Шафран (імеретинський)
Чим особливий шафран (імеретинський)?
- Шафран імеретинський — це відбірні нитки шафрану, який ми привозимо з Узбекистану.
- Має червоно-оранжевий колір і сильний пряно-гіркуватий смак. Надає стравам золотистого кольору.
- Джерело марганцю: 0,25 ч.л. = денна норма марганцю. Він покращує обмін речовин та підтримує здоровий рівень холестерину.
- Містить багато ефірних масел та антиоксидантів, які омолоджують клітини організму й покращують склад крові.
- Шафран багатий на вітамін В6 — 100г спеції містить 50% денної норми. Цей вітамін формує еритроцити і забезпечує роботу нервової системи.
- Імеретинський шафран входить в знамениту приправу хмелі-сунелі.
Як використовувати шафран (імеретинський)?
- Додавайте у страви з круп, салати, випічку. Добре смакує у десертах, кремах та коктейлях — надає ванільний аромат і золотистий відтінок.
- Можна використовувати самостійно або ж поєднувати з невеликою кількістю інших пряностей: базиліком, розмарином чи тим'яном.
- А зараз кілька секретів шафрану :)
- Перед додаванням до страви замочіть його на кілька хвилин у воді або молоці. Це максимально розкриє смак шафрану.
- Додавайте його у майже готову страву. Чим пізніше додасте, тим “тоншим” буде смак та аромат.
- Перед додаванням до страви замочіть його на кілька хвилин у воді або молоці. Це максимально розкриє смак шафрану.
- Додавайте його у майже готову страву. Чим пізніше додасте, тим “тоншим” буде смак та аромат.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Вживати дітям до 3-х років та вагітним.
Рис із шафраном
Інгредієнти:
Шафран — дрібка.
Рис басматі — 1,5 склянки.
Кунжутна олія — 3 ст.л.
Куркума — 1 ч.л.
Лавровий лист — 4 штуки.
Палички кориці — 2 штуки.
Кардамон — 7 штук.
Гвоздика — 7 штук.
Сіль — ½ ч. л.
Вода — 1 ст. л.
Кінза або петрушка — 1 пучок.
Приготування:
1. Промийте рис двічі, злийте воду і дайте йому висохнути. Замочіть шафран в столовій ложці води не менше, ніж на 10 хвилин.
2. Розігрійте каструлю на середньому вогні і додайте олію. Потім додайте лавровий лист, розламані шматочки кориці, гвоздику, кардамон, куркуму та сіль і пасеруйте все протягом хвилини.
3. Зменшіть вогонь, додайте в спеції рис і пасеруйте ще 2 хвилини.
4. Влийте гарячу воду і замочений раніше шафран із водою і доведіть до слабкого кипіння, після чого варіть, не закриваючи, 5 хвилин. Потім зменшіть вогонь до середнього і не повністю прикрийте каструлю. Готуйте так ще протягом 5 хвилин, перемішуючи 1-2 рази, щоб уникнути склеювання і прилипання рису до дна.
5. Зменшіть вогонь до слабкого, щільно закрийте каструлю і доведіть до готовності протягом 10 хвилин.
Дрібно наріжте пучок кінзи (петрушки), перемішайте з рисом і подавайте до столу гарячим.
Ви можете приготувати цю страву, використовуючи пароварку. Для цього розігрійте в каструлі спеції, як описано вище і перемішайте з рисом. Перекладіть рис і спеції в пластикову ємність і залийте невеликою кількістю води так, щоб вона не повністю покривала рис. Поставте в пароварку і готуйте протягом 20-30 хвилин.
Смачного!
Печеня з гарбуза, нуту і червоної сочевиці
Інгредієнти:
1. Нут — ¾ склянки.
2. Гарбуз — 1,25 кг.
3. Морква — 3 шт.
4. Цибуля ріпчаста — 1 шт.
5. Червона сочевиця — 1 скл.
6. Овочевий бульйон або вода — 4 скл.
7. Томатна паста — 3 ст.л.
8. Імбир — 1,5 ст.л.
9. Часник — 1 зубчик.
10. Кориця — ½ ч.л.
11. Мелений кмин — 1,5 ч.л.
12. Шафран — ¼ ч.л.
13. Перець чорний мелений — ½ ч.л.
14. Сіль — ½ ч.л.
15. Сік лайма — ¼ скл.
16. Лайм — 1 шт.
17. Смажений арахіс — 70 г.
18. Нарізана петрушка — ⅓ скл.
Приготування:
Замочіть нут в холодній воді на 6 годин або на одну ніч. Або використовуйте швидкий спосіб замочування. Залийте нут холодною водою в каструлі. Доведіть до кипіння. Приберіть каструлю з вогню і через 1 годину злийте воду з нуту.
У велику каструлю покладіть нут, порізані гарбуз, моркву, цибулю, а також сочевицю, бульйон, імбир, корицю, кмин, сіль, шафран і перець. Накрийте кришкою і тушкуйте при низькій температурі 40 хвилин або поки сочевиця не почне розсипатися, а нут не розм'якшиться. Додайте сік лимона та томатну пасту. Посоліть за смаком.
Подавайте з рисом, посипавши арахісом і петрушкою. Боки тарілки прикрасьте скибочками лимона.
Смачного!
Найкраще готувати в обідній час.