Арахіс лущений (смажений)
У чому користь арахісу смаженого?
- Арахіс — супер поживний продукт із високою калорійністю. Багатий на рослинний білок, який легко засвоюється організмом.
- Містить вітаміни групи В: В3 (добова потреба 20 мг) — 18,9 мг/100 г, В5 (добова потреба 5-10 мг) — 1,77 мг/100 г, В9 (фолієва кислота — добова потреба 400 мкг) — 240 мкг/100 г.
Вони відповідають за хорошу роботу мозку та покращують пам'ять. - Арахіс рекордсмен по вмісту міді (добова потреба 1000мкг) — 1144мкг/100г. Цей мінерал сприяє утворенню гемоглобіну і прискорює окисно-відновні реакції клітин.
- Містить поліфеноли — природні антиоксиданти, які захищають організм від старіння та розвитку новоутворень.
Вони відповідають за хорошу роботу мозку та покращують пам'ять.
Як споживати арахіс?
- Арахіс можна їсти сирим і підсмаженим. Найкраще його їсти зранку, щоб організм наситився енергією і витратив її протягом дня.
- Використовуйте для приготування арахісової пасти, халви, шоколаду, солодощів та олії.
- Додавайте у випічку чи улюблені каші.
- Оптимальна норма арахісу для дорослої людини — 30гр в день.
Дітям рекомендуємо споживати з 3-х річного віку — до 10 горішків на день і стежити за реакцією.
Дітям рекомендуємо споживати з 3-х річного віку — до 10 горішків на день і стежити за реакцією.
Чого не варто?
- Не варто споживати при індивідуальній непереносимості продукту.
- Рекомендуємо проконсультуватися з лікарем перед вживанням арахісу під час вагітності та ГВ, а також при наявності таких захворювань, як подагра, артрит, артроз, цукровий діабет.
Пікантні перці
Інгредієнти:
Перець болгарський — 4 шт.
Кіноа (або амарант) — 1/2 скл.
Цибуля — 2 шт.
Часник — 3-4 зубчика
Консервовані (або свіжі) подрібнені помідори — 400г.
Гострий соус (або аджика) — 1 ст.л.
Прованські трави — 1 ст.л.
Консервований (або відварений) нут — 400 г.
Посипка:
Арахіс смажений — 100г.
Петрушка свіжа — ⅓ пучка.
Гострий соус + вода — за бажанням.
Приготування:
1. Розігрійте духовку до 180C.
2. Поріжте перець навпіл вздовж і видаліть насіння. Збережіть стебла. Це допоможе перцю зберегти форму. Викладіть на форму для запікання. Поставте їх відкритими сторонами вгору і випікайте 25 хвилин.
3. Відваріть кіноа (або амарант) у воді 10-15 хв. Після приготування процідіть і відкладіть.
4. Дрібно наріжте цибулю і обсмажте на середньому вогні в олії. Через кілька хвилин додайте подрібнений часник.
5. Далі додайте відціджений нут, гострий соус і нарізані помідори та трави.
6. Залиште варити близько 15 хвилин, поки не загусне. Приправте сіллю і перцем за смаком, додайте трохи більше гострого соусу, якщо хочете пікантніше.
7. Додайте в томатну суміш кіноа (чи амарант) і перемішайте.
8. Вийміть перець з духовки і обережно заповніть кожну половину начинкою.
Посипте зверху арахісом та нарізаною зеленню. За бажанням, покропіть страву розведеним соусом.
Найкраще смакувати страву в першій половині дня.