Шкідливі компоненти косметики

Опубліковано: 25.07.2018,   Оновлено: 14.08.2023

Що приховує в собі ваш крем?

Розповімо сьогодні про шкідливі складники, щоб ви знали, чого варто уникати у своїх засобах для догляду.

Звертайте увагу:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) — лаурил сульфат натрію

Популярний, дешевий миючий засіб, який активно використовується в шампунях, гелях для душу, зубних пастах, як засіб для піноутворення. Лаурил сульфат видаляє з поверхні шкіри жир, але залишає подразнюючу плівку на шкірі. Волосся через вплив  SLS стає ламким, січеться на кінцях, сприяє випаданню і появі лупи, а шкіра обличчя і тіла з часом подразнюється.

Дослідження в Медичному Коледжі Університету штату Джорджія показали, що SLS активно проникає через шкіру та слизові оболонки, а з потоком крові накопичується у внутрішніх органах: печінці, нирках, серці, головному мозку. SLS взаємодіючи з діоксинами й нітратами може стати канцерогеном.

Діоксан (діоксид діетилену)

Покращує якість піни, але стає канцерогеном. Попри небезпеку, закон не зобов’язує виробників вказувати концентрацію речовини, тому зважайте на склад продукту.

Закінчення -etho означає, що речовина була етоксильована. Також компоненти PEG (поліетилен гліколь, поліоксиетилен)

Діоксан може міститися в наступних компонентах:

  • Sodium Laureth Sulfate

  • Ammonium Laureth Sulfate

  • Magnesium Laureth Sulfate

  • Disodium Laureth Sulfosuccinate

  • Disodium Oleth-3 Sulfosuccinate

  • Sodium Myreth Sulfate

  • Sodium Pareth Sulfate

  • Sodium Coceth Sulfate

  • Laureth-7

  • PPG-2-Laureth-5

  • TEA-Laureth Sulfate

  • Acrylates/Steareth-50 Acrylate Copolymer

  • Almond Oil PEG-8 Esters

  • PEG-42 Babassu Glycerides

  • PEG-8 Castor Oil

  • PEG-12

Ці речовини не лише шкодять людині, а й природі.

TEA, DEA, MEA — аміди

На етикетках косметики вони  позначаються: TEA — TriEthanolAmine, DEA — DiEthanolAmine та MEA — MonoEthanolAmine. Взаємодіючи з нітратами, які надходять в організм з їжею, утворюють в крові високоактивні нітрозамінові канцерогени.

Синтетичні зволожувачі і стабілізатори

Laureths, Ceteareths сприяють виникненню явних канцерогенів ethylene oxide і dioxane (діоксини).

Консерванти Methyl, Propyl, Butyl та Ethyl Paraben — парабени

Парабени входять до складу більшості косметичних засобів. В 2003 році американські вчені виявили, що ці речовини є гормоноподібними, зокрема, їх відносять до слабких естрогенів (жіночий гормон). Парабени небезпечні для жінок через те, що вони концентруються в області грудей, підвищуючи кількість ракових клітин. Проникаючи в шкіру парабени можуть змінювати гормональний фон.

  • Methylisothiazolinone (MIT, MI, Kathon)

  • Methylchloroisothiazolinone, Chloromethylisothiazolinone (CMIT, CMI, MCI, MCIT, Kathon)

  • Benzisothiazolinone (BIT)

  • Octylisothiazolinone (OIT, OI)

  • Dichlorooctylisothiazolinone (DCOIT, DCOI)

  • Butylbenzisothiazolinone (BBIT)

Methylisothiazolinone в 2013 році був названий алергеном року Американською спільнотою контактного дерматиту.

У 2014 році Науковий Комітет Європейської Комісії з Безпеки Споживачів (SCCS) видав заборону на суміш Methylisothiazolinone і Methylchloroisothiazolinone (MCI / MI) в таких продуктах, як креми для тіла.


Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane - це силікони

У списку інгредієнтів більшість силіконів закінчуються на -one, -xane, -cono і -conol. — синтетичний жир.

Силікони додають у шампуні та засоби для шкіри, щоб вони виглядали гладкими і м’якими. Через силікони ні волосся, ні шкіра не дихає і це перешкоджає засвоєнню корисних речовин. Відповідно з часом волосся стає сухим і тьмяним, а обличчя схильне до подразнення.

Європейський Союз класифікує силікон Cyclomethicone як речовину, що викликає порушення ендокринної системи, і токсичну для репродуктивної системи.

Quaterniums, Imidiazolidinyl Urea, Diazolidinyl urea

Консерванти, які дозволяють довше зберігатися продукту. Після нанесення на шкіру вони розкладаються на формальдегід.

Methylisothiazolinon — метілізотіазолінон

Консервант, що знищує бактерії, які мешкають у вологому середовищі. У 2002 році кафедрою нейробіології Пітсбургського університету було доведено нейротоксичність даної речовини. Ця речовина ушкоджує нервові клітини людини і при частому використанні є небезпечною для здоров'я. Небезпечна речовина для вагітних жінок та дітей.


Phenoxyethanol — феноксіетанол

Американська Асоціація з контролю за лікарськими і поживними речовинами виявила, що використання кремів, що містять феноксіетанол, небезпечне для здоров'я. Феноксіетанол провокує нудоту, блювоту, подразнює шкірні покриви, негативно впливає на центральну нервову систему та на репродуктивну функцію.

Синтетичні барвники на основі азоту (нітрогену)

Згідно з міжнародною класифікацією косметичних інгредієнтів INCI у складі продукту барвники позначаються буквами CI + число (наприклад, CI 15985). Є підозри, що синтетичні барвники викликають алергію та руйнують печінку.

Mineral Oil — мінеральна олія

Виготовляється з нафти (технічна олія). В косметиці утворює водовідштовхувальну плівку і стримує вологу в шкірі. Та в такому випадку шкіра не дихає і токсини й вуглекислий газ не може виходити через пори. Клітини шкіри без нормального дихання перестають нормально функціонувати і через це шкіра слабшає, висихає і стає схильною до запалення.

Propilene Glycol (Гліколь)

Продукт нафто синтезу. Навіть при низькій концентрації є одним з основних алергенів і подразників. В промисловості гліколь використовується як антифриз і гальмівну рідина. Коли гліколь проникає через шкіру в організм він здатен викликати негативні зміни в нирках і печінці. Ця речовина підсилює дію інших складників і допомагає їм проникати в організм краще.

Синтетичні ароматизатори

Одні з найпопулярніших сучасних алергенів. Синтетичні ароматизатори містять до 200 хімічних інгредієнтів, з яких мінімум 25 є токсинами. Вони викликають головний біль, запаморочення, кашель, блювоту, подразнення шкіри. За системою INCI вони позначаються  Parfum.

В наступній статті ми розповімо про натуральні корисні інгредієнти косметики і підкажемо, як правильно обирати доглядові засоби.


Якщо ви маєте запитання - пишіть нам:
Telegram: 068 618 18 86
Viber:       068 618 18 86
Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення