Фініки такі ж шкідливі, як і цукор

Опубліковано: 18.04.2014,   Оновлено: 08.06.2020

Перейти в каталог товарів


Кожного з нас турбує питання як залишатися здоровим, не хворіти і не приймати ліків.

Ви, напевно, все  частіше чуєте про діабет, серцево-судинні захворювання та ожиріння. Наприклад, в Америці ці захворювання на першому місці по популярності. В Україні ця проблема не така гостра, але тенденція зростає з кожним роком. І це не просто так, оскільки все в житті взаємопов’язане.

Так в чому ж проблема? Є три фундаментальних фактори які визначають розвиток вище названих захворювань:

  1. Відсутність або низький рівень фізичного навантаження для організму;
  2. Незбалансований раціон, або харчування продуктами з низькою поживною цінність, а також якість води;
  3. Стреси і тривалість сну.


Власне, в даній статті ми розглянемо питання рівня споживання цукру як одного з найпатогенніших факторів.

Перш за все давайте розглянемо,  що ж насправді являє собою цукор. У повсякденній мові слово "цукор" переважно застосовують до цукрози, яка виробляється промисловим способом з цукрового буряка або цукрової тростини. В цукровому буряку її вміст складає від 16 до 20%, а в цукровій тростині — 14-26%. Для використання в приготуванні їжі цукроза продається в наступних варіантах: цукор-пісок, кусковий цукор, цукрова пудра , цукрова вата, тощо. Цукроза - це дисахарид, який складається з глюкози та фруктози. Якщо розглядати харчову цінність цукру, то в 100 г. міститься 0,02 г води, білків 0 г, жирів 0 г і вуглеводів 99,98 г.

Отже, цукор - це чистий вуглевод. Крім того, цукор належить до т.з. «швидких» вуглеводів, які швидко всмоктуються в кров і досягають клітин, які потребують «підзарядки». В цій справі значну роль відіграє відомий всім гормон підшлункової залози – інсулін, який забезпечує транспорт вуглеводів з крові до клітин. Звісно, вуглеводи необхідні для забезпечення організму енергією. Науковцями встановлено, що самої цукрози на день треба вживати 30-50г, проте загальносвітова статистика свідчить про те, що середньорічне споживання цукру у розрахунку на одну людину становить 40-50 кг, тобто 100–150 г на добу, що у 3-4 рази перевищує фізіологічну норму. Отже, щоденне і необмежене вживання солодощів може згодом призвести до того, що клітини перестануть реагувати на дію гормону інсуліну. Таким чином, цукор стає причиною розвитку цукрового діабету.

 Окрім цього, в обміні цукру витрачається велика кількість вітамінів, особливо групи В, які є особливо необхідними для нормального функціонування нервової системи. Тому виходить, що головний мозок отримує енергію, але втрачає необхідні йому вітаміни. Тож не «клюйте» на фразу: «Треба їсти солоденьке, коли багато вчишся».

Цукор може стати причиною виникнення атеросклерозу. Через постійно високий рівень глюкози в крові виникають пошкодження в стінках кровоносних судин. У місцях пошкоджень в стінці судини відбувається накопичення холестерину, незалежно від того, чи нормальний його вміст в організмі чи підвищений. У міру його накопичення формується атеросклеротична бляшка, яка перешкоджає нормальному руху крові. Таким чином, в організмі розвивається порушенння кровообігу в кінцівках та мозку, стенокардії. Часто це може призвести до інфаркту або інсульту .

Неконтрольоване вживання цукру - це одна з причин ожиріння. Разом з цукром щодня ми споживаємо велику кількість калорій. Вживання в їжу тільки півлітра солодкого напою в день може привести до зростання ваги на 6-7 кілограмів на рік. А це відбувається тому, що зі зростанням рівня цукру в крові зростає рівень інсуліну, який відповідає також і за ріст жирових клітин. Під дією інсуліну жирові клітини інтенсивно ростуть і захищають свої запаси.

Ви, напевно, задаєтесь питанням чому ж цукор такий шкідливий? Ніби виготовляється з рослин, немає жодних  шкідливих добавок. Але вся проблема в тому, що для нормального обміну всі поживні речовини мають бути в балансі. Тобто має бути рівновага білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, а також не менш важливих макро- та мікроелементів. А ось цього цукор не передбачає, особливо надмірне його вживання. 

Що ж робити? Треба максимально знизити кількість споживання цукерок, солодощів, шоколадок, солодких напоїв (в т.ч. соків), пити чай і каву без цукру. Це звісно не просте завдання, оскільки більшість людей мають залежність від солодкого. Це легко пояснити тим, що споживання цукру викликає короткотривале виділення гормону щастя – серотоніну. Ця речовина викликає в людини ейфорію і пригнічення депресивного стану. Ось вам і залежність, особливо коли зараз стільки стресів довкола. Проте немає нічого неможливого. Це також можна побороти.

Спробуйте замість цукру використовувати мед, сухофрукти, стевію, листочки якої при запарюванні роблять воду солодкою. 

Давайте тепер розглянемо, що ж такого особливого у фініках. У сушених плодах фініків міститься 60-65% цукру - найвищий відсоток у порівнянні з усіми іншими фруктами. Це в основному глюкоза і фруктоза. У 100г фініків міститься: 274- ккал 2,5г білків ( 23 види амінокислот), 0,5г жирів, 69,2г вуглеводів. Кім цього, у фініках містяться вітаміни (А, Е, С, К, групи В), а також мінерали (Са, Р, Mg, Fe, K, Cu, Mn, S, Zn, Se, Co). Не будемо забувати і про такі необхідні для нашого організму жирні кислоти, а також харчові волокна (6.4–11.5%). Ці данні вже пояснюють всю різницю між цукром та фініками.

Свіжі та сушені фініки можна додавати у фруктові салати, здобні булочки, домашнє печиво, пироги і торти, солодкі кульки тощо. Фініки часто додають в десертні страви замість родзинок – тим самим надаючи столу присмак східної кухні. А сушений цільний фінік може виконувати роль зручної та поживної закуски.

Харчові волокна, які містяться у фініках не тільки допомагають працювати нашій травній системі, але також знижують рівень холестерину і стабілізують рівень цукру в крові.

Фініки містять велику кількість фенольних антиоксидантів. Сушені фініки містять максимальну кількість поліфенолів з усіх сухофруктів, вивчених досі в цьому аспекті. Ці мікроелементи допомагають забезпечити антиоксидантний захист організму від раку і хвороб серця. Свіжі ж фрукти цінуються більше за вітаміни С і Е.

Чи може бути шкода від фініків? Так, як і від будь-якого продукту, якщо вживати його надмірно. Отже вибирайте корисніше і знайте міру у всьому.

Якщо ви маєте запитання - пишіть нам:
Telegram: 068 618 18 86
Viber:       068 618 18 86

Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення