Базилік зелений
Чим особливий базилік зелений?
- Має солодкуватий присмак з легкою гірчинкою.
- Корисний для травлення: містить речовину евганол, яка стимулює виділення шлункового соку.
- Базилік багатий на ефірні масла. Вони зменшують запалення в організмі та попереджають серцево-судинні захворювання.
- Джерело потужних антиоксидантів, які укріплюють імунітет і вповільнують процес старіння шкіри.
- Містить вітамін К — 45 мг на 100г базиліку. Цей вітамін укріплює скелет і підвищує рухову активність.
Як використовувати базилік зелений?
- Це універсальна пряність, тому сміливо додавайте його до супів, салатів, соусів, страв із бобових та тушених овочів.
- Готуйте із базиліку традиційний соус песто.
- Маленька порада ❤️
У гарячі страви його краще додавати за 10 хвилин до готовності, щоб зберегти насичений аромат. - Якщо заварити 1 ч.л. сухого базиліку — отримаєте домашній засіб від кашлю та простуди.
У гарячі страви його краще додавати за 10 хвилин до готовності, щоб зберегти насичений аромат.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
Турецький сочевичний суп-пюре
Інгредіенти:
Червона сочевиця — 300 г.
Помідори (або 3 ст.л. томат-пасти) — 2 шт.
Кокосова олія — 50 г.
Орегано — 1/2 ч.л.
Базилік — 1/2 ч.л.
М'ята — 1/2 ч.л.
Лимон — 1 шт.
Перець чорний — на смак.
Сіль — на смак.
Вода — 1.5 л.
Для грінок:
Хліб цільнозерновий — 200 г.
Твердий сир (бринза, сулугуні) — 150 г.
Часник — 4 зубчики.
Кокосова олія — 2 ст.л.
Приготування:
1. Помідори і лимон помийте. Сочевицю ретельно промийте. Очистіть від шкірки помідори і подрібніть їх.
2. У каструлі з товстим дном розтопіть олію. Додайте подрібнені помідори або томатну пасту і обсмажуйте 2-3 хв., помішуючи лопаткою.
3. Засипте в цю суміш сочевицю і обсмажуйте її, періодично помішуючи, до тих пір, поки вона не стане світлішою.
4. Залийте в каструлю всю воду, дайте закипіти. Зменшіть вогонь і варіть на слабкому вогні.
5. Коли сочевиця розвариться практично до пюреподібного стану, посоліть і поперчіть.
6. Додайте в суп м'яту, базилік, орегано і варіть на слабкому вогні ще 10-15 хв.
7. Поки доварюється суп, приготуйте продукти для грінок. Часник краще дрібно нарізати, а не видавлювати через прес. Сир натріть на тертці.
8. Обсмажте грінки на сухий розпеченій сковорідці або на олії. Ще гарячі грінки присипте з одного боку часником, натертим сиром і відправте знову на сковорідку, прикрийте кришкою і потримайте грінки на маленькому вогні до розплавлення сиру.
9. Візьміть ще одну каструлю, поставте на неї сито і протріть через нього суп. Цей суп не бажано збивати блендером, бо з'являється непотрібна піна.
10. Подавайте суп-пюре з 1-2 часточками лимона. Сік лимона потрібно вичавити в суп відразу перед подачею. Також до супу подавайте грінки з сиром і часником.
Смачного!
Найкраще готувати цей суп на обід.