Гвоздика
Чим особлива гвоздика?
- Гвоздика — це пряність з інтенсивним, специфічним фруктово-свіжим ароматом та гостро-солодким смаком.
- Має антисептичні властивості, оскільки містить багато ефірних олій та дубильних речовин. Тому при регулярному вживанні освіжає дихання і покращує здоров'я ясен.
- Пекучий смак гвоздики допомагає виробляти шлунковий сік і стимулює травлення.
- Містить вітамін С, що допомагає зміцнити імунітет та захищає наш організм від застуд.
- Гвоздика допомагає зменшити нудоту: для цього достатньо розжувати 2-3 бутони гвоздики.
Як використовувати гвоздику?
- Додавайте в маринади (грибні, овочеві, фруктово-ягідні), соуси, страви з капусти, каші, супи, овочеві рагу.
- Гвоздика — незамінний інгредієнт у десертах, сиркових начинках, кондитерських виробах, випічці та напоях.
- Чудово поєднується з іншими прянощами та спеціями: кардамоном, імбирем, лавандою, ваніллю, трояндою, лавровим листом, корицею, чорним та духмяним перцем.
- Основне правило додавання гвоздики до страв — чим пізніше її додати, тим “тоншим” буде смак та аромат.
- Не використовуйте гвоздику у великих кількостях, адже це може надати страві неприємної гіркоти. Для пікантного смаку та аромату достатньо 4-х бутонів на 1 кг тіста, а в сумішах не більше 1/7 частини від інших пряностей.
- Жуйте гвоздику при хворому горлі та сухому кашлі, полощіть горло сумішшю із рівних частин солі та меленої гвоздики для лікування фарингіту та полегшення кашлю.
- Змішайте 1 ч. л. меду та 0,5 ч. л. гвоздики і повільно розсмоктуйте суміш – це зупинить нудоту та забезпечить знеболювальний ефект.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Вживати гвоздику при гіпертонії, гастриті та виразках.
Чай із корицею і гвоздикою "по-киргизькому"
Інгредієнти:
Кориця мелена — ½ ч.л.;
Гвоздика — 2 бутони;
Апельсин — 1 шт;
Лимон — ½ шт;
Ванілін — щіпка;
Кокосовий цукор або мед — 2 ч.л.
Кип'ячена вода — 1,5 л.
Приготування:
1. В чайничок з кипяченою водою додаємо гвоздику, корицю, цедру половини лимона.
2. Після 3 хвилин варіння додаємо апельсиновий і лимонний сік і трішки ваніліну (на свій смак). Знімаємо з вогню і настоюємо 3-4 хвилини.
Чай готовий і подаємо його з цукром або медом.
Приємного чаювання!
Чай із гвоздикою "Ягідний"
Інгредієнти:
Гвоздика — 6 шт.
Кориця — щіпка.
Сік ягідний — 500 мл.
Міцний чай — 400 мл.
Сироп агави або мед — за смаком.
Лимон — 2 шт.
Апельсин — 1 шт.
Вода — 300 мл.
М’ята — гілочка.
Приготування:
1. Гвоздику, корицю і сироп (але не мед) заливаємо водою, варимо 5 хвилин, доводимо до кипіння.
2. Додаємо чай, фруктовий сік і знову доводимо до кипіння.
3. Додаємо апельсин, нарізаний кружальцями і сік двох лимонів та мед (якщо не використовуєте сироп).
Прикрашаємо м’ятою.
Готово! Приємного чаювання!