Пастила - смачна та корисна заміна цукерок. Рецепти

Опубліковано: 20.06.2014,   Оновлено: 21.12.2021

Перейти в каталог товарів


Пастила (франц. Pastille, італ. Pastiglia) — солодощі виготовлені з сушеного пюре фруктів або ягід.

Смак пастили може змінюватися від солодкого до кисло-солодкого з фруктово-ягідними відтінками залежно від складу.

  

Традиційну пастилу виготовляли ще в давнину на Київській Русі. Її випікали в печі: піч дає ефект поступового зниження тепла, яке й забезпечує рівномірне підсихання пасти з фруктів чи ягід. 

Схожі на пастилу десерти готували в Франції, але з інших фруктів та додавали туди яєчний білок. Такий десерт називали "фруктовий паштет".  А в Італії часто готували пастилу з абрикосів у вигляді висушених тонких пластинок.

Пастила все ще зберігає свою популярність по всьому світу:
- містить доступні інгредієнти в складі
- легка у приготуванні
- зберігає усі корисні властивості

Ми висушуємо пастилу в дегідраторі при низьких температурах, щоб зберегти корисні властивості фруктів. Та не додаємо цукру — у складі лише сушене фруктове пюре і нічого зайвого:)

Фруктову пастилу можна виготовляти з пюре яблук, груш, бананів, ківі, мандарин, сливи. А для ягідної пастили використовують відбірну брусницю, порічки, горобину, малину, чорну смородину, чорницю. Як бачите вибір інгредієнтів дійсно широкий, а це можливість випробувати різноманітні смаки. 


Пастилу можна вживати як легкий перекус, з чаєм, лате. А також, це чудовий інгредієнт для десертів, тортів чи тістечок: можна використовувати для начинки або як елемент декору.


Корисні властивості:


 зберігає усі поживні речовини та корисні властивості фруктів чи ягід, оскільки не проходить термічної обробки. Її готують шляхом випаровування вологи при температурі до 40 градусів;

  
- сироїдний та дієтичний продукт, рекомендований для дитячого харчування, як заміна цукерок;


- низькокалорійний десерт. Містить лише фрукти та ягоди і зовсім не містить цукру та штучних консервантів;


- багата на клітковину та природні пектини, які сорбують і виводять токсини з організму;


- ми підрахували, що 75 г пастили = 750-1000 г. свіжих фруктів та ягід. Тому достатньо 1-2 пастилок в день, щоб наповнити організм необхідними вітамінами та амінокислотами;

концентрований продукт  при сушінні зменшується в розмірах в 10-15 разів!


 


Пастила для дітей


Пастила — хороша заміна цукерок. Всі батьки хочуть, щоб діти росли здоровими, а всі діти люблять солодощі, тому питання користі стоїть особливо гостро. Ми пропонуємо пастилу — як корисну альтернативу для дітей.

Можна вводити пастилу з 1 року у невеликих кількостях і поступово доводити до 40-50 грам.

Такий десерт містить багато цінних для організму мікроелементів, зокрема залізо, фосфор, натрій, калій та кальцій.
А також, важливі вітаміни РР та В1, які потрібні для здорової нервової, серцево-судинної системи та забезпечення організму енергією.


Як приготувати пастилу?
 
Традиційний склад пастили — подрібнені фрукти, ягоди, за смаком можна додавати мед.

Пюре висушують на спеціальному піддоні на пергаментному папері в духовці чи в спеціальній сушарці — дегідраторі. 

Важливо: якщо в приготуванні використовувати мед, то пастилу потрібно сушити при температурі не більше 45 °.



 
Можна експериментувати із поєднанням усіляких фруктів, овочів і ягід

Декілька порад з власного досвіду. Пастила з шовковиці, вишні, черешні, сливи, смородини, агрусу, винограду дуже довго сохне і навіть у готовому вигляді може зберігати липкість.
Щодо овочів — вони крихкі і швидко пересихають, тому виходить не пастила, а "чіпси". Лише томати більш в'язкі, із них можна приготувати дуже смачну пастилу.  

Фрукти можна поєднувати так: яблука-сливи, груші-виноград, яблука-вишні, яблука-вишні-груші, абрикоси-вишні. Це класичні варіанти, але сміливо експериментуйте, щоб знайти свій улюблений.

 
До пастили можна додавати лимонний сік та різні трави на свій смак, наприклад, м'яту, імбир, корицю чи мускатний горіх. Якщо любите пікантні нотки — будете в захваті.


Особливості приготування пастили:
 
- щоб пастила не прилипала до піддону, можна змастити його олією або покласти пергаментний папір;


- бажано готувати пастилу з добре стиглих соковитих фруктів;


- фрукти і ягоди можна подрібнювати вручну, а банани і ківі краще збивати міксером;


- бананова і ягідна пастила можуть залишатися трішки липкими;


- щоб пастила не була крихкою і з великою кількістю насіння, ягоди краще комбінувати з іншими фруктами;


- розмазувати пюре потрібно ложкою, в ідеалі на середині піддону шар пюре має бути тоншим, ніж по краях;


- на один піддон потрібно приблизно 1 / 2 склянки пюре;


- пастилу можна вважати висушеною, коли в центрі піддону вона перестає липнути;


- середній час сушки складає 12-24 години;


- знімайте пастилу поки вона ще тепла, скрутіть в трубочку, охолодіть і покладіть в герметичний контейнер. Зберігайте пастилу у холодильнику в контейнері.



 
Класичний рецепт пастили
 
 
СКЛАД:
- традиційно яблука (можуть бути інші фрукти, а також ягоди на будь-який смак)
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1.  Яблука вимити і вирізати серцевину.
2. Порціями покласти яблука в чашу блендера і збивати до однорідності.
3. Якщо яблука сухі, то можна додати трохи води. За бажанням додайте мед.
4. На пергаментний папір ложкою викласти яблучну масу. Розрівняти її не дуже тонким шаром.
5. Сушити до повного випаровування вологи  в сушарці або в духовці з відчиненими дверцятами при тепературі 100°С.

6. Готову пастилу зняти з паперу. Найкраще покласти на край столу і відтягувати папір вниз через край столу.




Можна готувати пастилу з варених чи печених яблук. Пастила зі свіжих яблук більше ламка, ніж з пропечених. Не згинається і скрутити її в рулон не вдасться — краще нарізати шматками. Якщо всередині пастили є сира маса, то нарізані смужки можна досушити.


Готову пастилу скрутіть в рулет або наріжте на шматочки. Нарізану пастилу зберігають у скляних банках.