Сочевиця
Опубліковано: 29.04.2014, Оновлено: 28.12.2021
Сочевиця (рос. чечевица, англ. lentil, лат. lens culinaris) — рослина родини бобових.
Зелена сочевиця — це кругле плоске насіння зі світло-зеленою оболонкою близько 5 мм в діаметрі .
В їжу можна використовувати вареною, сирою та пророщувати.
Сочевиця зелена не
потребує замочування перед приготуванням. Час приготування близько 30 хвилин. Не
розварюється, а тому ідеально підходить для
салатів.
В порівнянні з іншими сортами сочевиці,
зелена — містить більше клітковини і позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового
тракту.
Червона сочевиця (інша назва — єгипетська) має помаранчевий колір та насінини круглої плоскої форми діаметром 5 мм .
Сочевиця не покрита оболонкою, тому дуже
швидко вариться — близько 10 хвилин. Можна вживати, як вареною, так і сирою та пророщувати. Добре розварюється, тому чудово підходить для приготування супів
і пюре.
В порівнянні з іншими сортами сочевиці, червона має вищий вміст калію. Укріплює серцево-судинну систему та
підвищує рівень гемоглобіну в крові.
Корисні
властивості та переваги сочевиці:
- сочевиця дуже поживна і добре
засвоється організмом (може замінити навіть хліб і м'ясо);
Харчова цінність: 2% жирів, 35% білків, 53% вуглеводів і майже
всі вітаміни групи В;
- природне джерело білка (21 грам на 100г) містить всі 8 незамінних амінокислот (за їх
вмістом сочевиця не знає собі рівних
серед бобових), залізо, фолієву кислоту і цинк;
- містить багато клітковини і калію, тому запобігає хворобам серцево-судинної
системи і шлунково-кишкового тракту;
- екологічно чистий продукт, оскільки не накопичує в собі шкідливих речовин: нітратів і радіонуклідів;
- багата на вітаміни групи В, які підвищують імунітет і покращують роботу нервової системи.
Сочевиця — одна з найдревніших культур на Русі. Скамянілі рештки сочевиці було виявлено під час розкопок поселень часів неоліту. За часів Київської Русі сочевиця згадується в літописах, як “сочевіца”. В Україні народні назви сочевиці — ляща, вичка, журавлиний горох.
Виділяють три основні сорти сочевиці :
Лікувальні властивості
Сочевиця цінна, як поживний харчовий продукт. Насіння сочевиці містить багато корисних речовин: вітаміни А, групи В, С, жирні кислоти групи Омега-3, Омега- 6, йод, мідь, марганець, цинк, магній.
- підтримує функції печінки, стимулює виділення жовчі, тому попереджує
її застій і утворення жовчних камінців. Завдяки високому вмісту білка, який підтримує функції печінки;
Радимо подавати сочевицю з овочевими салатами багатими на вітамін С (помідори, червоний перець, свіжа цибуля, кріп, інша зелень).
Таке поєднання покращує засвоєння заліза.
Сочевиця є основою
національної індійської страви — дал (страви з бобових). В Китаї сочевицю вважають їжею з зігріваючими властивостями, які ще більше проявляються при додаванні спецій. Тому страви
з сочевиці добре підходять для вживання в зимовий період.
Користь пророщеної
сочевиці
Як проростити сочевицю?
Проростки можна зберігати холодильнику до 5
діб.
ПРИГОТУВАННЯ:
сіль за смаком
ПРИГОТУВАННЯ:
2. Знову промити, злити воду і додати усі інші інгредієнти.
- коричнева — насіння замочують в воді на 12-20 годин та використовують в супах;
- зелена — насіння не зовсім дозріле, але не
потребує попереднього замочування. З зеленої сочевиці готують салати та страви
з рису;
- червона — насіння, очищене від оболонки, тому розварюється найшвидше. Чудово підходить для супів.
Хімічний склад:
Кількість на 100 г |
|
Калорійність |
119 кКал |
Жири |
|
Білки |
|
Вуглеводи |
|
Вода |
|
Харчові волокна |
|
Вітамини |
Вітамін А-0,03 мг, В1-0,5 мг,
В2-0,2 мг, В3-1,8 мг, В9-100 мкг, Е-0,5 мг. |
Мінерали |
Кальцій-80 мг; Калій–670 мг, Магній-80
мг; Натрій-55 мг; Фосфор- 390; Залізо11,8 мг |
Лікувальні властивості
Сочевиця цінна, як поживний харчовий продукт. Насіння сочевиці містить багато корисних речовин: вітаміни А, групи В, С, жирні кислоти групи Омега-3, Омега- 6, йод, мідь, марганець, цинк, магній.
Регулярне вживання сочевиці покращує роботу всього організму, а саме:
- позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи,
оновлює клітини крові, завдяки калію;
- нормалізує роботу нервової системи, заспокоює,
знижує тривожність — магній;
- покращує загальний стан шкіри — її колір і пружність, завдяки вітамінам групи В;
- стимулює травний процес та знижує ризик раку прямої кишки — клітковина;
- підвищує імунітет і активізує захисні сили організму — вітамін С;
- налагоджує роботу сечостатевих органів — захищає організм від таких хворіб, як пієлонефрит, нефрит та простатит — вітаміни групи В та А;
- підтримує функції печінки, стимулює виділення жовчі, тому попереджує
її застій і утворення жовчних камінців. Завдяки високому вмісту білка, який підтримує функції печінки;
- позитивно впливає на розвиток плоду при вагітності, завдяки — фолієва кислота і залізо.
Кулінарні якості
сочевиці

Перевагою в приготуванні страв з сочевиці є швидкість приготування. Вона не потребує попереднього замочування і швидко вариться. Крім того, варена сочевиця зберігає більше половини всіх поживних речовин.
Сочевиця містить велику кількість рослинних білків, що легко засвоюються організмом. Тому це — хороша альтернатива м'ясним і молочним продуктам.
Смакові якості сочевиці ідеально підкреслюють приправи — чорний перець, цибуля і свіжа зелень. Добре поєднується сочевиця зі злаковими культурами, наприклад з рисом чи кукурудзяною крупою. Спробуйте приготувати:)
А сочевичний відвар є джерелом корисних речовин, тому його використовують для приготування соусів та та підлив.
Радимо подавати сочевицю з овочевими салатами багатими на вітамін С (помідори, червоний перець, свіжа цибуля, кріп, інша зелень).
Таке поєднання покращує засвоєння заліза.
Цікаво, як використовують сочевицю в інших країнах світу?
Сочевицю вживають на усіх континентах, але у різних поєднаннях.