілі.
 
ПРИГОТУВАННЯ
 
1. Розплавити какао-масло на водяній бані при температурі не вище 40С. Плавиться какао-масло довго, тому краще нарізати його маленькими шматочками і поставити плавити заздалегідь.
 
2. Змолоти сирі очищених какао-боби в кавомолці або в блендері. Чим дрібніше змолоті боби, тим більш ніжним і однорідним вийде шоколад. Молоти бажано на маленькій швидкості, інакше какао-боби починають виділяти масло і склеюватися в тверді шматочки.
 
3. Засипати розмелені  какао-боби в розплавлене какао-масло і ретельно перемішати, підігріваючи на водяній бані. Маса повинна вийти досить  однорідна.
 
4. Додати сирий виноградний цукор або нектар агави (можна мед), ретельно перемішати. Якщо шоколад потрібен гіркий, то підсолоджується менше, якщо солодкий - то більше.
 
5. Додати за смаком сирі мелені або цілі горіхи, родзинки або інші сухофрукти. Якщо шоколад хочете з'їсти відразу, то в якості начинки можна покласти свіжі фрукти, наприклад, нарізаний шматочками банан. Сирий шоколад розлити по формах для шоколаду або цукерок. Краще використовувати силіконові або пластикові форми, з яких буде легко витягти шоколад після застигання. Ми рекомендуємо використовувати великі і маленькі форми для шоколадних плиток.
Наповнені форми поставити в холодильник для застигання на 2-4 години.
 

Для отримання ванільного сироїдного шоколаду, можна додати змелену ваніль з розрахунку 1 г ванілі на 100 г шоколаду. Можна використовувати сиру органічну ваніль в стручках - просто розрізати її ножем уздовж, вишкребти насіння і їх додати в шоколад. Краще використовувати сиру ваніль в порошку.


Коктейль:

 СКЛАДНИКИ на 2 порції:
 
50 г подрібнених какао-бобів
15 г подрібнених кедрових горіхів (або шрот)
15 г какао-масла
1 ст л меду
1 банан
300 г води
100 г теплої води


ПРИГОТУВАННЯ:
 1. Подрібнюємо в кавомолці какао-боби і кедрові горіхи.

 2. Змішуємо в блендері холодну воду, какао боби, горіхи, мед і банан до густої однорідної маси.
 3. Додаємо какао-масло і теплу воду, знову змішуємо на протязі 3-5 хвилин. 



Якщо ви маєте запитання - пишіть нам:
Telegram: 068 618 18 86
Viber:       068 618 18 86
Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення