Насіння льону
Опубліковано: 25.04.2014, Оновлено: 16.12.2021
Насіння льону є неперевершеним дієтичним продуктом підвищеної біологічної цінності.
Льон — одна з найдавніших окультурених
рослин. Знахідки в розкопках свідчать, що льон був відомий ще в кам’яному віці. Його батьківщиною вважають Індію, Південну Азію, Персію. В Стародавньому
Єгипті, Ассирії, Вавилоні носили лляні тканини і спеціально
вирощували на полях.
З давніх давен в Україні льон обробляли на пряжу, ткали
полотно та шили сорочки, з насіння вичавлювали олію. Про його цілющі
лікувальні властивості писали давні лікарі Гіппократ та Авіцена.

Зараз льон знову привертає увагу тих, хто задумується про здорове харчування. Насіння льону є дієтичним продуктом підвищеної біологічної цінності і застосовується в лікувальних цілях та кулінарії.
В багатьох країнах льон уже
надійно завоював свої позиції, наприклад, в Німеччині щорічно використовують
десятки тисяч тон насіння для приготування страв та випічки, а ще вживають як самостійний дієтичний продукт. В США і Канаді лікарі
рекомендують вживати насіння льону щоденно та додавати як поживний інгредієнт до улюблених страв. Насіння льону має дуже багатий вітамінно-мінеральний склад, підвищує ситість страв та майже немає протипоказань.
Хімічний склад
Насіння льону містить:
- вітаміни E, D, B2, B3, B4, B5, B6, B9, бета-каротин
- мікроелементи: залізо, цинк, мідь, марганець, селен
- макроелементи: кальцій, калій, натрій, магній
- незамінні амінокислоти: триптофан, аргінін, лізин
- жирні кислоти: лінолева і арахінова.
Насіння складається з вуглеводів - 12-26%, ефірних олій 35-45%, ненасичених жирних кислот, білка - 20-33%, органічних кислот і ферментів. А проростки льону містять до 3,5% глікозиду лінамарину, який захищає слизову шлунка і не дає всмоктуватись шкідливим токсинам.
Насіння льону – найбагатше джерело незамінних поліненасичених жирних кислот
Омега-3 ,Омега-6 та Омега-9. Жоден продукт із традиційного раціону не містить
такої кількості цих необхідних кислот. Жирні кислоти мають протизапальний і регенеруючий ефект та потрібні для жіночого здоров'я.
А білок в складі льону ідеально засвоюється людським організмом. Харчова цінність цього білка визначається в 92 одиниці (казеїн
прийнятий за 100).
Лікувальні
властивості
Є відомий вислів індійського діяча Махатма
Ганді: “Коли насіння льону стане звичним компонентом харчування людей, то
здоров’я їх покращиться“. Дійсно,
завдяки унікальним природним якостям льон рекомендують вживати для профілактики
і лікування багатьох захворювань: для підтримання імунної системи організму,
серцево-судинних захворюваннях, при цукровому діабеті, при атеросклерозі,
захворюваннях печінки, шлунково-кишткового тракту і щитовидної залози, для
покращення стану волосся та шкіри, як
загальноукріплюючий та протизапальний засіб.
Для профілактики достатньо 1
ч.л насіння в день, для лікувального ефекту дозу варто збільшити в декілька разів.
Насіння льону важливе для вживання жінкам, як джерело рослинних естрогенів – природного аналогу жіночих гормонів. Вони допомагають вирівняти гормональний фон та є одним з топ-продуктів для жіночої молодості.
Для жінок добова норма - 2 ч л, для чоловіків - 1 ч л.
Доведено, що насіння льону є м’яким замінником гормональної
терапії для полегшення симптомів менопаузи, таких як дратівливість,
припливи та нічна пітливість.
Високий вміст клітковини посилює перистальтику кишківника, зменшує виникнення закрепів, пришвидшує
виведення з організму надлишкового холестерину. Завдяки цій функції насіння
льону успішно застосовують для зменшення ваги.
Льон є лідером по вмісту найсильніших
антиоксидантів - лігнанів, які мають противірусну і антибактеріальну дію. Вони вповільнюють розвиток злоякісних пухлин та перешкоджають процесам старіння
організму. Щоденне споживання лігнінів може
покращити рівень цукру в крові. Цукор надходить з їжі в кров повільніше завдяки
клітковині, що перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в тонкому кишківнику та захищає організм від різких перепадів рівня цукру в крові.
Вітамін А вважають основним компонентом молодості і краси, а вітамін В забезпечує здоровий стан
нервової системи людини, має заспокійливий ефект та допомагає подолати
депресію.
Насіння льону належить до проносних засобів, оскільки містить жирні масла, які стимулюють травлення і попереджають закрепи. Найбільш ефективною формою вживання є слиз з льону. При інфекційних захворюваннях і отруєннях, слиз попереджує всмоктування
в кров токстичних речовин з кишківника та захищає його слизову від подразнень.
Слиз ефективний при виразці шлунку
і дванадцятипалої кишки, для лікування захворювань шлунково-кишечногo тракту та
сечовидільної системи, закрепів. З лікувальною метою подрібніть 2 чайні ложки насіння і
розведіть 1 склянкою окропу. Вживайте 2-3 рази на день по 100-150 мл.
Відвар льону має протипаразитарний ефект: згубно діє на гельмінтів, віруси гепатиту і грибки та допомагає полегшити симптоми гастриту.
У невеликих кількостях насіння льону можна вживати майже всім. Обмежити вживання до 1 чайної ложки в день бажано вагітним та годуючих мама.
Зберігати насіння льону потрібно в холодильнику, а мелене насіння бажано - у
морозильній камері, щоб вберегти від окислення.
Кулінарні
властивості
Насіння льону можна вживати в їжу щоденно. І в Європі, і в країнах Америки льон вважають одним з
найбільш корисних харчових продуктів.
Насіння льону використовують, як
смачну і корисну дієтичну добавку при приготуванні холодних та гарячих страв. Смачно додавати в каші,
фруктові і овочеві салати, супи, картопляне пюре, квашену капусту,
вінегрети.
Можна змішувати насіння з
молоком, йогуртом, кефіром. Додавайте льон в борошняні вироби, хліб, випічку. Дуже корисне лляне борошно, яке нормалізує роботу ШКТ завдяки високому вмісту харчових волокон. Більш детальну інформацію про нього шукайте ТУТ.

Насіння можна застосовувати
також в подрібненому вигляді, перемелюючи на кавомолці. А для підсилення аромату та смакових якостей підсушіть насіння на сухій сковорідці.
В
країнах Азії вживають в їжу урбеч – ароматну та смачну густу пасту з суміші меду і
обсмаженого змеленого лляного насіння. Таку пасту додають практично в
будь-яку страву.
Насіння льону використовують для схуднення
та природного очищення кишківника. Для цього на добу потрібно вживати 1 столову
ложку перемеленого насіння льону, запиваючи невеликою кількістю кефіру чи
водою. Завдяки високому вмісту клітковини добре насищає та допомагає виводини токсини з організму.
Науково доведено, що насіння льону - оздоровлює організм. Тому не
зволікайте, щоб купити льон! Вживайте його щодня, як окремий продукт або
додавайте в улюблені страви.
Рецепти з насіння льону
Смузі з льоном
2 ч л насіння льону
1 склянка кефіру
1 ч л насіння кунжуту
пів склянки ягід по сезону (малина, чорниця, полуниця..)
половинку банана
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Змішайте і добре збийте всі компоненти в блендері.
2. Вживайте на сніданок чи перекус.
Каша з льону
2 ч л меленого льону
1 склянка води.
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Мелене насіння льону залийте 1 склянкою води.
2. Настоюйте 10-15 хвилин. Лікувальна поживна каша готова.
Лляний кисіль
1 л води
4 ст л меленого льону
6 ложок варення
Лимонна чи апельсинова цедра, кориця, інші спеції
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Розведіть мелене насіння льону в воді, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
2. Додайте варення, цедру, корицю.
Лляне молоко
6 чашок води
1 / 4 скл насіння льону
5 фініків
2 ч.л. ванільного екстракту
мелена кориця, мускатний горіх, імбир, інші спеції
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Змішайте насіння льону і воду в блендері, збивайте протягом 1 хв, процідіть через марлю.
2. Помістіть проціджену рідину в блендер, додайте фініки, ваніль і спеції.
3. Збивайте все разом 2 хв. Лляне молоко готове.
Можна зберігати в холодильнику не більше
5 днів, перед вживанням збовтувати.
Халва з льону
1 склянка меленого льону
трішки меду
родзинки, курага чи чорнослив попередньо розмочені
2 ст. л води
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Розмоліть на кавомолці насіння льону.
2. Додайте холодну кип’ячену воду.
3. До
отриманої суміші додайте мед, за смаком можна додати родзинки, курагу.
4. Збийте в блендері до пастоподібної маси.