Льон золотий (білий)
Чим особливий льон золотий?
- Насіння льону — це український суперфуд. За своїми корисними властивостями не поступається заморському чіа:)
- Золотий льон — це культура, яка спеціально культивується. Він містить більше корисних речовин, ніж коричневий льон, але процес його вирощування складніший.
- Має приємний горіховий смак.
- Золотий льон джерело:
- ненасичених жирних кислот, в основному альфа-лінолевої кислоти (ALA), яка регулює обмін речовин і вповільнює процеси старіння;
- високоякісного рослинного білка, який допомагає виробляти ферменти і клітини імунітету;
- вітаміну А — основний компонентом молодості й краси. - Містить розчинну і нерозчинну клітковину. 1 ст. л. = 8-12% денної норми клітковини для дорослих. Вона потрібна для правильної роботи кишківника.
- Насіння льону є лідером по вмісту лігнанів – рослинних гормоноподібних речовин, які мають потужні антиоксидантні властивості.
- Містить вітамін В, що забезпечує здоровий стан нервової системи людини і має заспокійливий ефект.
- Відвар льону має протипаразитарний ефект та допомагає полегшити симптоми гастриту, оскільки виділяє багато клейковини.
- ненасичених жирних кислот, в основному альфа-лінолевої кислоти (ALA), яка регулює обмін речовин і вповільнює процеси старіння;
- високоякісного рослинного білка, який допомагає виробляти ферменти і клітини імунітету;
- вітаміну А — основний компонентом молодості й краси.
Як вживати льон золотий?
- Можна вживати вареним, перемелювати чи робити олію.
- Додавайте до різних страв: салатів, супів, каш та посипайте випічку.
- Приготуйте дуже корисну живу кашу. Для нього необхідно замочити насіння на ніч, а вранці зблендерувати і додати фрукти/мед/кокосову стружку за смаком. Супер корисна каша готова ❤️
- Додавайте до ранкових смузі 1 ст. л перемеленого льону. Цього достатньо, щоб зробити сніданок ще більш поживним та корисним.
- Можна використовувати у випічці: 1 ст. л замоченого перемеленого льону замінює 1 куряче яйце.
- Найкраще льон перемелювати сухим у кавомолці одразу перед вживанням. Так насіння краще засвоюються і збереже усі корисні речовини.
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Вживати насіння льону, якщо у вас є такі захворювання: камені в жовчному міхурі та нирках, панкреатит, непрохідність кишечника, гіперчутливість до активних речовин насіння.
Гарбузові крекери
Інгредієнти:
Вівсяне борошно (або змелені пластівці) — 2 ½ склянки;
Льон — 1 ст.л.;
Гарбузове пюре — ½ склянки;
Яйце — 2 шт (можна замінити 100 мл води або бананового пюре);
Молоко або рослинне молоко чи вода — ¼ склянки;
Сіль гімалайська рожева або морська — ½ ч.л.
Приготування:
1. Розігрійте духовку до 180 градусів. З’єднайте всі інгредієнти в мисці та добре вимішайте до однорідності. Якщо маса буде засуха - додайте більше води чи молока.
2. Сформуйте невелике за формою печиво і випікайте на пергаментному папері при 180 градусах 10 хв, а потім при 160 градусах ще 25-30 хвилин, до золотисто-коричневого кольору зверху.
3. Зберігайте охолоджене печиво при кімнатній температурі у герметичній тарі.
Смачного!
Найкраще вживати у першій половині дня та після тренувань з овочами, зеленню чи подавати до салатів.