Хмелі-Сунелі
Чим особлива суміш хмелі-сунелі?
- Хмелі-сунелі — грузинська суміш прянощів, яка містить коріандр, базилік, кріп, лавровий лист, майоран, куркуму і пажитник.
- Має сіро-зелений колір, пряний аромат і легкий гострий смак.
- Багата на ефірні масла і антиоксиданти, які укріплюють імунітет та серцево-судинну систему.
- Регулярне вживання хмелі-сунелі допомагає краще перетравлювати жирну їжу та попереджає здуття.
Як використовувати хмелі-сунелі?
- Це універсальна спеція, тому сміливо приправляйте нею улюблені страви: мясо, рибу, бобові, крупи, супи та соуси.
- Особливо смакує з традиційними грузинськими стравами, як лобіо, сациві чи суп харчо. Тому, якщо ви ще не знайомі з грузинською кухнею — можливо час поекспериментувати?:)
- Хмелі-сунелі надає їжі незвичайний пікантний присмак. Тому така страва не потребує додаткових спецій. Але, орієнтуйтесь лише на свій смак :)
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості складових продукту.
- Зловживати при хворобах печінки.
Веганська ковбаса з нуту
Інгредієнти:
- Нут (або горох) — 100 г;
- Кокосова олія — 2 ст.л.;
- Часник — 1 зубчик;
- Сік буряка — 2 ст.л.;
- Агар-агар — 1-2 ч.л. (для щільнішої консистенції 2 ч.л.);
- Коріандр мелений — 1 ч.л.;
- Хмелі-сунелі — ½ ч.л.;
- Червоний перець — на кінчику ножа;
- Мускатний горіх — ¼ ч.л.;
- Морська сіль — 1 ½ ч.л.
Приготування:
1. Подрібніть нут або горох в борошно, висипте в каструлю, додайте 300 мл води і варіть, постійно помішуючи 10 хвилин.
2. Додайте в масу спеції, сіль, буряковий сік для кольору, подрібнений часник, та олію. Консистенція повинна бути як у картопляного пюре. Все добре збийте у блендері.
3. Потім розведіть в 50 мл. теплої води агар-агар, проваріть його протягом 1 хв на середньому вогні та додайте в загальну суміш, все ще раз добре перемішайте, вилийте у форму і залиште для охолодження.
Зберігайте в холодильнику.
Сациві з баклажанами
Інгредієнти:
1. Баклажани середні – 5 шт.;
2. Цибуля – 500 г.;
3. Борошно нутове – 2-3 ст.л.;
4. Горіхи волоські чищені – 3-4 скл.;
5. Зелень петрушки – на смак;
6. Часник – 4-5 зубч.;
7. Кокосова олія – 2 ст.л.;
8. Бульйон овочевий (або вода) – 2 скл.
9. Перець – за смаком;
10 Шафран, коріандр, гвоздика – по 1/4 ч.л.;
11. Хмелі-сунелі – 1/3 ч.л.;
12. Сіль морська – за смаком;
Приготування:
Баклажани очистіть від шкірки, розріжте уздовж навпіл, покладіть в холодну воду на 15 хвилин.
Цибулю підсмажте в олії.
Горіхи, готову цибулю, часник, зелень, половину підготовленого бульйону, спеції дрібно прокрутіть в блендері.
Борошно обсмажте на сковороді, додайте туди ж решту бульйону.
Баклажани наріжте і обсмажте до готовності, потім покладіть в каструлю, залийте заправкою з борошна, викладіть туди ж підготовлений горіховий соус. Варіть під кришкою, постійно перемішуючи, на повільному вогні 10-15 хвилин.
Страва смакує як гарячою так і охолодженою.
Смачного!
Найкраще готувати цю страву на обід.