Мак
Чим особливий мак?
- У зернах маку є велика кількість кальцію — 1438 мг у 100 г при денній нормі 1000-1200 мг. Кальцій необхідний для здоров'я наших м'язів, кісток та зубів.
- Містить поліфеноли, що є антиоксидантами та захищають клітини від пошкоджень і передчасного старіння.
- Хороше джерело білка: 100 г — 18 г білка. Білок бере участь в обмінних процесах і переносить всі мінерали й вітаміни по організму.
- У маковому насінні багато магнію, який важливий для згортання крові і нормального артеріального тиску.
- Багате клітковиною, що стимулює травлення і знижує рівень глюкози.
Як вживати мак?
- Додавайте до салатів, каш, десертів та смузі. Готуйте смачну макову начинку для кексів чи булочок.
- Можна приготувати рослинне макове молоко. Детальний рецепт знайдете у відео :)
- Максимальна добова норма — 1 ст. л насіння на 10 кг маси тіла.
- Рекомендуємо замочувати насіння у воді на 5-6 годин. Це дозволить усім корисним речовинам максимально засвоїтися.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту;
Маковий пиріг з лимонним кремом
Інгредієнти:
Борошно пшеничне цільнозернове — 1 склянка;
Кокосова олія — 4 ст.л.;
Молоко або рослинне молочко — ½ склянки;
Фініки — 150 г;
Змелений льон (або шрот) — 1 ст.л.;
Бананове пюре — ¾ склянки;
Насіння маку — ⅓ склянки;
Ванілін (або насіння зі стручка) — ½ ч.л.;
Сода харчова — ½ ч.л.;
Сіль морська — щіпка
Для лимонного крему:
Кокосова олія — 8 ст. л.;
Мед — ½ склянки
Кеш’ю — 100г;
Лимон — 1 шт.
Приготування:
1. Розігрійте духовку до 180°C. Викладіть квадратну форму для випічки пергаментним папером.
2. Збийте разом у блендері кокосову олію, молоко/молочко та фініки. Додайте змелений льон, бананове пюре, насіння маку, ванілін, соду та сіль. Додайте до вологої маси борошно і вимішайте тісто.
3. Викладіть тісто у форму, розгладьте ложкою чи шпателем. Випікайте близько 35 хвилин. Перевіряйте готовність тіста зубочисткою. Якщо на ній не залишатиметься вологе тісто, тоді пиріг готовий.
4. Дістаньте пиріг з духовки, форми та залиште щоб охолов.
5. За цей час приготуйте крем. Витисніть сік лимона. Додайте у чашу блендера для коктейлів всі інгредієнти та збивайте до кремової однорідності. Якщо крем буде зарідкий - поставте його у холодильник, щоб кокосова олія затверділа. Нанесіть крем лопаткою поверх пирога. Зберігайте в холодильнику.
Смачного!
Найкраще вживати у першій половині дня.