Кето дієта: з чого почати?


Практично усі зараз чули, що таке кето і наскільки воно ефективне. Проте мало хто знає про побічні ефекти. Ми б хотіли, аби ви спробували науковий підхід до цього з турботою до свого тіла, тому зібрали у цій статті основну інформацію, яка допоможе зробити все правильно,  без негативних наслідків.

Що таке кето дієта?

Кето-дієта   дуже популярний тренд серед тих, хто прагне мати струнку фігуру.

Але дієтологи невтомно повторюють, що жодну дієту не можна вважати альтернативою здоровому харчуванню. Суть кето в тому, щоб споживати їжу з великим вмістом жирів та білків, і при тому їсти не більш, як 50 грамів вуглеводів на день. 

50 грамів вуглеводів   це близько 4 скибочок хліба.

В порівнянні з іншими популярними дієтами, кето дієта   це більше тривала модель харчування.

Мета такого харчування - досягнути стану кетозу. Це стан, коли організм використовує джерелом енергії жири, а не вуглеводи. Таким чином відбувається процес жироспалювання.


Як зрозуміти, що мені потрібне кето харчування?

Перш за все, кето дієти дотримуються люди, яким її призначив лікар. 

Найчастіше це пацієнти з нейрогенними розладами (наприклад, хворобою Альцгеймера).

Тобто, не можна просто так взяти самому вирішити  завести свій організм у кетоз. Йому потрібен час, щоб переналаштуватися на цей режим. Без лікаря це зробити складно. А чому саме   ми розглянемо трішки нижче.

Наступна категорія тих, хто приступає до кето,  це люди, які намагаються схуднути або покращити фізичну форму. Проте варто пам’ятати, що ніщо не замінить просте і збалансоване харчування. Щоб позбутися зайвої ваги потрібно відмовитися від швидких вуглеводів: випічки, солодощів, фаст-фуду, газованих напоїв. Тоді і ніякі дієти не будуть необхідні.


Кому протипоказане кето?

Перш, ніж розпочати кето дієту, ми наполегливо рекомендуємо ознайомитися з протипоказаннями до неї.


  1. Діабетики. Їм можна розпочинати кето лише під наглядом лікаря. Ця дієта безпосередньо впливає на рівень глюкози. Тому люди з цукровим діабетом мають бути особливо уважні. Накопичення кетонів може погіршувати гормональну роботу і впливати на продукцію інсуліну.


  1. Вагітні і жінкам, які годують грудьми. Це пов’язано з тим, що кето виключає цілу групу нутрієнтів (вуглеводів), а жінки в цей період особливо вразливі і мають отримувати всі необхідні поживні речовини. 


  1. Люди із захворюваннями печінки та нирок. При проблемах з печінкою велика кількість жиру може погіршити стан. Щодо нирок, то їхня функція  перероблення білків. А кето дієта може сильно перенавантажити їх. На такому харчуванні людина споживає мінімум 74 г протеїну щодня. При тому, що рекомендація ВООЗ — не більше 46 грамів протеїну на день для жінок і 56 грамів для чоловіків. 


  1. Люди із підвищеним рівнем холестерину і порушеним обміном речовин. Ці стани передбачають суттєві дефіцити мікроелементів, з якими категорично заборонено приступати до будь-якої дієти.


Також у випадку виникнення небажаних симптомів після початку дієти насамперед рекомендуємо обов’язково консультуватися з лікарем.


З чого почати та які мінуси має кето?

Все просто: почати варто з вивчення усіх можливих мінусів, деталей та побічних ефектів кето харчування:)

В стан кетозу варто заходити під наглядом лікаря, оскільки потрібні спеціальні апарати, які регулюють рівень кетонових тіл у крові. Якщо їх рівень занадто високий, починається окислення організму і це може навіть спричинити кому.

Низька кількість вуглеводів у раціоні може негативно позначатися на розумовій діяльності: знижуються концентрація і увага, з’являється апатія і  швидка стомлюваність. 

При цьому під час кето заборонені активні фізичні навантаження, тому що м'язи не мають достатньо палива для виконання вправ. Для прикладу, спортсменам для тренувань потрібно близько 120-150 грамів вуглеводів на день, а при кето люди споживають до 50 грамів вуглеводів.

Також рекомендуємо вивчити літературу про те, як влаштована наша гормональна система і організм загалом. Кілька прикладів:

  • Колін Кемпбелл, Томас Кемпбелл “Китайське дослідження”
  • Джулія Ендерс «Внутрішня історія. Кишечник   найцікавіший орган нашого тіла»
  • Девід Перлмуттер “Їжа для мозку”
Після того, як ви достатньо ознайомилися зі всією інформацією і протипоказаннями, можна переходити до конкретних кроків. Їх ми описали у статті “Кето дієта для початківців” 


Які можуть виникнути труднощі в процесі?

Хоча кето дієта є дуже популярною та ефективною, важливо розуміти, з якими труднощами можна стикнутися під час неї. 

  1. Психологічні складнощі. Багато людей не уявляють свого життя без тістечок, хліба тощо. А саме їх виключення передбачає кето. Тут і виникають проблеми через обмеження в голові. Часто вони можуть призводити до розладів харчової поведінки.

  2. Вага може повернутися. Саме так. Як швидко можна схуднути, так швидко можна і повернутися до попередньої ваги. 

  3. Закрепи. Досить делікатна і болюча тема, адже вона доставляє багато дискомфорту у повсякденному житті. З раціону виключаються багаті на клітковину продукти (злакові, фрукти, крохмалисті овочі) і організм починає втрачати більше води. А відсутність води провокує проблеми з кишківником. Тому варто додавати до раціону авокадо, горіхи і овочі, а ще пити більше води.

  4. Неприємний запах. Такий подих називають ацетоновим. Він спричинений продуктами розпаду білків.

  5. Спрага. Ви втрачаєте більше води, а це означає, що пити захочеться більше. Зате апетит тоді зменшується.


Про поради та приклади до раціону на кето дієті рекомендуємо прочитати тут.

І пам’ятайте: ви у себе одні!


Кето дієта: з чого почати?
Кошик
Всього до оплати: 0.00
на будь-яке відділення “УкрПошти”
0.00
на будь-яке відділення “Нова Пошта”
0.00
на будь-яку адресу України кур'єром Нової пошти
0.00
З вами сконтактується менеджер щодо термінів доставки товарів із передзамовлення
Оформити замовлення