Сочевиця

Опубліковано: 29.04.2014 ,   Оновлено: 08.10.2021

 Сочевиця (рос. Чечевица, англ. Lentil, лат. Lens culinaris) — рослина родини бобових.

 

Зелена сочевиця — це кругле і плоске насіння зі світло-зеленою оболонкою. В діаметрі має близько 5 мм. В їжу можна використовувати вареною, сирою та пророщувати.

Сочевиця зелена не потребує замочування перед приготуванням. Час приготування близько 30 хвилин. Не розварюється, тому ідеально підходить для  салатів.
В порівнянні з іншими сортами сочевиці, зелена — містить більше клітковини. Вона позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

 
Червона сочевиця (інша назва — єгипетська) має помаранчевий колір та насінини круглої і плоскої форми діаметром 5 мм. Сочевиця  не покрита оболонкою, тому дуже швидко вариться — близько 10 хвилин. Можна вживати, як вареною, так і сирою та пророщувати. Добре розварюється, тому чудово підходить для приготування супів і пюре.

В порівнянні з іншими сортами сочевиці, червона сочевиця має вищий вміст калію. Вона укріплює серцево-судинну систему та підвищує рівень гемоглобіну в крові.


Корисні властивості та переваги сочевиці:
- сочевиця дуже поживна і добре засвоється організмом (може замінити навіть хліб і м'ясо).
  Харчова цінність:  2% жирів, 35% білків, 53% вуглеводів і майже всі вітаміни групи В;
- це природне джерело білка (21 грам на 100г) містить всі 8 незамінних амінокислот (за їх вмістом сочевиця не знає собі рівних  серед бобових), залізо, фолієву кислоту і цинк;
- містить багато клітковини і калію, тому запобігає хворобам серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту;
- екологічно чистий продукт, оскільки не накопичує в собі шкідливих речовин: нітратів і радіонуклідів;
- багата на вітаміни групи В, які піжвищують імунітет і покращують роботу нервової системи.
 

       

 Кажуть, що сочевиця — одна з найдревніших культур. Скамянілі рештки сочевиці було виявлено під час розкопки поселень часів неоліту.  За часів Київської Русі сочевиця згадується в літописах, як “сочевіца”. В Україні народні назви сочевиці —  ляща, вичка, журавлиний горох.


Є різні сорти сочевиці :

- коричнева — насіння замочують в воді на 12-20 годин та найчастіше використовують в супах;

-  зелена — насіння не зовсім дозріле, тому не потребує попереднього замочування. З зеленої сочевиці готують салати та страви з рису;

-  червона — насіння, очищене від оболонки, тому розварюється найшвидше. Чудово підходить для супів.

 
Хімічний склад:
 

Величина

Кількість на 100 г

Калорійність

119 кКал

Жири

1,1 грам

Білки

25 грам

Вуглеводи

53.5 грам

Вода

14 грам

Харчові волокна

3,7 грам

Вітамини

Вітамін А-0,03 мг, В1-0,5 мг, В2-0,2 мг, В3-1,8 мг, В9-100 мкг, Е-0,5 мг.

Мінерали

Кальцій-80 мг; Калій–670 мг, Магній-80 мг; Натрій-55 мг; Фосфор- 390; Залізо11,8 мг

 
Лікувальні властивості.
 
Сочевиця цінна, як поживн

ий харчовий продукт і як лікарська рослина. В насінні сочевиці багато корисних речовин: вітаміни А, групи В, С, жирні кислоти групи Омега-3, Омега- 6, йод, мідь, марганець, цинк, магній.
 
Систематичне вживання в їжу сочевиці:
- позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, оновлює клітини крові;
- нормалізує роботу нервової системи, заспокоює, знижує тривожність імемоційну напругу;
- покращує загальний стан шкіри — її колір і пружність;
- стимулює травний процес та знижує ризик раку прямої кишки;
- підвищує імунітет і активізує захисні сили організму;
- налагоджує роботу сечостатевих органів — захищає організм від таких хворіб, як пієлонефрит, нефрит та простатит;

- підтримує функції печінки, стимулює виділення жовчі, тому попереджує її застій і утворення жовчних камінців;
- позитивно впливає на розвиток плоду при вагітності. Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти  і заліза;
- сприяє швидкому зростанню кісток ( корисна при переломах кісток та ушкодженню м’язів і судин).
 
Кулінарні якості сочевиці.
 
        

Великою перевагою в приготуванні страв з сочевиці є швидкість приготування. Сочевиця не потребує попереднього замочування і швидко вариться. Крім того варена сочевиця зберігає більше половини всіх поживних речовин. 


Смакові якості  сочевиці підкреслюють різні приправи — чорний перець, цибуля і свіжа зелень. Добре поєднується сочевиця зі злаковими культурами, наприклад з рисом чи кукурудзяною крупою

Сочевичний відвар також є джерелом корисних речовин, тому його використовують для приготування соусів та та підлив. 


Страви з сочевиці краще подавати разом з овочевими салатами багатими на вітамін С (помідори, червоний перець, свіжа цибуля, кріп, інша зелень). Таке поєднання  сприяє кращому засвоєнню заліза.
      

Арабську страву  маджадару (суміш рису з сочевицею) називають м'ясом для бідних саме завдяки високому вмісту білка.

Сочевиця є основою національної індійської страви — дал (страви з бобових). В Китаї сочевицю вважають їжею, яка має зігріваючі властивості, які ще більше проявляються при додаванні спецій. Тому страви з сочевиці найкраще підходять для вживання в зимовий період. В Німеччині з сочевиці готують спеціальну різдвяну страву, яку подають у  Святвечір.


Сочевиця містить велику кількість рослинних білків, що легко засвоюються організмом. Тому сочевиця — хороша альтернатива  м'ясним і молочним продуктам.



 Користь пророщеної сочевиці
 При пророщуванні користь сочевиці значно підвищується. В проростаючих насінинах зростає вміст вітаміну С та утворюються живі ензими, які полегшують засвоєння сочевиці. За своїми якостями пророщена сочевиця наближена до проростків пшениці, а на смак — нагадує смак свіжого зеленого горошку.


Як проростити сочевицю?
Сочевиця дуже легко і швидко проростає. Потрібно замочити невелику кількість насінин в прохолодній воді на 2-3 години, злити воду і залишити посудину  з насінням в теплому, бажано темному  місці. Через 10-15 годин з'являться маленькі міліметрові проростки. 

Проростки дуже смачні – їх можна давати навіть дітям. Вживайте в їжу самі проростки, або подрібнюйте блендером і додавайье в коктейлі чи салати. 

Проростки можна зберігати холодильнику до 5 діб. Проростки сочевиці особливо корисні літнім особам, дітям, вагітним та годуючим жінкам.


Рецепти страв із сочевиці 


Суп із сочевиці

1,5 л води
200 г сочевиці
1 цибулина
3 ст. л. олії
корінь та зелень петрушки
лавровий лист
сіль


ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Сочевицю промийте, залийте водою та відваріть до напівготовності.
2.      Додайте очищені та подрібнені цибулю, корінь петрушки і варіть на слабкому вогні до готовності.
3.      Додайте олію, сіль, товчений часник, лавровий лист та доведіть до кипіння.
4.     Посипте суп дрібно нарізаною зеленню петрушки.
 
Сочевиця із чорносливом


1 склянка сочевиці,
1 склянка чорносливу без кісточок
1 ст. л вершкового масла
4 ст.л. меду


ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Помийте сочевицю, залийте водою та варіть до напівготовності.
2.      Додайте помитий чорнослив та протушкуйте.
3.      Додайте мед та вершкове масло.
 
Пюре із сочевиці


0,5 л води
200 г сочевиці
1 цибулина
1 морквина
1 болгарський перець
2 ст л олії
куркума за смаком

сіль за смаком
 чорний мелений перець
 зелень


ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Овочі почистіть, наріжте, залийте водою та варіть 20 хвилин.
2.      Сочевицю добре промийте, додайте до овочів та варіть 10-12 хвилин до готовності сочевиці.
3.      Перекладіть все з каструлі в блендер і перемеліть до однорідної маси.
4.      Додайте олію, сіль, перець та зелень за смаком.


Суп із сочевиці


1,5 л води
200 г сочевиці
1 цибулина
1 морквина
3 ст. л. олії
2 ст. л. борошна
Сіль


ПРИГОТУВАННЯ:
1.      Промийте сочевицю, нашатковану моркву. Покладіть все в каструлю, залийте водою і варіть до готовності.
2.      Цибулю дрібно нашаткуйте, обсмажте на олії до золотистого кольору.
3.      Додайте цибулю в суп, посоліть та доведіть до кипіння.