Якщо хочете відмовитися від кави

Опубліковано: 23.02.2022,   Оновлено: 13.10.2023


Чому так важко відмовитися від кави? Тому що для багатьох це не просто напій для бадьорості, це асоціації з чимось приємним, певний ритуал: зустріч з колегами чи друзями, застілля з тортиками і тістечками, романтичний вечір у кафе з коханою людиною.


Якщо ви читаєте цю статтю, значить вирішили спробувати зменшити кількість кави у раціоні. Тут ми пояснимо причини, чому варто відмовитися від кави, поділимося як зробити цей процес легшим. Розкажемо про корисні альтернативи, які легко знайти або замовити у будь-якому кафе.

Шість фактів про каву від Смак Життя

1. Кава дає заряд бадьорості та енергії. Це правда:)

Як це відбувається?

Кофеїн стимулює вироблення гормонів в наднирниках: норадреналін, дофамін, серотонін. У нормі вони виділяються під час стресу та емоційного підйому. Тобто, кофеїн обманює природні механізми нашого тіла.


Проте, це раптово та стресово для організму, ми одразу відчуваємо приплив сил та концентрацію, але згодом це переростає у нервове і тривожне збудження.
Американська асоціація психологів часто ставить діагноз «Тривожність від кофеїну», який виникає, якщо пити забагато кави протягом дня.
Ми за те, щоб енергію брати не тимчасовими штучними стимуляторами, а від позитивних емоцій, сонечка та живої їжі.


2. Кава погіршує якість сну

Кофеїн блокує аденозинові рецептори в мозку, які відповідають за гальмування — допомагають нам заснути. Тому не рекомендуємо пити каву мінімум за 5 год до сну.

3. Кава діє як сечогінний засіб: різко забирає воду з клітин і виводить її. Але це може призвести до зневоднення та вимивання з сечею важливих мінералів: кальцій, магній, калій. 

Щоб попередити, рекомендуємо кавоманам завжди пити склянку води перед чашкою кави.


4. Кава підвищує кислотність у шлунку — вона одна із причин гастриту та ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба).


5. Кава викликає залежність. Кожного разу хочеться дозу підвищити, а якщо різко відмовитися — головний біль, апатія тут як тут. 


6. Кава перешкоджає засвоєнню вітамінів та мінералів. Тому до, під час та одразу після їжі не рекомендуємо пити каву. 

Найбільший плюс кави — ваш улюблений смак та аромат і задоволення:)

Ви обираєте скільки і коли її вживати та якщо готові спробувати відмовитися від напою, робіть це поступово. Далі розкажемо про це детальніше.

Як легко відмовитися від кави. Завдання від Смак Життя

Завдання 1.
Створіть для себе нові ритуали. Якщо раніше були пов’язані з кавою, тепер нехай це буде ранкова медитація чи вечірня прогулянка, читання цікавої книги. Шукайте мотивацію та заряд енергії у тому, що буде справді її давати і примножувати у майбутньому. Випишіть для себе 10 речей, які вас надихають або ті, які давно хотіли спробувати і впроваджуйте їх поступово у життя замість чашечки кави.

Завдання 2.
Підрахуйте скільки чашок кави ви п’єте зараз. Якщо це три чашки, скоротіть до двох на наступні 2 тижні, якщо дві  скоротіть до однієї. Якщо одна чашка в день  пити через день, а інші всі прийоми кави заміняти корисними альтернативами.

Завдання 3.
Оберіть свою корисну альтернативу зі списку нижче.

Корисні альтернативи кави


Якщо ви любите каву за відчуття бадьорості рекомендуємо спробувати матчу, гуарану та какао. Це напої, що теж містять кофеїн, проте мають м’якшу дію на організм. Вони чудово підійдуть на перший час, коли ще важко і є залежність від кофеїну. А тепер детальніше про кожен напій:

Матча

Якщо хочете відмовитися від кави



Матча — це різновид японського пропареного зеленого чаю. 

Має трав'янистий смак зі солодкими нотками.

За вмістом кофеїну матча та кава ідентичні. Але матча містить ще й L-тіанін, який м'яко тонізує та не підвищує нервозність. Разом ці речовини піднімають рівень гормонів щастя — серотоніну і дофаміну.


А ще матча лідер за кількістю антиоксидантів: містить в 130 разів більше антиоксидантів, ніж зелений чай. Тому уповільнює процеси старіння, прискорює обмін речовин та відновлює кислотно-лужний баланс в організмі.

Як готувати: насипте 2г чайного порошку — 0,5 ч.л. в чашку і залийте гарячою водою 80°C (не доведеною до кипіння). Збийте вінчиком до утворення пишної піни і додайте розведене водою сухе кокосове молоко для напоїв.

Гуарана

Якщо хочете відмовитися від кави



Гуарана — це бразильська ліана, плоди якої перемелюють в порошок і використовують як енергетик.


На відміну від традиційного кофеїну, гуарана діє на організм м'яко, тому її тонізуюча діє триває довше — 6-8 год і не перезбуджує організм.

Містить таніни та антиоксиданти, які знижують ризик серцево-судинних захворювань, зменшують ріст та розмноження бактерій, зменшують проблеми з травленням — закрепи та діарею.


Денна норма — 1 ч. л. Можна додавати гуарану до напоїв, смузі, йогуртів, каш чи супів.

Какао-порошок до напоїв

Якщо хочете відмовитися від кави



Какао-порошок до напоїв — це висушена і подрібнена какао-макуха, яка залишається після вичавлення какао масла.


Містить тонізуючі речовини: кофеїн і теобромін, які допомагають підвищити активність та працездатність.
Натуральне какао — одне з найбільших джерел поліфенолів. Вони покращують кровообіг, підтримують артеріальний тиск і зменшують запалення в організмі.


Містить амінокислоту триптофан, яка забеспечує хороший настрій і знижує тривожність.

Як готувати: 2 ч.л. какао порошку залийте 50 мл рослинного молока та перемішайте. Вилийте шоколадну масу у решту молока (150 мл), підігрійте і  додайте підсолоджувач за смаком. 


Якщо любите каву за смак спробуйте цикорій, капучино з ячменю чи каву з ячменю. Плюс ще в тому, що це напої без кофеїну. Капучино з ячменю дуже схоже до лате або кави «3в1». Міцний цикорій має свою гірчинку і подібний до фільтр-кави, а кава з ячменю нагадує за смаком еспресо чи американо. 

 

Розкажемо про кожен із них:

Трав’яна кава з цикорію

Якщо хочете відмовитися від кави





  • Містить інулін, який покращує травлення. Він підтримує кишкову мікрофлору, стабілізує рівень глюкози в крові та покращує засвоєння кальцію. 
  • Джерело вітамінів групи В, які відповідають за міцну нервову систему та гарний настрій :)

Як готувати: залийте 1 ч.л. порошку 150-200 мл гарячої води та перемішайте. 

Для цікавішого смаку можна додавати рослинне молоко, спеції або апельсиновий сік.

Капучино з ячменю

Якщо хочете відмовитися від кави




Смак дуже схожий як кава «3в1» зі звичайних магазинів, проте у декілька разів корисніше, бо у складі нічого зайвого: вершки(кукурудзяні, кокосові), кава з ячменю, кава з цикорію, кокосовий цукор.


Готується за декілька секунд: на одне горнятко потрібно 1-2 ч.л капучино, залити окропом і насолоджуватися напоєм.
 

У нас в Смаку Життя  це бестселер серед напоїв і не лише серед наших клієнтів, але й колективу. Ми справді обожнюємо капучинко.

Трав’яна кава з ячменю

Якщо хочете відмовитися від кави



Пшениця та ячмінь багаті на кремній і лізин. Це мікроелементи, які стимулюють утворення колагену і підтримують пружність та молодість нашої шкіри.

Трав'яна кава має сильний насичений кавовий смак. Точно засмакує прихильникам американо :)


Якщо кава для вас — це ритуал — підійде будь-який напій з вище перерахованих. Рекомендуємо розпочати з капучинка:) Вам точно сподобається!

 

Більше про каву можна дізнатися у нашому ролику на youtube.


Якщо хочете відмовитися від кави
Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення