Зіра (кумин) мелена
Чим особлива зіра (кумин)?
- Зіра або кумин — це смугасте насіння сірого кольору з сильним пряним запахом і гострим, горіховим смаком.
- Містить ефірні масла. Вони зменшують запалення в організмі та попереджають серцево-судинні захворювання.
- Природний антисептик — вповільнює кліткове старіння і стимулює відновлення організму.
- Регулярне вживання зіри має легкий послаблюючий та сечогінний ефект.
- Спеція корисна для годуючих мам — покращує вироблення молока.
Як використовувати зіру (кумин)?
- Традиційна спеція для східного плову, страв із бобових, рису, макаронів, заправок, соусів, борщів та супів.
Чудово смакує з овочами, особливо з морквою та картоплею. - Використовуйте при маринуванні та консервації.
- Зіра надає легкий пряний аромат кисломолочним продуктам, запіканкам і несолодкій випічці.
- Добре поєднується зі всіма прянощами, особливо з коріандром, куркумою, фенхелем, корицею, імбирем, кмином, лавровим листом, чорним та духмяним перцем.
- Маленька порада від нас ❤️
Для кращого розкриття аромату та смаку обсмажте ціле насіння у невеликій кількості олії або просто на сухій сковорідці.
Чудово смакує з овочами, особливо з морквою та картоплею.
Для кращого розкриття аромату та смаку обсмажте ціле насіння у невеликій кількості олії або просто на сухій сковорідці.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
Зелений суп-пюре
Інгредієнти:
Конопляне молоко — 2 склянки (2 скл. води + 3 ст.л. насіння).
Броколі, суцвіття — 2 склянки.
Авокадо — 1 шт.
Карі — ½ ч.л.
Зіра (кумин) — ½ ч.л.
Асафетида — ⅓ ч.л. (або часник 1 зубчик).
Приготування:
1. Суп-пюре може бути як сироїдним, так і веганським (тільки відваріть броколі протягом 3 хв., якщо Ви не готові їсти її сирою).
2. Авокадо розріжте навпіл. Видаліть кісточку і наріжте на дрібні кубики. Додайте авокадо в блендер, куди вже налите конопляне «молоко».
3. Додайте дрібно нарізані суцвіття броколі та спеції. Збивайте все до утворення однорідної консистенції.
Так як в цьому рецепті не використовується сіль, то спецій можна додати побільше.
Індійські коржики (палянички) з цукіні і петрушкою
Інгредієнти:
1. Цукіні або кабачки — 450 г.
2. Пшеничне цільнозернове борошно — 200 г.
3. Рисове борошно — 175 г.
4. Зіра (кумин) — ½ ч.л.
5. Куркума — ½ ч.л.
6. Імбир — 2 ч.л.
7. Петрушка сушена — 1-2 ч.л.
8. Рослинна олія (найкраще кокосова) — 4 ст.л.
9. Сіль гімалайська рожева — 1 ч.л.
Приготування:
Насіння зіри обсмажте на сухій сковороді протягом 30-60 секунд, постійно помішуючи, поки вони не підсмажаться з усіх боків.
Цукіні помийте, обріжте з обох кінців і, не зрізуючи шкірку, натріть на крупній тертці. Змішайте у великій мисці обидва види борошна, імбир, куркуму і петрушку, зіру, чайну ложку солі і перемішайте. Додайте натертий кабачок і ще раз як слід перемішайте. Влийте в ту ж миску 1,5 столові ложки олії і вмішайте її в борошняну масу. Потім поступово влийте 4-5 столових ложок холодної води, поки тісто не стане м'яким і вологим.
Посипте стіл борошном. Розділіть тісто на 12 рівних кульок. Кожну кульку розкачайте в тонкий корж, діаметром приблизно 14 см.
Добре розігрійте на плиті чавунну сковорідку (або сковорідку з товстим дном). Обсмажуйте кожний корж протягом 2 хвилин із кожного боку.
Окропіть краї коржів олією, знову переверніть і обсмажуйте ще 30-60 секунд, а потім переверніть і побризкайте олією з іншого боку. Після цього викладіть коржі на тарілку.
Подавайте гарячими.
Смачного!
Найкраще готувати коржі у першій половині дня.