Кіноа біла
Що таке КІНОА? Як її вживати?
За смаком нагадує неочищений рис. З кіноа можна готувати надзвичайно смачні:
- салати,
- каші,
- супи.
Біла кіноа має найтонший смак і найлегшу текстуру, вона найбільш м'яка та ніжна, готується швидше за всі інші види - 10-15 хвилин (у співвідношенні з водою 1:2);
Кіноа - ідеальна їжа для вегетаріанців, оскільки містить вдвічі більше білка, ніж рис та ячмінь.
Перед приготуванням рекомендується замочити крупу в холодній воді 1-2 год. - це позбавить її від гіркоти;
У чому сила КІНОА?
За своїми харчовими показниками кіноа найбільше наближена до материнського молока;
Кіноа - крупа, яка містить усі необхідні організму мінерали та речовини: марганець, магній, фосфор, мідь, залізо, цинк, калій і кальцій, вітаміни групи В та Е;
Не містить глютену, тому її спокійно можуть вживати люди з алергією на клейковину.
Чого не варто?
- Не варто вживати при захворюванні нирок, подагрі та індивідуальній непереносимості;
- Не варто зловживати кіноа, бо можуть виникнути проблеми з травленням і важкість.
Салат томатний з кіноа
Інгредієнти:
Кіноа — 1 склянка;
Вода питна — 2 склянки;
Сухі помідори в олії або томатний соус — ⅓ чашки;
Свіжий шпинат або рукола — 2 чашки;
Нарізаний грецький горіх — ⅓ чашки;
Сіль, за смаком.
Соус до салату:
Оливкова олія — 2 ст. л.;
Лимонний сік — 2 ст. л.;
Часник — 2 зубчики;
Гірчиці порошок — 1 ч. л.;
Сіль — ½ ч. л.;
Червоний перець — щіпка ;
Чорний перець за смаком.
Приготування:
1. Відваріть попередньо кіноа з водою протягом 15-20 хвилин на малому вогні. Залиште крупу остигати.
2. Приготуйте соус. Спершу змішайте оливкову олію з лимонним соком, а потім додайте інші інгредієнти і ретельно збийте.
3. Додайте до крупи нарізані помідори, або томатний соус, нарізану зелень та горіхи. Заправте салат соусом і подавайте теплим.
Найкраще споживати в обідній час.