Пажитник мелений (фенугрек)
Чим особливий пажитник мелений (фенугрек)?
- Пажитник (фенугрек, шамбала, гуньба сінна, чаман) — це тверде насіння ромбовидної форми, жовто-коричневого кольору.
- Смак пряний, трішки гіркуватий з горіхово-грибним присмаком.
- Містить речовину діосгенін, яка схожа по дії з жіночим статевим гормоном — естрогеном. Тому нормалізує гормональний фон, пом'якшує симптоми менопаузи і полегшує менструальні болі.
- Багатий на калій — 770мг на 100г продукту. Калій нормалізує артеріальний тиск і укріплює серцевий м'яз.
- Фенугрек містить багато розчинної і нерозчинної клітковини. Знижує швидкість засвоєння вуглеводів і рівень глюкози в крові.
Як використовувати пажитник мелений (фенугрек)?
- Щоб повністю розкрити аромат пажитника та забрати надлишок гіркоти — обсмажте його декілька хвилин на сухій сковорідці.
- Пажитник має властивість згущувача, тому приправляйти ним супи, підливи, соуси.
- Спробуйте поєднати з морквою та нутовим омлетом. Смакота ❤️
- Додавайте до страв з картоплі та грибів, овочів, бобових. Використовуйте для ароматизації тіста і випічки.
- Добре поєднується усіма прянощами, а особливо з кумином, коріандром, петрушкою, чорним перцем, тим’яном.
- Залийте 1 ст. л. просмаженого насіння пажитника окропом і варіть 5 хвилин. Додайте мед та лимон. Тонізуючий ранковий напій готовий :)
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Рекомендуємо проконсультуватися з лікарем перед вживанням при підвищеному рівні естрогену, підвищеному згортанні крові та на ранніх місяцях вагітності.
Салат зі шпинатом та горіхами
Інгредієнти:
Шпинат свіжий — ½ пучка;
Горіхи волоські — 100 г;
Рукола — жменя;
Авокадо — ½ шт;
Груша або яблуко — 1 шт;
Часник — 1 зубчик;
Цибуля червона — 1 шт (невелика);
Кінза свіжа або сушена — за бажанням;
Петрушка свіжа чи сушена — за бажанням;
Паприка — 1 ч.л.;
Куркума — ½ ч.л.;
Пажитник — ½ ч.л.;
Чорний перець — за смаком;
Сіль чорна або рожева — за смаком;
Лимон — ½ шт;
Олія салатна — 2 ст.л.;
Гранат або журавлина — жменя.
Приготування:⠀
З'єднайте порізані шпинат, авокадо, грушу, горіхи, кінзу, петрушку
Збийте в блендері паприку, куркуму, пажитник, часник, цибулю, сіль і перець до однорідності і додайте до салату. Полийте олією та соком лимону. Змішайте все і прикрасьте зернами гранату або журавлиною і подавайте одразу.
Смачного!
Смакуйте у будь який час протягом дня.