Кіноа триколірна
Що таке кіноа триколірна? Чим вона особлива?
- Триколірна кіноа — суміш білої, червоної та чорної кіноа.
- Кіноа — це зернова культура, яка є однією з найпопулярніших круп у світі.
- Містить у великих кількостях: калій (563 мг), фосфор (450 мг), магній (196 мг) та кальцій (86 мг). Ці мікроелементи нормалізують роботу серця й судин та зміцнюють кісткову систему.
- Джерело вітамінів групи В і селену. Вони укріплюють нервову систему та мають легку седативну дію.
- Ідеальна їжа для вегетаріанців — містить всі 9 незамінних амінокислот та двічі більше білка (15грам), ніж рис і ячмінь.
- Кіноа багата клітковиною (10-15г на 100 г каші), а тому стимулює і налагоджує роботу кишківника.
- Джерело потужних антиоксидантів: кверцетину і сквалену. Вони знижують ризики хронічних захворювань та захищають наш організм.
Про глютен
- Кіноа — безглютенова крупа.
- Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену.
- Таку крупу можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.
Про глютен
- Кіноа — безглютенова крупа.
- Та через те, що зберігається на одному складі з іншими продуктами, може містити сліди глютену.
- Таку крупу можна спокійно вживати людям, що обмежують глютен або мають легкий ступінь непереносимості. Якщо ж у вас діагностована целіакія, будьте обережними.
Як вживати кіноа триколірну?
- Готуйте з кіноа смачні каші на рослинному молоці із горішками та супи.
- Можна додавати до овочевих салатів або готувати ресторанні боули із тофу та овочами. Смакота:)
- Чудово підходить для веганського плову або для фарширування овочів. Наприклад, перчиків чи помідорів.
- Перед приготуванням рекомендуємо замочити крупу в холодній воді на 1-2 год — це позбавить її від гіркоти і зробить більш мягкою.
- Після замочування варіть крупу 10-15хв. Співвідношення кіноа і води 1:2.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Рекомендуємо проконсультуватися з лікарем щодо вживання кіноа при захворюванні нирок, подагрі.
Чіа-биточки
Інгредієнти:
Триколірна кіноа - 1 скл.
Натерте цукіні (кабачки) - 1 скл.
Натерта морква - 1 скл.
Нарізана петрушка - ¼ скл.
Відварений нут - 1 скл.
Змелене насіння льону - 2 ст.л.
Тепла вода - 50 мл
Карі - 1 ч.л.
Сіль морська за смаком
Приготування:
1. Відваріть кіноа та дайте охолонути.
2. Залийте льон теплою водою та дайте настоятись 5 хв.
3. Подрібніть нут вилкою або у блендері.
4. Розігрійте духовку до 180 градусів. З’єднайте всі інгредієнти у мисці. Сформуйте кульки, або скористайтесь формою для мафінів, заповнивши їх масою.
5. Випікайте 5 хвилин при температурі 180 градусів, а потім ще 20-25 хв. при 160 градусах. Щоб сформувалась скоринка скористайтесь конвекцією.
Найкраще вживати у обідній час. Обережно! Дітки наминають із задоволенням.