Насіння льону

Опубліковано: 25.04.2014,   Оновлено: 16.12.2021

  Насіння льону є неперевершеним дієтичним продуктом підвищеної біологічної цінності.   

       Льон — одна з найдавніших окультурених рослин. Знахідки в розкопках свідчать, що льон був відомий ще в кам’яному віці. Його батьківщиною вважають Індію, Південну Азію, Персію. В Стародавньому Єгипті, Ассирії, Вавилоні  носили лляні тканини і спеціально вирощували на полях. 

З давніх давен в Україні льон обробляли на пряжу, ткали полотно та шили сорочки, з насіння вичавлювали олію. Про його цілющі лікувальні властивості писали давні лікарі Гіппократ та Авіцена. 



        Зараз льон знову привертає увагу тих, хто задумується про здорове харчування. Насіння льону є дієтичним продуктом підвищеної біологічної цінності і застосовується в лікувальних цілях та кулінарії. 

       В багатьох країнах льон уже надійно завоював свої позиції, наприклад, в Німеччині щорічно використовують десятки тисяч тон насіння для приготування страв та випічки, а ще вживають як самостійний дієтичний продукт. В США  і Канаді лікарі рекомендують вживати насіння льону щоденно та додавати як поживний інгредієнт до улюблених страв. Насіння льону має дуже багатий вітамінно-мінеральний склад, підвищує ситість страв та майже немає протипоказань. 




Хімічний склад

       Насіння льону містить:
- вітаміни E, D, B2, B3, B4, B5, B6, B9, бета-каротин
- мікроелементи: залізо, цинк, мідь, марганець, селен
- макроелементи: кальцій, калій, натрій, магній
- незамінні амінокислоти: триптофан, аргінін, лізин
- жирні кислоти: лінолева і арахінова.


Насіння складається з вуглеводів - 12-26%, ефірних олій 35-45%, ненасичених жирних кислот, білка - 20-33%, органічних кислот і ферментів. А проростки льону містять до 3,5% глікозиду лінамарину, який захищає слизову шлунка і не дає всмоктуватись шкідливим токсинам.

Насіння льону – найбагатше джерело незамінних поліненасичених жирних кислот Омега-3 ,Омега-6 та Омега-9. Жоден продукт із традиційного раціону не містить такої кількості цих необхідних кислот. Жирні кислоти мають протизапальний і регенеруючий ефект та потрібні для жіночого здоров'я.

А білок в складі льону ідеально засвоюється людським організмом. Харчова цінність цього білка визначається в 92 одиниці (казеїн прийнятий за 100).



Лікувальні властивості
          

       Є відомий вислів індійського діяча Махатма Ганді: “Коли насіння льону стане звичним компонентом харчування людей, то здоров’я їх покращиться“. Дійсно, завдяки унікальним природним якостям льон рекомендують вживати для профілактики і лікування багатьох захворювань: для підтримання імунної системи організму, серцево-судинних захворюваннях, при цукровому діабеті, при атеросклерозі, захворюваннях печінки, шлунково-кишткового тракту і щитовидної залози, для покращення стану волосся та шкіри, як загальноукріплюючий та протизапальний  засіб. 


       Для профілактики достатньо 1 ч.л насіння в день, для лікувального ефекту дозу варто збільшити в декілька разів. Насіння льону важливе для вживання жінкам, як джерело рослинних естрогенів – природного аналогу жіночих гормонів. Вони допомагають вирівняти гормональний фон та є одним з топ-продуктів для жіночої молодості.

Для жінок добова норма - 2 ч л, для чоловіків - 1 ч л. Доведено, що насіння льону є  м’яким замінником гормональної терапії для полегшення симптомів менопаузи, таких як дратівливість, припливи та нічна пітливість. 


       Високий вміст клітковини посилює перистальтику кишківника, зменшує виникнення закрепів, пришвидшує виведення з організму надлишкового холестерину. Завдяки цій функції насіння льону успішно застосовують для зменшення ваги. 



          

        Льон є  лідером по вмісту найсильніших антиоксидантів - лігнанів, які мають противірусну і антибактеріальну дію. Вони вповільнюють розвиток злоякісних пухлин та перешкоджають процесам старіння організму. Щоденне споживання лігнінів може покращити рівень цукру в крові. Цукор надходить з їжі в кров повільніше завдяки клітковині, що перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в тонкому кишківнику та захищає організм від різких перепадів рівня цукру в крові.


       Вітамін А вважають основним компонентом молодості і краси, а вітамін В забезпечує здоровий стан нервової системи людини, має заспокійливий ефект та допомагає подолати депресію.


       Насіння льону належить до проносних засобів, оскільки містить жирні масла, які стимулюють травлення і попереджають закрепи. Найбільш ефективною формою вживання є слиз з льону. При інфекційних захворюваннях і отруєннях, слиз попереджує всмоктування в кров токстичних речовин з кишківника та захищає його слизову від подразнень.

Слиз ефективний при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, для лікування захворювань шлунково-кишечногo тракту та сечовидільної системи, закрепів. З лікувальною метою подрібніть 2 чайні ложки насіння і розведіть 1 склянкою окропу. Вживайте 2-3 рази на день по 100-150 мл.


Відвар льону має протипаразитарний ефект: згубно діє на гельмінтів, віруси гепатиту і грибки 
та допомагає полегшити симптоми гастриту.


У невеликих кількостях насіння льону можна вживати майже всім. Обмежити вживання до 1 чайної ложки в день бажано вагітним та годуючих мама. 

Зберігати насіння льону потрібно в холодильнику, а мелене насіння бажано - у морозильній камері, щоб вберегти від окислення. 



Кулінарні властивості
 
       Насіння льону можна вживати в їжу щоденно. І в Європі, і в країнах Америки льон вважають одним з найбільш корисних харчових продуктів.

Насіння льону використовують, як смачну і корисну дієтичну добавку при приготуванні холодних та гарячих страв. Смачно додавати в каші, фруктові і овочеві салати, супи, картопляне пюре, квашену капусту, вінегрети. 


Можна змішувати насіння з молоком, йогуртом, кефіром. Додавайте льон в борошняні вироби, хліб, випічку. Дуже корисне лляне борошно, яке нормалізує роботу ШКТ завдяки високому вмісту харчових волокон. Більш детальну інформацію про нього шукайте ТУТ.



        

Насіння можна застосовувати також в подрібненому вигляді, перемелюючи на кавомолці. А для підсилення аромату та смакових якостей підсушіть насіння на сухій сковорідці. 


В країнах Азії вживають в їжу урбеч – ароматну та смачну густу пасту з суміші меду і обсмаженого змеленого лляного насіння. Таку пасту додають практично в будь-яку страву.


Насіння льону використовують для схуднення та природного очищення кишківника. Для цього на добу потрібно вживати 1 столову ложку перемеленого насіння льону, запиваючи невеликою кількістю кефіру чи водою. Завдяки високому вмісту клітковини добре насищає та допомагає виводини токсини з організму.


Науково доведено, що насіння льону - оздоровлює організм. Тому не зволікайте, щоб купити льон! Вживайте його щодня, як окремий продукт або додавайте в улюблені страви.



  Рецепти з насіння льону
 

        

                                                                                                            Смузі з льоном


2 ч л насіння льону

1 склянка кефіру
1 ч л насіння кунжуту
пів склянки ягід по сезону (малина, чорниця, полуниця..)
половинку банана
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Змішайте і добре збийте всі компоненти в блендері.
2. Вживайте на сніданок чи перекус.
 
                                                       

                                                                                                              Каша з льону
 


2 ч л меленого льону
1 склянка води.
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Мелене насіння льону залийте 1 склянкою води.
2. Настоюйте 10-15 хвилин. Лікувальна поживна каша готова.



                                                                                                     

                                                                                                                 Лляний кисіль


1 л води 
4 ст л меленого льону
6 ложок варення
Лимонна чи апельсинова цедра, кориця, інші спеції
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Розведіть мелене насіння льону в воді, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
2. Додайте варення, цедру, корицю.
 


                                                                                                         Лляне молоко

6 чашок води
1 / 4 скл насіння льону
5 фініків
2 ч.л. ванільного екстракту
мелена кориця, мускатний горіх, імбир, інші спеції
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Змішайте насіння льону і воду в блендері, збивайте протягом 1 хв, процідіть через марлю.
2. Помістіть проціджену рідину в блендер, додайте фініки, ваніль і спеції.
3. Збивайте все разом 2 хв. Лляне молоко готове.
Можна зберігати в холодильнику не більше 5 днів, перед вживанням збовтувати.
 
                                                     

                                                                                                    Халва з льону

1 склянка меленого льону
трішки меду
родзинки, курага чи чорнослив попередньо розмочені
2 ст. л води
 
ПРИГОТУВАННЯ:
1. Розмоліть на кавомолці насіння льону.
2. Додайте холодну кип’ячену воду.
3. До отриманої суміші додайте мед, за смаком можна додати родзинки, курагу.
4.  Збийте в блендері до пастоподібної маси.