Маш – дуже корисний для здоров`я продукт, тому купити маш і регулярно вживати його в їжу – означає забезпечити себе зарядом енергії та наситити організм різними макро- і мікроелементами!
Корисні властивості та переваги машу:
- боби машу багаті на білок, містять клітковину, мінерали та вітаміни групи В - залізо, кальцій, натрій, фосфор, магній, харчова цінність: білки 24%, білки- 2%, вуглеводи 46%;
- поширений маш серед прихильників здорового харчування і вегетаріанців, завдяки високому вмісту білка і заліза, може повноцінно замінювати м`ясо;
- добре засвоюється організмом і рекомендований всім без винятку, як здорова їжа;
- сприяє росту дитячого організму, покращує самопочуття людей похилого віку та прискорює одужання хворих;
- вміст повноцінного білка дозволяє нарощувати м`язеву масу і підтримувати організм в тонусі, тому його з задоволення споживають спортсмени;
- маш виводить цукор і холестерин з крові, відновлює серцево-судинну систему, регулює гормональний фон;
- найбільш ефективним є вживання сирого пророщеного маша, в якому зберігається найбільша кількість корисних речовин - під час проростання в зародках маша в декілька разів підвищується кількість вітамінів, які легко засвоюються організмом;
- сприяє підвищенню імунітету, що є важливим для всіх, особливо для дітей.
Маш ціниться високою харчовою цінністю і дієтичними якостями.
Хімічний склад маша:
Величина | Кількість на 100 г |
Калорійність маша | 300 кКал |
Жири | |
Білки | |
Вода | |
Харчові волокна | |
Крохмаль | |
Вітамини | A, Е, С, PP |
Мінерали | Кальцій: 192 мг; Магній: 174 мг; Натрій: 40 мг; Фосфор: 358; Залізо: 6 мг. |
Хоча калорійність маша складає 300 калорій на 100 грам , маш вважається дієтичним продуктом, так як має низький вміст жиру. Маш використовують, як і кулінарних, так і в лікувальних цілях.
Лікувальні властивості.
Маш також має властивості детоксиканта - може знешкоджувати токсини. Дуже корисний маш при харчових отруєннях, застосовується для виведення шкідливих речовин з кишечника, має має сечогінну дію.
У машу низький глікемічним індекс, а це допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові. Маш - ідеальне харчування для зниження ваги, тому його рекомендуються в якості заміни м'яса в багатьох програмах для схуднення. Комплекс вуглеводів,що міститься в бобах маша, ефективно стабілізує рівень цукру в крові, а також запобігає його зростанню. Для тих, хто страждає діабетом або високим рівнем холестерину рекомендується регулярне вживання страв з маша.
Кулінарні якості.
Здорове харчування передбачає обов’язкове вживання бобових. В бобових міститься багато рослинної клітковини, вітамінів, білка, мікро-і макроелементів, а також бобові підтримують у нормальному стані мікрофлору кишечника. Кулінарні якості маша дозволяють урізноманітнити раціон корисним продуктом здорового харчування.
Розглянемо використання у їжу цього корисного продукту у різних країнах світу.
В Індії страви з машу - звичний сніданок серед місцевих жителів. У південній частині Індії готують млинці з маша Маш замочується у воді на 6 - 12 годин , а потім розтирається в пасту разом з імбирем і сіллю. Потім печуть млинці на дуже гарячій сковороді. Ще готують овочеву страву з маша, зеленого перцю свежепротертих кокосових горіхів , і типових південно-індійських прянощів – імбир, асафетида , куркума, насіння гірчиці. Маш в Індії вживають також в якості закуски – спочатку замочують його у воді , потім злегка підсушують, після чого 1 - 1,5 хвилини смажать у фритюрі. В Індонезії маш частіше готують з цукром, додаючи кокосове молоко і імбир, цю страву там називають «крижаною кашею Хіджау». У Кореї паростки маша використовують, як гарнір. Їх кладуть на хвилинку в киплячу воду, відразу ж охолоджують у холодній воді, а тоді змішують з кунжутною олією, часником та іншими приправами.
У китайській кухні маш використовують при приготуванні так званої «цукрової води», яка подається теплою або охолодженою якості десерту. Смажені проростки маша використовуються в китайській кухні з часником, імбирем , зеленою цибулею. У Японії з машу роблять особливу прозору локшину. У Гонконгу з шліфованого машу готують солодкий лід або морозиво. В узбецькій кухні відома страва «маш-кічірі» або «маш-Хурда» - вегетаріанський плов, який складається з неочищеного маша, змішаного з рисом і рослинною олією. Сирі проростки використовуються в якості начинки для в'єтнамських весняних рулетів. Також проростки машу є важливим інгредієнтом в різних стравах у Малайзії – з ними смажать локшину з овочами та додають в солодкий салат, який приправляють соусом з пальмового цукру, арахісу, тамаринду і чилі.
Варений маш
Маш вариться близько 40 хвилин без попереднього вимочування. За смаком він нагадує квасолю з горіховим присмаком. Спочатку маш промивають під струменем води, потім кладуть в каструлю з окропом у співвідношенні 1 склянка маша / 2,5 склянки води і варять 40 хвилин на слабкому вогні. До маша додають соняшникову олію.
Пророщений маш
Маш проростити просто і дуже корисно. Пророщений маш дуже багатий аскорбіновою кислотою, залізом, кальцієм, рослинним білком ( 20 % -40 %) та вуглеводами, що забезпечують організм глюкозою для кращої роботи головного мозку.
При вирощуванні маш не піддається механічній і тепловій обробці, тому можна сміливо купити маш і пророщувати. Боби маша швидко проростають - навіть через добу після початку пророщування вже можна вживати в їжу.
Для пророщування найкраще взяти скляну банку, враховуючи, що маш збільшиться в об'ємі приблизно в 4-5 разів. Спочатку маш добре промивають в теплій проточній воді, а потім заливають водою: 4 частини води на 1 частину маша. Залишають на 10-12 годин. За цей час маш повинен набрякнути і на бобах з'являться міліметрові проростки . Потім знову промити маш теплою проточною водою і залишити його в банці вологим. Води вже доливати не потрібно. Банку накривають вологою тканиною. Через 12 годин вже готовий пророщений маш, його можна вживати в їжу чи готувати страви. Можна проростити і більші паростки, повторивши промивання і залишивши ще на 8-10 годин. Можна очистити пророщений маш від зелених шкірочок, промиваючи його проточною водою. Зберігають їх у холодильнику до 5 днів. Але потрібно враховувати, що в холодильнику проростки також ростуть.
Проростки маша можна використовувати, як в якості окремого страви, так і додавати до салатів або використовувати, як гарніру до основної страви.
Всі страви з машу - корисні і низькокалорійні, тому такі страви - просто знахідка всіх, хто дотримуються принципів здорового харчування. Є багато страв з маша, які можа готувати на сніданок, обід і вечерю. З машу варять супи, готують каші, соуси, поєднують з рисом, овочами. Маш використовують для приготування гострих закусок, млинців, пасти, муки для тіста, желе, морозива, солодощів і напитків. З пророщеного маша готують різноманітні салати.
Суп з машу
200 г гороху маш,
1, 9 л води
3 ч л солі
2 лаврових листки
1 ч л куркуми
275 г овочів, нарізаних кубиками
1 ст л топленого масла
1 ? насіння кумину
2 стручка сушеного червоного перцю
1 ч л натертого свіжого імбиру (або ? ч л сухого)
? л асафетиди
1 ст л нарубленого листя свіжого коріандру
2 лимона, ( кожен розрізаний на 8 частин )
(Якщо Ви не маєте деяких спецій, то просто не використовуєте їх)
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Перебираємо, промиваємо і просушуємо маш.
2. Наливаємо у велику каструлю воду, кладемо сіль, лавровий лист, корицю і доводимо до кипіння.
3. Кладемо маш в киплячу воду.
4. Коли вода закипить другий раз, закриваємо наполовину кришкою і варимо на невеликому вогні 20 хв, поки маш не стане м’яким. Не забуваєм періодично знімати піну.
5.Додаємо куркуму, топлене масло і нарізані овочі. Закриваємо кришкою і варимо, поки маш не розвариться повністю.
6. Нагріваємо 2 ст л топленого масла в маленькій сковорідці, кидаємо туди насіння кумину і перець. Коли насіння кумину потемніють, додаємо натертий імбир і асафеду і просмажуємо ще кілька секунд. Потім швидко переливаєм приправи в маш, відразу ж закриваєм кришкою і залишаємо на повільному вогні ще на 4-5 хв.
7. Подаємо маш гарячим з рисом, овочами і хлібом, прикрасивши зеленню і долькою лимону.
Суп має бути рідким, якщо він загустів - додаємо гарячої води.
Час приготування – 1 година
Пророщений маш в соусі з йогурта
300 г маша
250 мл йогурта
2 ст л нутової (або горохової) муки
1 ч л насіння кумину
1 ст л натертого свіжого імбиру
? л асафетиди
1 чл куркуми
2 ч л солі
3 стручка свіжого перцю, очищеного від насіння і нарізаного
1 ? ч л цукру
4 cт л нарубленого листя свіжогокоріандра
600 мл води
3 ст л топленого масла чи рослинної олії
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Промиваємо маш і замочуємо на ніч.
2. Зранку зав’язуємо маш у вологу тканину і підвішуємо мінімум на добу, слідкуючи, щоб тканина не пересихала.
3. Змішуємо нутову (горохову) муку з йогуртом
4. Нагріваємо топлене масло або рослинну олію в каструлі з товстим дном і підсмажуємо імбир, кумин, перець і асафетиду. Коли насіння кумину потемніють, додаємо куркуму, сіль і пророслий маш.
5. Наливаємо воду в каструлю і варимо на середньому вогні 30-40 хв (якщо потрібно, то доливаємо воду)
6. Коли маш стане м`яким, вливаємов каструлю йогурт, додаємо цукор і варимо ще 5 хв
7. Подаємо маш з паровим рисом, прикрашаючи листками коріандра.
Час замочування – ніч
Час проростання – 1 доба
Час приготування – 1 година