Жито (органічне)
Чим корисне жито?
- Містить клітковину, яка потрібна для здорового травлення. Вона регулює роботу кишківника та зменшує рівень холестерину.
- Не переносить штучних добрив, тому вважається екологічно чистою.
- Джерело вітаміну А, який попереджає передчасне старіння.
- Містить антиоксиданти, тому регулярне вживання жита зменшує запальні процеси в організмі.
- Багате на:
- калій (425 мг на 100г) — постачає кисень в мозок та підтримує еластичність кровоносних судин;
- фосфор (290 мг) — формує кісткову і зубну тканини. - Пророщене житнє зерно на 13% складається з білків, на 69% з вуглеводів і на 2% з жирів. Такий збалансований склад дозволяє отримати заряд енергії та відчувати тривалу ситість.
- калій (425 мг на 100г) — постачає кисень в мозок та підтримує еластичність кровоносних судин;
- фосфор (290 мг) — формує кісткову і зубну тканини.
Як використовувати жито ?
- Використовуйте для:
- пророщення;
- додавайте пророщені зерна у готову кашу або посипайте салати;
- пророщене жито можна висушити, змолоти і використовувати як борошно, шрот або паніровку для мяса й риби;
- варіть із жита каші та супи;
- готуйте домашній житній хліб.
- Ділимося нашим рецептом каші з пророщеного жита.
Додайте до пророщеного жита 1 ст. л. меду, декілька ложок шроту на ваш смак, теплу воду та перемішайте. Сніданок подано:)
- пророщення;
- додавайте пророщені зерна у готову кашу або посипайте салати;
- пророщене жито можна висушити, змолоти і використовувати як борошно, шрот або паніровку для мяса й риби;
- варіть із жита каші та супи;
- готуйте домашній житній хліб.
Додайте до пророщеного жита 1 ст. л. меду, декілька ложок шроту на ваш смак, теплу воду та перемішайте. Сніданок подано:)
Як проростити жито ?
- Залийте 1-2 ст. л. жита водою у скляному посуді і залиште на ніч.
Зранку промийте, злийте воду і залиште вологим на день. Ввечері знову промийте і залиште наніч.
Вранці у вас вже будуть готові житні проростки. Можна зразу ж додавати до сніданку:)
- Радимо вводити проростки поступово у раціон. Вони мають функцію «мітли», яка активно очищує організм від шлаків та токсинів. Тому спершу вживайте не більше 2-3 ст. л. проростків на день. А згодом кількість можна збільшувати.
Зранку промийте, злийте воду і залиште вологим на день. Ввечері знову промийте і залиште наніч.
Вранці у вас вже будуть готові житні проростки. Можна зразу ж додавати до сніданку:)
Чого не варто?
- Вживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Жито містить глютен, тому не варто вживати при його непереносимості.
Житні хлібці з проростків
Житні хлібці з проростків
Інгредієнти:
Зерно жита — 300 г;
Мигдаль — 60 г (можна замінити іншим горіхом або соняшником);
Насіння льону — 20 г;
Вода питна — 2 ст.л.;
Сіль або змелена ламінарія — ¼ ч.л.
Приготування:
1. Для пророщення зерна необхідно замочити жито у чистій воді на 3-5 годин (або на ніч). Потім злити воду, промити насіння і залишити трохи вологи на дні посудини. Прикрийте нещільно посудину кришкою чи тканиною. Відкладіть жито у тепле темне місце допоки не з’являться корінці довжиною 3-4 мм. Поки насіння проростає промивайте його 2 рази на день.
2. Готові проростки зберігайте до 5 діб в холодильнику, промиваючи їх раз в день.
3. Подрібніть горіхи чи насіння у кавомолці чи млинку до утворення борошна. Залийте насіння льону водою і зачекайте, поки воно не пустить слиз. Приблизно до півгодини.
4. Змеліть проростки жита в блендері. Додайте борошно з горішків і перемішайте. Додайте всі інші інгредієнти і все перемішайте.
5. Розкатайте тісто. Чим тонше тісто, тим швидше висохне. Помістіть розкачане тісто в дегідратор. Зазвичай випічка тоненьких коржиків займає приблизно 1-2 години, а товстих - 3-4 години.
6. Сушіть хлібці до того моменту, поки не з'явиться хрустка скоринка. Тут важливо не пересушити! Інакше тісто стане твердим, як камінь. Витягайте коржі тоді, коли вони ще м'які.
7. Якщо у вас немає дегідратора, приготувати хлібці можна і в духовці. В цьому випадку вам знадобиться спеціальна решітка. Встановіть в духовці низьку температуру (бажано з конвекцією вентилятора) і злегка відкрийте дверцята.
8. Пам'ятайте, що готовий хлібець повинен бути зовні сухим і хрустким, а всередині - злегка тягучим. Коли вистигнуть хлібці, зберігайте їх в герметичному контейнері в холодильнику.
Відвар з
зерен жита
0,5 скл
зерен жита
5 скл води
Зерно жита — 300 г;
Мигдаль — 60 г (можна замінити іншим горіхом або соняшником);
Насіння льону — 20 г;
Вода питна — 2 ст.л.;
Сіль або змелена ламінарія — ¼ ч.л.
Приготування:
1. Для пророщення зерна необхідно замочити жито у чистій воді на 3-5 годин (або на ніч). Потім злити воду, промити насіння і залишити трохи вологи на дні посудини. Прикрийте нещільно посудину кришкою чи тканиною. Відкладіть жито у тепле темне місце допоки не з’являться корінці довжиною 3-4 мм. Поки насіння проростає промивайте його 2 рази на день.
2. Готові проростки зберігайте до 5 діб в холодильнику, промиваючи їх раз в день.
3. Подрібніть горіхи чи насіння у кавомолці чи млинку до утворення борошна. Залийте насіння льону водою і зачекайте, поки воно не пустить слиз. Приблизно до півгодини.
4. Змеліть проростки жита в блендері. Додайте борошно з горішків і перемішайте. Додайте всі інші інгредієнти і все перемішайте.
5. Розкатайте тісто. Чим тонше тісто, тим швидше висохне. Помістіть розкачане тісто в дегідратор. Зазвичай випічка тоненьких коржиків займає приблизно 1-2 години, а товстих - 3-4 години.
6. Сушіть хлібці до того моменту, поки не з'явиться хрустка скоринка. Тут важливо не пересушити! Інакше тісто стане твердим, як камінь. Витягайте коржі тоді, коли вони ще м'які.
7. Якщо у вас немає дегідратора, приготувати хлібці можна і в духовці. В цьому випадку вам знадобиться спеціальна решітка. Встановіть в духовці низьку температуру (бажано з конвекцією вентилятора) і злегка відкрийте дверцята.
8. Пам'ятайте, що готовий хлібець повинен бути зовні сухим і хрустким, а всередині - злегка тягучим. Коли вистигнуть хлібці, зберігайте їх в герметичному контейнері в холодильнику.